50 de ani de la inaugurarea Combinatului Petrochimic Pitești

# Arpechim furniza, după deschidere, 60% din bitumul rutier folosit în asfaltări în România.

S-au împlinit, duminică,  21 iulie, 50 de ani de la inaugurarea Combinatului Petrochimic Piteşti.
Arpechim a fost inițial proiectată ca parte a unui complex petrochimic; prima instalație a fost inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic. Rafinăria Arpechim furniza, după deschidere, 60% din bitumul rutier folosit în asfaltări în România.
În mai 2006, a inaugurat o instalație care permite obținerea de carburanți cu un conținut redus de sulf, cu costuri mai mici și în concordanță cu standardele europene, retehnologizare care reduce semnificativ nivelul noxelor. Prețul instalației s-a ridicat la 42 milioane euro. Investiția făcea parte din programul de modernizare elaborat de Petrom la rafinăriile Arpechim și Petrobrazi, în valoare de un miliard de euro, în perioada 2006-2010, în vederea alinierii tuturor produselor la standardele europene.
În anul 2006, Arpechim a rafinat 3,4 milioane tone de petrol, iar în anul 2005 a rafinat 3 milioane de tone.
În decembrie 2009, Petrom a vândut Arpechim combinatului chimic Oltchim, pentru suma de 13 milioane de euro. Petrom a transferat activele fixe aferente activității de petrochimie. Aceste active fixe includ instalația de piroliză, extracția de aromatice, polietilenă de joasă densitate, polietilenă de înaltă densitate, o serie de rezervoare precum și terenul aferent cu o suprafață de circa 150 de hectare. Unitatea de extracție aromatice are o capacitate de 50.000 de tone pe an, iar instalația de piroliză poate produce până la 200.000 de tone de etilenă și 95.000 de tone de propilenă pe an. Oltchim avea nevoie de piroliză pentru a deveni independentă în asigurarea cu materii prime.
Din păcate, petrochimică din Piteşti-Bradu se află în moarte clinică, doar câteva sute de angajaţi mai activând în unităţile care, înainte de 1989, adunau peste 12.000 de oameni. Împărţită în două – rafinăria se află la OMV Petrom, pe cale de a fi dezafectată, iar petrochimia Bradu e la stat, ţinând de Oltchim, care nu ştie cum să scape de ea. „Perla economiei argeşene” se stinge încetul cu încetul, sub privirile unor  guvernanţi care au promis revigorarea ei, dar s-au făcut că plouă când a fost vorba să acţioneze!

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea