Slujbă de pomenire în zona vechii biserici din Gorganu de Jos, Călinești

Duminică, 8 septembrie, sătenii parohiei Gorganu de Jos, dar și mulți invitați, au urcat, pe jos, într-o liniște senină, dealul satului, pentru a participa la o slujbă de pomenire, oficiată în zona vechii biserici. Aici, parohul, Cătălin  Vâlnoiu, a reușit să amenajeze un areal ce cuprinde atât ruinele fostei biserici, dar și numeroase cruci vechi, adevărate monumente religioase ale zonei, cele mai multe inscripționate în chirilică, alfabet folosit înainte de 1860.
Alături de acesta, au fost prezenți numeroși preoți din parohiile învecinate, așa încât valea a răsunat de vocile frumoase.
Apoi, au ținut să spună câteva cuvinte, doi fii de seamă ai satului: Ion Ungureanu (inginer, profesor universitar, doctor în ştiinţe tehnice, decan al Facultății de Învăţământ Tehnic între1981-1989) și Nicolae Mecu,  (cercetător ştiinţific gradul I, istorie şi critică literară, editor, publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România).
Prof. Ion Ungureanu: ”Locul era, cu ani în urmă, împânzit de troițe, de dovezi ale credinței creștine.  Una din crucile vechi, în vârstă de 300 de ani, a fost mutată la șoseaua din localitate, în apropierea actualei biserici. Biserica lângă ale cărei urme ne aflăm, conform pisaniei, a fost ridicată în urmă cu 322 de ani, pe timpul lui Constantin Brâncoveanu.  Este prima biserică a zonei atestată, eu am prins-o, copil fiind, și mi-o amintesc foarte bine. Cimitirul, probabil, datează dinaintea bisericii. Este locul unde se află rădăcinile noastre, unde ne sunt îngropați moșii și strămoșii. Locul este, de asemenea, special. Este posibil ca această ridicătură de pământ pe care ne aflăm, să fi dat numele satului (Gorganu). Pentru că ”gorgan” înseamnă movilă, zonă mai ridicată. Mai sunt multe de făcut, sunt convins că preotul actual, Cătălin Vâlnoiu, le va face, pentru conservarea și protejarea unui asemenea patrimoniu. Se pot ține, în locația respectivă, lecții de istorie, de religie”.
Prof. Nicolae Mecu: ”Avem de-a face, de fapt, cu o resfințire a acestui loc, ce a căzut, temporar, în uitare. Dacă priviți cu atenție, acest sit istoric este unul special, ce pune în valoare construcția ce a fost ridicată aici, un loc vizibil de la câțiva kilometri.  Aici era  un centru al satului, în adevăratul sens al cuvântului. Vechea biserică a fost, într-adevăr, lăsată în voia vremii și a oamenilor, iar cutremurul din 1977 a accelerat prăbușirea pereților. Eram elev, când, văzând că biserica se degradează vizibil, am luat o coală de desen și am reprodus-o. Este, poate, printre puținele reprezentări grafice rămase ale edificiului de cult”. 
Preot Cătălin Vâlnoiu: ”În primul rând, doresc să vă mulțumesc, tuturor, pentru prezență. Am fost plăcut surprins, pregătind evenimentul de astăzi, de susținerea și ajutorul oferite de sătenii parohiei noastre. La Mulți Ani, în această zi specială”.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă ceștinească, timp în care s-au făcut planuri de viitor, propuneri, s-au împărtășit gânduri. Drumul, dar și locul, încărcate de istorie și amintiri și  amenajate  cu atâta trudă, în curând, după alte eforturi și investiții, ar putea deveni un adevărat loc de pelerinaj. Un eveniment plin de suflet, de credință, de respect pentru înaintași, un eveniment pentru care toți cei care au pus umărul, în frunte cu gazda, merită felicitați!

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea