Vorbe grele între doi argeșeni, în plenul Senatului. Șerban Valeca nu i-a rezistat senatoarei Alina Gorghiu

Parlamentarul argeșean Șerban Valeca, fostul președinte interimar al Senatului, a prezidat, săptămâna trecută, ședința privind alegerea șefiei Senatului. Pe timpul ședinței, acesta a avut mai multe contre cu unul dintre candidații pentru conducerea Senatului, mai exact cu senatoarea Alina Gorghiu, și ea cu origini argeșene. A fost circ ieftin, în Senat. În cele ce urmează vă prezentăm stenograma discuției dintre cei doi parlamentari.

Valeca către Gorghiu: „Aveți două minute, după care vă tai microfonul”

„Alina Gorghiu: Nu trebuie să fim experți în politică, așa cum pretinde PSD de dimineață, la prânz și seara.
Șerban Valeca: Doamna senator, prezentați-vă, vă rog frumos. Nu faceți declarații politice.
Alina Gorghiu: Vă rog să îmi dați ocazia să mă prezint de la acest microfon. Senatul României este și al meu, așa cum este și al dvs. Cei care se uită acum la noi au dreptul să știe care este oferta pentru președintele Senatului… Suntem, stimați colegi, într-o plină criză politică, suntem în plină criză guvernamentală și din păcate urmează o criză economică urâtă. În ultimii doi ani de zile, din pricina liderilor PSD am avut un process de legiferare viciat.
Șerban Valeca: Doamnă senator, eram în procedură de vot. Din decență v-am lăsat și nu mă faceți să tai microfonul.
Alina Gorghiu: Nu erați în procedură. Nu mai impuneți teroarea votului majorității. Ați făcut-o de doi ani jumătate.
Șerban Valeca: Nu, nu, nu… Este regulamentul senatului.
Alina Gorghiu: Dați dreptul la exprimare. Este un drept constituțional, fundamental garantat.
Șerban Valeca: Și dvs vă prezentați vorbind despre PSD, doamnă senator?
Alina Gorghiu: De ce vă este frică? Aveți votul de partea dvs. Dreptul la exprimare nu aveți cum să mi-l luați. Ați luat prin domnul Meleșcanu dreptul la vot românilor din diaspora. Mie nu aveți cum să îmi închideți gura astăzi!
Șerban Valeca: Aveți două minute, după care vă tai microfonul.
Alina Gorghiu: Cu cât mă întrerupeți mai tare, credeți-mă, oamenii vă vor sancționa pentru că PSD nu guvernează ca să închidă gura și să ia dreptul la vot, ci trebuie să respecte dreptul la exprimare.
Șerban Valeca: Aveți 2 minute.
Alina Gorghiu: Vă rog să îmi permiteți să mă exprim. Există o cale a normalității, stimați colegi. Avem obligația să facem astăzi o schimbare. Din punctul meu de vedere, propunerea pe care colegii din opoziție o fac astăzi, și le mulțumesc pentru îndrăzneala că opoziția are astăzi un candidat, este una care articulează un proiect pentru legislativ. Mă știți cu toții, cu bune și cu rele și știți un lucru: că niciodată nu am refuzat un proiect coerent, un proiect articulat și un proiect bun pentru noi toți (...)”.

Alina Gorghiu a fost trimisă în bancă

În cele din urmă, după ce au trecut cele două minute, Șerban Valeca, președintele de ședință, i-a tăiat microfonul și a trimis-o pe Alina Gorghiu în bancă: „Doamna senator, au trecut cele două minute, vă rog să vă duceți în bancă!”, a precizat Valeca. În cele din urmă, acesta i-a dat dreptul senatoarei să continue discursul.

Valeca: „Așteptăm moțiunea aia să vină odată!”

„Șerban Valeca: Vă rog, 30 de secunde, închideți!
Alina Gorghiu: Stimați colegi acesta este respectul PSD pentru Senatul României. Dacă vrei să candidezi la funcția a doua în statul roman, dacă nu ai vândut dreptul românilor din diaspora, ai două minute! Dacă nu ești trădător, ai două minute. Dacă nu te cheamă Meleșcanu și ai un traseu politic compromis, ai două minute. Eu vă spun așa: am ofertă politică serioasă. Aceasta arată că există în opoziție resurse de maturitate politică suficiente și rațiunea necesară pentru a trece peste această criză politică care ne paște. (…) Opoziția are un proiect mult mai important, domnule președinte de ședință, și îl știți. Opoziția are votul la moțiunea de cenzură și veți vedea că proiectul dvs. cu domnul Meleșcanu este de râs.
Șerban Valeca: Vă mulțumesc, ați încălcat regulamentul cu bună știință! Și ne amenințați din luna iulie. Așteptăm moțiunea aia să vină odată!”.

Așa cum era de așteptat, PSD-ul a triumfat din nou. Teodor Meleșcanu a învins-o pe Alina Gorghiu și a obținut șefia Senatului. În final, Meleşcanu a fost votat de 73 de senatori, Alina Gorghiu primind doar 59 de voturi. Două voturi au fost nule.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea