Emil Constantinescu şi Teodor Baconschi au participat la manifestările religios-cultural-istorice dedicate cinstirii Sfântului Neagoe Vodă Basarab

Sâmbătă, începând cu ora 10.00, în sala Manole din incinta Palatului Arhiepiscopal, a fost organizat un simpozion cu tema ,, Sfântul Neagoe Basarab- prinţ al păcii şi al culturii”. Evenimentul s-a desfăşurat sub preşedenţia Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi cu participarea profesorilor din principalele instituţii de învăţământ teologic şi religios ale Eparhiei. Lucrările simpozionului au fost deschise de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, care a adresat un cuvânt celor prezenţi, amintind de importanţa deosebită pe care o are pentru Eparhia Argeşului şi Muscelului, cinstirea Sfântului Neagoe Vodă Basarab: "Aceste manifestări dedicate Sfântului Neagoe Vodă Basarab sunt foarte importante pentru Eparhia Argeşului şi Muscelului, deoarece a venit vremea ca sărbătoarea să devină cunoscută în scaunul domnesc şi eclesiastic de la Curtea de Argeş. Nicăieri nu este mai potrivită această cinstire, decât în acest loc numit da marele istoric Nicolae Iorga – România de la Argeş. "
Manifestările dedicate cinstirii Sfântului Neagoe Vodă Basarab au continuat  cu susţinerea unui concert de muzică religioasă prezentat de trei corale importante ale Eparhiei: Corala Catedralei Arhiepiscopale, Corala Seminarului Teologic Neagoe Vodă Basarab şi Corala Preoţească din Protopopiatul Curtea de Argeş. La acest concert, în primul rând, lângă Înaltpreasfinţitul Calinic au stat Emil Constantinescu şi Teodor Baconschi, care au răspuns afirmativ invitaţiei domnului Ştefan Lăzăroiu de a fi alături de argeşeni la această mare sărbătoare.
Duminică, moaştele Sfintei Muceniţe Filoteea au fost purtate în procesiune pe Bulevardul Basarabilor către Biserica Domnească din municipiul Curtea de Argeş. Racla cu sfintele moaşte a fost purtată în procesiune de la Catedrala Arhiepiscopală la biserica Sfântul Nicolae Domnesc, pe bulevardul Basarabilor. Credincioşii au avut ocazia să se închine la Sfintele Moaşte şi totodată să asiste la slujba Vecerniei care a fost oficiată, de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, împreună cu un important sobor de preoţi şi diaconi, pe o scenă special amenajată lângă biserica Basarabilor.
Prin acestă procesiune, Sfânta Muceniţă Filoteea s-a întors pentru câteva ceasuri în locul în care a fost aşezată în anul 1396, când domnitorul Mircea cel Bătrân, a primit acest dar nepreţuit pe care l-a aşezat în Biserica Domnească din Curtea de Argeş, ctitoria Basarabilor.
Pe 26 septembrie 2009, episcopia Argeşului şi Muscelului a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar chiriarhul Eparhiei la treapta de Arhiepiscop, iar anul acesta este prima manifestare de mare amploare organizată după evenimentul petrecut în urmă cu doi ani.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea