Speranțe pentru începerea lucrărilor de salvare a Bisericii Goleștilor

# Preotul paroh: „Noi vrem să lucrăm, să reparăm, însă ne omoară birocrația...”
Parte a moștenirii Goleștilor, Biserica Sfânta Treime, poziționată vis-à-vis de intrarea principală  a Muzeului Golești, așteaptă, de ceva timp, zile mai bune. Acoperișul, îmbrăcat în șiță, este extrem de deteriorat, găurile din acesta fiind, deja îngrijorător de mari. S-a făcut un proiect de renovare, se așteaptă, cât de curând, de la Comisia Monumentelor Istorice, de la București, aprobare pentru începerea lucrărilor. Pentru că, astfel, ar putea fi salvată o piesă din patrimoniul național, patrimoniu și așa văduvit de multe…

Foarte scurt istoric

Biserica „SfântaTreime”, situată în imediata vecinătate a ansamblului medieval de la Golești, a fost înălțată la 1646 de meșterul Stoica, ctitorie a boierului Stroe Leurdeanu, mare vistier și a jupânesei Vișa (originară din Golești), în zilele lui Matei Basarab. În secolul al XVIII-lea biserica a trecut în posesia familiei Golescu.
Biserica este un lăcaș de cult impunător, o adevărată capodoperă a arhitecturii. Turla inițială de peste naos, ca și clopotnița de deasupra pronaosului s-au dărâmat în urma unui cutremur puternic din octombrie 1802, actualmente biserica având un acoperiș simplu. Pe Triodul tipărit la Rîmnic în anul 1782, și aflat în biserica muzeu, s-a adnotat: “Și tot în acest leat 1802, oct.14, s-au cutremurat pămîntul foarte tare că s-a spart turla bisericii Goleștilor ce se prefăcea din nou”.
În pronaos sunt îngropați, printre alții, Iordache și Dinicu Golescu, precum și trei dintre cei patru frați Golești: Ștefan, Nicolae și Radu, celălalt, Alexandru-Albu fiind înmormântat în parcul conacului Golești. Ansamblul Bisericii „SfântaTreime” din Golești a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Argeș din anul 2015.
Cristian Cocea, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Argeș, ne declara, la sfârșitul lunii mai: ”Există un Comitet de Inițiativă pentru refacerea învelitorii bisericii, pentru că aceasta este prima urgență identificată. Este Monument de categorie ”A”, deci de importanță națională. Pentru refacerea acestui acoperiș, de șiță, este nevoie de un proiect. Epitropul bisericii, împreună cu reprezentanții Arhiepiscopiei, dar și cu mine, ne-am adunat și am discutat, identificând cele ce sunt necesare pentru reparații. Se analizează, în vederea înlocuirii învelitorii, și structura acoperișului. Este nevoie, conform legii de un proiect realizat de un arhitect atestat. Odată făcut, Comisia pentru Cultură va emite un aviz pentru înlocuirea învelitorii…Am fost acolo, chiar cu Înaltul Calinic, am urcat, împreună, în podul bisericii. Nu sunt, din fericire, infiltrații de apă, structura de rezistență nu este afectată...”

Preotul paroh: Noi vrem să lucrăm, să reparăm, însă ne omoară birocrația...

# Redactor: Bună ziua. S-a mai schimbat ceva, s-a mai întâmplat ceva, față de situația din primăvară?
Preot Pavel: Avem dosarul, este la Comisie (monumente istorice, n.r.), este ședință pe 24 sau 25 octombrie. Am vorbit, recent, cu arhitectul, să meargă și să susțină proiectul. E monument istoric și, ca urgență, avem acoperișul, dorim, deocamdată, autorizație de construcție pentru acoperiș.
# Redactor: Aceasta ar fi prima urgență, vine iarna și acoperișul e plin de găuri...
Preot Pavel: Da. Nu putem, însă, fără autorizație, legile sunt stricte. După Revoluție, legislația nu era așa strictă, atunci l-am reparat noi, cum am putut.
# Redactor: Considerați că veți reuși anul acesta? Se apropie iarna...
Preot Pavel: Mai este, ar mai fi jumătate din octombrie, chiar noiembrie, dacă e vreme bună. Lucrarea va fi făcută, oricum, pe bucăți, așa am discutat cu meșterii șițari, ca să nu desfacem tot acoperișul. Ar fi riscant altfel. Noi vrem să lucrăm, însă ne omoară birocrația...

Este bine că există interes, este bine că există voință. Spre deosebire de multe alte monumente, lăsate să se dărâme... Vom reveni cu noutăți.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea