Spitalul Călinești - între decădere și renaștere

# Unitatea așteaptă vizita oficială pentru acreditare
Se împlinesc, sâmbătă, 86 de ani de la nașterea celui ce avea să marcheze, definitiv, evoluția Spitalului Călinești: dr. Ion Crăciun. După cum, la fel de adevărat, se împlinesc aproape trei decenii de continuu declin al unității spitalicești, declin de poate fi atribuit, cu inima deschisă, guvernanților politici, diverși, ai județului.

Ion Crăciun a fost director al Spitalului  între 1963 și 1996. Contribuţii: extinderea şi modernizarea spitalului (blocul operator, secţiile obstretică – ginecologie, anestezie şi terapie intensivă, pediatrie); perfecţionarea tehnicilor chirurgicale. Valorosul medic dă, în momentul de față, atât numele Spitalului cât și al străzii pe care acesta este localizat.

SCURT ISTORIC
În anii 1906 – 1908 s-a construit Spitalul Rural Călineşti, care a funcţionat cu 25 de paturi, o singură secţie  - medicină generală – şi un medic până în anul 1944.  În anul 1985 s-a dat în folosinţă noul pavilion al spitalului, o construcţie modernă şi cu un înalt grad de asigurare al confortului.
Prin Hotărîrea de Guvern nr. 212 din 9 martie 2011, pe fondul crizei economice tot mai acute, se întocmește o listă cu spitalele din întreaga ţară care urmau să intre într-un program de revizuire, în urma căreia unităţile regăsite pe acea listă vor fi transformate în aziluri de bătrâni. În Argeș apar patru unități, Spitalul Teja Papahagi Domneşti, Spitalul de Boli Cronice Mozăceni, Spitalul Dr. Ion Crăciun Călineşti şi Spitalul de Boli Cronice Rucăr. Consiliul Judeţean adresează memorii Ministerului Sănătăţii, pentru păstrarea în activitate a celor patru unități medicale din judeţul Argeş. La cererile plecate spre București achiesează și 11 comune arondate, prin primarii acestora. Unitatea este închisă, fapt ce se întâmplă, de altfel, și cu celelalte trei spitale menționate mai sus. Pentru a nu închide, definitive, porțile, s-a găsit soluția înființării unui punct de lucru al Spitalului Mioveni. Activitatea a continuat, la cote de avarie…Instituția este redeschisă în luna mai 2013, funcționând cu circa 40 de paturi, sub tutela Consiliului Județean Argeș.
În prezent, Spitalul de Boli Cronice Călineşti este un spital care asigură asistenţă bolnavilor cu afecţiuni cronice, deservind o populaţie de circa 50.000 de locuitori din 11 comune arondate. Are în structură un număr de 40 de paturi din care 30 pentru sectia Boli Cronice si 10 paturi pentru Compartimentul Ingrijiri Paliative.  Pe lângă Secţia de Boli Cronice si Compartimentul Ingrijiri Paliative, structura spitalului include şi Camera de gardă, Compartiment de prevenire a infectiilor asociate asistentei medicale, Compartiment de evaluare si statistica medicala, Cabinet ambulatoriu de specialitate Medicină Internă şi Aparat funcţional.
Așadar, în prezent, în incinta fostului Spital Călinești, funcționează trei unități: cea coordonată de Consiliul Județean Argeș, cea care se constituie ca punct de lucru al Spitalului din Mioveni și o unitate de asistență socială. Partea administrată de Consiliul Județean, se pregătește, intens, de acreditare.

Pompilia Mitulescu, purtător de cuvânt:
”În zilele următoare, așteptăm oficialii Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, pentru a efectua vizita de evaluare. Această vizită este făcută în vederea acreditării Spitalului. Suntem pregătiți, sperăm într-un rezultat favorabil!”.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea