Societatea DanBred a rămas cu o singură fermă neafectată de virusul pestei porcine

# Aproape 30.000 de porci au fost sau urmează să fie uciși la Slobozia
Două dintre cele trei exploatații comerciale care aparțin societății DanBred Argeș au fost afectate de virusul pestei porcine. Inevitabilul s-a produs, iar virusul s-a răspândit și în cea de-a doua fermă, aflată în apropierea celei infectate. Nu se terminase bine acțiunea de îngropare a celor peste 20.000 de porci din prima exploatație, că acum s-a trecut la îngoparea și a celor circa 9.000 de animale din a doua fermă din Slobozia. Grupul Danbred a rămas cu o singură fermă neafectată, în care se găsesc aproape 30.000 de capete.
Vineri, 1 noiembrie, a fost confirmat virusul pestei porcine și la a doua fermă a societății DanBred, aflată „gard în gard” cu cea afectată. În a doua exploatație afectată se găseau 9.145 de porci, toți urmând să fie uciși și îngropați. Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat planul de măsuri în zonele de protecţie (rază 3 km – Răscăeţi, jud. Dâmboviţa şi comuna Slobozia, Argeş); şi de supraveghere (rază 10 km – Slobozia, Nigrişoara, Ştefan cel Mare, Glavacioc, Babaroaga, Mozăceni, Zidurile, Mozacu, localităţi din judeţul Argeş; Fierbinţi, Şelaru, Răscăeţi, Vultureanca, Visina, Broşteni, localităţi din judeţul Dâmboviţa).
Vă reamintim că pe 22 octombrie a fost confirmat virusul pestei porcine la prima fermă a grupului DanBred. În acest caz, peste 20.000 de porci au fost uciși. În doar șase zile, 20.140 de porci au fost uciși și îngropați în comuna Slobozia, pe proprietatea celor de la DanBred. Pe lângă aceștia urmează să fie adăugați și ceilalți 9.145 de porci de la a doua fermă.
În această săptămână urmează să se stabilească  despăgubirile pe care urmează  să le primească proprietarul celor două ferme din Slobozia. Prin decizia prefectului județului Argeș s-a constituit o comisie prin care se fac despăgubiri.
Totodată, nu a fost descoperit încă motivul principal al apariției pestei porcine la cele două societăți comerciale, cu toate că acestea dețineau zone de maximă biosecuritate. „Momentan nu putem stabili cum a apărut virusul, ancheta este în derulare”, ne-a precizat dr Daniel Lupu, directorul DSVSA Argeș.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea