Continuă războiul pentru groapa de gunoi! Societatea Lea International cere Primăriei Pitești peste 78 de milioane de lei

# În schimb, experții contabili spun că profitul pe care trebuia să îl obțină firma, pe parcursul a 11 ani, este de peste 100 de milioane de lei # O groapă ecologică care trebuia realizată la Pitești în anul 2000 ar putea aduce colapsul Primăriei # Cornel Ionică: „Situația noastră este total nefavorabilă” # Sorin Apostoliceanu: „Sunt șanse 50-50  să pierdem sau să câștigăm”. Pe rolul Tribunalului București se judecă din anul 2014 un proces între Consiliul Local al municipiului Pitești și firma bucureșteană Lea International Impex SRL. Miza procesului este una uriașă: se cer acordarea de despăgubiri de către administrația piteșteană în sumă de 78.637.840,83 lei (echivalentul a circa 17 milioane de euro). Pretinsul prejudiciu cerut ar rezulta în urma unui contract de colaborare încheiat în anul 2000, între cele două părți, și reziliat doi ani mai târziu, în 2002. Obiectul contractului consta în construirea și exploatarea, pe un teren de 2,5 hectare din Pitești, a unei unități de tratare ecologică a deșeurilor urbane.

Ionică: „Situația noastră este total nefavorabilă”

Litigiul cu Lea International Impex SRL a fost adus în discuție în ședința de Consiliu Local Pitești, desfășurată pe 31 octombrie 2019. La solicitarea consilierilor locali a fost făcută o informare, de către Primăria Pitești, despre începutul acestui proces și despre stadiul lui. Atât primarul Cornel Ionică cât și ceilalți consilieri se arată îngrijorați despre posibilitatea plății unor sume astronomice.
„În acest moment, situația noastră este total nefavorabilă prin parcursul tuturor etapelor instanțelor de judecată și s-ar putea să fim puși într-o situație cum rar i se poate întâmpla unei administrații din cauza unor posibile prejudicii acceptate de către instanță în favoarea investitorului Lea Internațional. Ne apropiem de niște sume astronomice. Am făcut tot ce s-a putut. Nu vreau să comentez instanța, dar este de neînțeles cum o firmă de apartament, cu 2-3 salariați, a putut să parcurgă un asemenea proces”, a precizat Cornel Ionică în ședința de Consiliu Local. Pe acest subiect, viceprimarul Sorin Apostoliceanu a completat: „Noi am avut o discuție cu cei de la biroul Juridic. Ne-au spus că procesul este de abia la fond, că poate să dureze 10 ani. Procesul acesta poate să dureze mult, nu e așa de grav în perioada imediat următoare. Sunt șanse 50-50  să pierdem sau să câștigăm”.

Istoricul contractului de colaborare dintre Primăria Pitești și Lea International

Dar să vedem de unde a plecat întreaga poveste. În informarea Primăriei Pitești, făcută publică în ședința din luna octombrie, se arată că la data de 28 iulie 2000 Consiliul Local a încheiat un contract de colaborare cu SC Lea International Impex SRL București. Obiectul contractului de colaborare consta în construirea și exploatarea, pe o suprafață de 2,5 ha teren situat în Pitești, a unei unități de tratare ecologică a deșeurilor urbane, prin recepționarea netriată, și trierea acestora. O lună mai târziu, pe 30 august 2000, prin proces verbal de predare-primire, Consiliul Local Pitești a predat amplasamentul în suprafață de 2,5 ha.  În cele din urmă, pe 28 august 2001 a fost eliberată o autorizație de construire în vederea executării Unității de Tratare și triere Ecologică și a celulei Centrului de Îngropare Tehnică. „Cu toate că autorizația de construire a fost eliberată la data de 28.08.2001, SC Lea International Impex SRL a deschis, oficial, șantierul pentru realizarea lucrărilor, la data de 21.05.2002 (cu circa 3 luni înaintea expirării termenului contractual de punere în funcțiune a unității de tratare ecologică), iar până la dat de 06.08.2002 a executat numai lucrări incipiente, ca foraje de observație, lucrări de terasamente și escavații. Întrucât societatea nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, consiliul local a hotărât să notifice încetarea contractului de colaborare nr. 25.569/28.07.2000, fiind adoptată în acest sens HCL nr 234/18.10.2002”, se arată în informarea Primăriei Pitești, semnată de directorul executiv Mihaela Carmen Ștefănescu. Deși a fost solicitată în instanță anularea Hotărârii de Consiliu Local nr. 234/18.10.2002, acțiunea a fost respinsă ca inadmisibilă în 2003 prin soluție definitive și irevocabilă. Iar de atunci au fost deschise zeci de procese pe marginea contractului de  construire şi exploatare a unităţii de tratare a  deşeurilor urbane.

Stadiul procesului deschis în 2014 la Tribunalul București

La 12 ani de la încetarea contractului, Lea International Impex SRL a deschis un nou dosar la Tribunalul București în care se cere Consiliului Local al Municipiului Pitești acordarea de despăgubiri în sumă de 78.637.840,83 lei, reprezentând „pretinsul prejudiciu ce ar rezulta din contractual de colaborare nr. 25569/2000”, informează Primăria. Iar procesul a început „prost” pentru administrația locală. Instanța a admis cererea reclamantei – Lea International –și a redus taxa judiciară de timbru la suma de 390.000 lei cu eșalonarea plății în 10 tranșe lunare.

În expertiza contabilă au fost stabilite daune… mai mari decât cele cerute de Lea International

Ca probatoriu, instanța a încuviințat proba cu expertiză contabilă, având ca obiectiv principal stabilirea profitului care ar fi rezultat ca urmare a executării contractului de colaborare, în perioada 01.09.2002 – 01.07.2013. „Suma rezultată din raportul de expertiză a fost de 7.901.738,57 lei”, se mai arată în informarea depusă la ședința de Consiliu Local Pitești.
Expertiza initială a fost contestată de reclamantă, iar în octombrie 2016 Tribunalul București a dispus efectuarea unei noi expertize de către o comisie formată din trei experți, cu participarea expertului consilier al Primăriei Pitești.
„Din expertiza contabilă efectuată de către cei trei experți numiți în cauză a rezultat suma de 103.555.455 lei”, se arată în informare. Suma rezultată în urma expertizei contabile este chiar mai mare decât despăgubirile cerute în dosar de societatea Lea International.
Următorul termen al procesului, desfășurat la Tribunalul București, are loc pe 14 noiembrie, urmând a se discuta o cerere de refacere a raportului de expertiză.
Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea