Investitorii proiectului din Tudor Vladimirescu contraatacă: „Situația actuală este foarte dăunătoare zonei protejate”

# Mall-ul de 80 de milioane de euro din cartierul piteștean ar putea fi realizat în doi ani # Reprezentanții Prime Kapital au oferit top 5 argumente pentru care proiectul este benefic comunității locale

Pe 18 şi 19 decembrie, în sala de şedinţe a Primăriei Municipiului Piteşti, au avut loc două dezbateri publice de importanţă majoră pentru viitorul comunității locale.

În prima zi, Agenţia pentru Protecţia Mediului a avizat favorabil Planul de Urbanism Zonal pentru viitorul centru comercial din Tudor Vladimirescu, intitulat Argeș Mall! În următoarea zi, reprezentanții investitorului Prime Kapital au precizat, într-o nouă dezbatere publică referitoare la PUZ-ul elaborat pentru zona respectivă, principalele atuuri ale proiectului care demonstrează că investiția este una benefică pentru locuitorii urbei. Dezbaterile au avut loc în prezența primarului Cornel Ionică, a viceprimarului Sorin Apostoliceanu, a consilierilor locali, a reprezentanţilor investitorului Prime Kapital sau a oficialilor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeș.  Nu au lipsit de la dezbateri reprezentanții Camerei de Comerţ, Industrie și Agricultură Argeș sau a mediului de afaceri argeșean, prin afaceriștii Gheorghe Badea și Ion Brănescu.

S-au făcut paşi importanţi pentru realizarea celei mai importante investiţii private din istoria Piteștiului, un proiect de 80 de milioane de euro. Pe lângă centrul comercial, proiectul cuprinde un pasaj rutier peste calea ferată – care după finalizarea lucrărilor va fi trecut, cu titlu gratuit, în patrimoniul şi administrarea municipalitățiii şi va fi folosit strict în interes public.

Mihail Vasilescu, partener Prime Kapital: „Dorim să transformăm 13 hectare de zonă industrială într-un centru comercial modern”

Mihail Vasilescu, partener Prime Kapital, a făcut o introducere a investitorului și care este scopul proiectului propus de acesta pentru comunitatea piteșteană. „Prime Kapital este un dezvoltator, un investitor și operator de active imobiliare cu o experiență de peste 12 ani în industrie.  Până astăzi am realizat 39 de proiecte, finalizate toate cu succes. Nu am avut niciun eșec pe parcursul întregii cariere de până acum. Avem astăzi în construcție proiecte în valoare de aproximativ un miliard (...). La Pitești propunem un proiect amplu de regenerare urbană. Dorim să transformăm 13 hectare de zonă industrială într-un centru comercial modern, în imediata vecinătate a centrului orașului. Centrul comercial pe care dorim să îl dezvoltăm va avea o suprafață de aproximativ 56.000 de mp, aceasta este suprafața închiriabilă, și va conține un mix complet de chiriași, pornind de la supermarket și de la toate mărcile mari de modă, până la cinema, restaurante, locuri de joacă și locuri de recreere”.
Astfel, o zonă industrială ar putea fi transformată complet într-o zonă comercială și de atracție pentru cetățeni. „Obiectul acestui PUZ este reconversia funcțională a unei zone care se află în acest moment cu funcțiuni industriale și depozitare într-o zonă mixtă cu funcțiune comercială și servicii și o zonă cu funcțiune de căi de comunicații”, a precizat și Valentin Mirică, directorul de proiect din partea Prime Kapital.

Top 5 argumente pentru care proiectul este benefic pentru comunitatea locală

Reprezentanții investitorului au oferit un top 5 argumente pentru care acest proiect este benefic pentru comunitatea locală.
1. „În economia locală și cea regională va  intra 80 de milioane de euro  ca urmare a investițiilor;
2. Se creează peste 1700 de locuri de muncă, în faza de construcție, în faza de operare a centrului comercial, vorbim de locuri de muncă create direct de noi, operatorul centrului, și direct de cei care operează magazinele din interiorul centrului;
3. Investiția va aduce, în următorii 10 ani, 23 de milioane de euro contribuții la bugetul local al municipiului Pitești;
4. Rezolvarea unei probleme vechi de infrastructură și de trafic, implicit, care afectează direct aproximativ 16.000 de locuitori ai orașului Pitești. Este vorba despre această pasarelă, auto și pietonală, care presupune o investiție de 6 milioane de euro pe care noi o vom efectua din fondurile noastre și pe care la finalul drumului o vom dona municipalității. Este contribuția noastră la rezolvarea problemelor comunității locale;
5. Investiția rezolvă și o problemă importantă de mediu care din păcate pentru comunitatea locală a fost folosită ca instrument de șicanare a investiției, fără să atingă subiectul real. S-a spus despre investiție că este amplasată în proximitatea unei zone protejate și ar putea fi dăunătoare. Realitatea este fix pe dos. Situația actuală este foarte dăunătoare zonei protejate. Realitatea este că prin implementarea investiției propuse stopăm impactul zonei industriale asupra zonei protejate. Mai mult decât atât, venim să potențăm zona protejată prin introducerea componentei de spațiu verde, de aproximativ 1,8 hectare, care se va dezvolta în imediata proximitate a zonei protejate.”, a mai precizat Mihail Vasilescu, partener Prime Kapital.

Tudor Vladimirescu va deveni al doilea centru al municipiului Piteşti!

După cum au punctat reprezentanţii investitorului, în zonă se vor crea 1,8 hectare de spaţiu verde amenajat pe malul Lacului Argeş. În plus, se va descongestiona traficul auto care sufocă zona, prin pasarela rutieră care urmează a fi realizată. Cert este că, în maxim doi ani de la începerea lucrărilor, investiţia ar putea fi finalizată, iar Tudor Vladimirescu va deveni al doilea centru al municipiului Piteşti!
Reamintim că proiectul dezvoltat de către Prime Kapital se ridică la suma de 80 de milioane de euro. Investiţia se va desfăşura pe o suprafaţă de circa 13 hectare, în cartierul Tudor Vladimirescu din Piteşti, în locul sit-ului industrial actual. Proiectul va avea o suprafaţă comercială închiriabilă de 55.000 mp şi, în funcţie de cerinţele pieţei, o componentă rezidenţială.

În plus faţă de centrul comercial, Prime Kapital dezvoltă din resurse exclusiv proprii o pasarelă auto-pietonală, o investiţie de 6 milioane de euro pe care o va transfera gratuit municipalităţii după finalizarea construcţiei. Este vorba despre o alternativă la trecerea căii ferate care separă în prezent pe cei 16.000 de locuitori din cartierul Tudor Vladimirescu de restul oraşului.

Primarul Cornel Ionică: „Nu va fi nicio diferență între Tudor Vladimirescu și occident!”

„Mă bucur mult că am avut două etape extrem de importante dedicate realizării unei mega-investiții într-o zonă în care este binevenită. Vorbim de cartierul Tudor Vladimirescu, unde se va realiza această mega-investiție, ultramodernă, cu 1500 de locuri de muncă, cu peste 1.000 de locuri de parcare, cu spații verzi generoase, circa 1,8 hectare. Investitorul va realiza o cale de acces către cartierul Tudor Vladimirescu, o pasarelă, un pasaj pe care mi l-am dorit încă dinainte de anul 2000 și pe care nu am reușit să îl realizăm din cauza costurilor uriașe. Pasajul nu va fi dedicat numai cartierului, cât și întregului lot rutier din zonă, care în acest moment are foarte multe sincope. Bariera de acolo, de pe strada Lânăriei, oprește traficul de 19 ori în 24 de ore.
După realizarea investiție, pasarela, zona de acces, va fi returnată primăriei și regulile privind circulația rutieră din zonă va fi stabilită de către noi. Acest proiect, care se dezvoltă pe circa 130.000 de metri pătrați, va fi centrul 2 al Piteștiului. Va arăta impecabil. Nu va fi nicio diferență între Tudor Vladimirescu și occident. (...) Primăria Pitești și Consiliul Local a luat în discuție concesiunea și nu se putea merge mai departe fără ea. Se va pune la dispoziție 1.100 mp, suprafață necesară întregirii proiectului, evident în condițiile legi.”, a precizat primarul Cornel Ionică.

Investiția a fost ținută în loc aproape 10 luni din cauza contestațiilor

Pe 7 noiembrie, la Tribunalul București, dezvoltatorii viitorului mall din Pitești au câștigat în instanță procesul cu fundația ce se opunea proiectului. Din cauza procesului, investiția a fost ținută în loc aproape zece luni. Fundația Eco-Civica a pierdut procesul prin care cerea anularea autorizației de mediu, care a fost dată de către APM Argeș pe 23 ianuarie 2019, pentru investitorii care vor ridica un mall, un complex de locuințe și un pasaj în cartierul Tudor Vladimirescu din Pitești.
Tribunalul București a respins contestația formulată de Eco-Civica, obligând, totodată, fundația să plătească cheltuieli de judecată de aproape 8.800 lei.
Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea