Sursa izbucnirii pestei porcine la Grupul de ferme Danbred din Slobozia va rămâne o enigmă

# Din ancheta epidemiologică nu a rezultat cauza exactă a infectării porcilor # Patronii de la DanBred  au primit despăgubirile de 4, 5 milioane de euro pentru cei aproximativ 30.000 de porci uciși
Din ancheta epidemiologică, derulată de specialiștii Direcției Sanitar Veterinare Argeș, nu s-a putut stabili sursa concretă a apariției virusului pestei porcine africane în cele două ferme ale grupului DanBred din comuna argeșeană Slobozia. A rămas o enigmă totală modul în care a ajuns virusul în mijlocul fermei,  la trei dintre porci, în condițiile în care în exploatație existau măsuri de biosecuritate foarte bine puse la punct. Variantele posibile au fost multiple: de la un sabotaj economic și până la răspândirea virusului prin particule de praf.

Patronii de la DanBred au fost despăgubiți

Reamintim că, la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie 2019, pesta porcină a făcut ravagii la două dintre fermele danezilor de la DanBred, aflate gard în gard una de cealaltă. Peste 29.000 de porci au fost uciși și îngropați. Din prima fermă au fost uciși și îngropați 20.140 de porci, iar din cea de a doua 9.145 de porci. Investitorul a rămas cu o singură fermă neafectată, în care se găsesc aproape 30.000 de capete.
Prin decizia prefectului județului Argeș s-a constituit o Comisie de evaluare care a stabilit la cât se ridică valoarea despăgubirilor. Recent, Grupul DanBred a primit de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor suma totală de 21.348.092,84 lei (echivalentul a peste 4,54 milioane de euro) dintre care despăgubiri pentru porci –  21.249.168 lei și pentru furaje – 98.924,84 lei. Pentru investitorul de la Slobozia pierderile sunt foarte mari, în ciuda despăgubirilor pe care le-a primit. Pentru cei 29.285 de porci uciși, la un calcul simplu, reiese că pe cap de porc (indiferent de vârsta, greutate etc.) s-a plătit o sumă de aproximativ 725 lei.

Întrebare fără răspuns: cum a ajuns virusul în mijlocul fermei?

Așa cum vă relatăm, ancheta epidemiologică nu a putut elucida proveniența virusului la cele două ferme din comuna argeșeană Slobozia. Variantele posibile au fost multiple: de la un sabotaj economic și până la particule de praf.
„S-a încheiat ancheta epidemiologică. Nu se știe exact proveniența virusului la cele două ferme. Ancheta nu a putut stabili o cauză exactă. Toate variantele au fost excluse. (…) Și pentru noi este o enigmă pentru că virusul a apărut la trei porci, aproape de mijlocul fermei, iar acolo sunt măsuri de biosecuritate extraordinare”, ne-a precizat dr. Daniel Lupu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș.

Până la vară, DanBred ar putea relua activitatea în fermele afectate

Societatea DanBred a rămas cu o singură fermă neafectată, în care se găsesc aproape 30.000 de capete. S-au luat măsuri serioase ca virusul să nu afecteze și această exploatație. „E monitorizată. Este pusă sub pază serioasă. SUnt trei filtre până a pătrunde în fermă. De acolo, s-au recoltat  probe mereu și au ieșit mereu negative”, a mai precizat directorul DSVSA Argeș.
De asemenea, activitatea ar putea fi reluată până la vară și în cele două ferme infectate cu virusul pestei porcine africane.

În Argeș au fost plătite despăgubiri de 21.451.310  lei pentru 25 de exploatații afectate

Conform Autorității Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în județul Argeș au fost plătite despăgubiri pentru în valoare de 21.451.310 de lei pentru 25 de exploatații afectate de pestă porcină. Doar în cazul celor două ferme de la Slobozia s-a plătit suma de 21.348.092,84 lei.
În Argeş mai sunt active focare de pestă porcină în satul Burdeşti din comuna Suseni și două în comuna Slobozia. De asemenea, mai sunt active șase focare la porcii mistreţi din fondurile de vânătoare 25 Grădiştea, 24 Mâzgana, 18 Râul Târgului, 29 Trivale, 2 Şuici, 7 Curtea de Argeş şi un focar la porcii mistreţi din Complexul de Vânătoare „Mistreţul” din Sălătrucu.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea