Situația celor 148 de români, care au sechestrate apartamentele contractate de la Inquieto, încă nesoluționată

# Avocatul Liviu Stancu: „Acolo este efectiv un balamuc” # Acțiunile deschise în instanță de păgubiți sunt suspendate până la finalizarea procedurii insolvenţei societății „Daniela Construcții”

De aproape doi ani, 148 de români care au semnat promisiuni de cumpărare şi au plătit bani mulți pentru apartamente vândute în Piteşti de firma italianului Inquieto (foto), SC Daniela Construcţii, așteaptă ca bunurile plătite să fie scoase de sub sechestru de autorităţile judiciare italiene. Oamenii se tem că vor rămâne fără apartamente sau chiar fără sumele plătite în avans.
Nenorocirea a dat peste cele 148 de persoane, după ce afaceristul italian Nicola Inquieto a fost arestat la Piteşti în urmă cu doi ani, fiind acuzat  că spăla banii Camorrei prin intermediul firmelor pe care le avea în Argeş. În mai 2019, acesta a fost condamnat, pe fond, la 16 ani de închisoare. Reținerea italianului a însemnat și decăderea „imperiului” său în județul nostru. Bunurile societății sale – Daniela Construcții - au fost puse sub sechestru de Parchetul Tribunalului Napoli, fapt ce a condus în cele din urmă și la solicitarea sa de deschidere a procedurii de insolvență a firmei.  Cele 148 de persoane, care au achitat bani în avans pentru firma lui Inquieto în vederea achiziționării de locuințe, se numără și ei printre creditori. După ce statul italian a pus sechestru pe averea lui Inquieto, acest lucru îi impiedică pe oameni să cumpere apartamentele respective. O parte dintre ei chiar sunt mutați în locuinţe, dar ideea că ar putea fi scoşi din casă şi, lăsaţi și fără banii plătiţi ca avans, este încă una care îi îngrozește. Deși oamenii au deschis în instanță procese pentru a intra în posesia apartamentelor, acțiunile lor sunt suspendate, pe bandă rulantă, până la finalizarea procedurii insolvenţei societății Daniela Construcții. Iar dosarul de insolvență este unul uriaș, având circa 25 de volume. La ultimul termen al procesului de la Tribunalul Specializat Argeș, judecătorul a pus „în vedere administratorului judiciar Insolvenţa SM SPRL, prin reprezentant legal, să efectueze demersurile necesare în vederea identificării tuturor creditorilor şi de a întocmi un tabel preliminar rectificat al creanţelor, cu depunerea dovezii de publicare a acestuia în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, pentru a fi introduşi în cauză şi a avea posibilitatea de a formula eventuale obiecţiuni cu privire la completarea raportului de expertiză”, se arată pe rolul instanței. Următorul termen al procesului a fost stabilit pe 9 aprilie.

Avocatul Liviu Stancu: „Justiția trebuie să țină cont de cei care și-au executat de bună credință obligațiile”

Argeșeanul Liviu Stancu (foto) este unul dintre avocații la care au apelat o parte dintre cei aflați în situația în care au semnat promisiuni de cumpărare cu firma italianului Inquieto şi au plătit bani pentru apartamente fără a intra în posesia bunurilor, acestea fiind sub sechestru.
„Povestea este următoarea. Firma asta (n.r. SC Daniela Construcții SRL) are activele sechestrate de statul italian, care le-a blocat. Apartamentele terminate nu se pot vinde celor care deja au dat banii. Apartamentele neterminate, chiar dacă ar putea fi construite, dar nu se va construi nimic pentru că nu au cu ce, nu pot fi vândute chiar dacă sunt terminate, iar apartamentele care nici nu au ieșit din pământ nu pot fi făcute. Astfel, există tipuri de indivizi care au contractat  cu firma respectivă. Unii care deja  stau în apartamente dar nu le pot lua deși au dat în mare parte banii sau au plătit integral sumele”, ne-a precizat avocatul Liviu Stancu.
Cunoscutul avocat argeșean consideră că ar trebui să se țină cont de buna credință a cumpărătorilor. „Acolo este, efectiv, un balamuc . Nu îmi dau seama cum va fi soluționat. Dincolo că nu ai o legislație pusă la punct pe subiectul ăsta, eu cred că este și o rea credință din partea unor indivizi, care din partea statului italian se ocupă de speța asta. Nu pot bloca transferul apartamentelor  către niște oameni care au plătit prețul bunului respectiv. (…) Justiția penală trebuie să țină cont și de aspectele de interes personal ale celor implicați de bună credință, care și-au executat de bună credință obligațiile”, a mai precizat avocatul Liviu Stancu.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea