Dan Panțoiu, avocatul lui Tudor Pendiuc: „Speranța este că la Curtea de Apel completul va înțelege să judece, ci nu doar să condamne”

# „Dacă se va ține cont de toate mijloacele de probe administrate, soluția va fi alta”, mai afirmă apărătorul fostului primar al Piteștiului # Zece condamnări cu executare și trei pedepse cu amendă penală, în primă instanță, în dosarul Publitrans # Fostul primar Tudor Pendiuc și omul de afaceri Valentin Vișoiu au primit cele mai mari pedepse

Condamnări grele în Dosarul Publitrans. Nu mai puțin de 10 inculpați au fost condamnați de Tribunalul București la pedepse cu executare, iar alți trei la amenzi penale. Dosarul Publitrans a fost trimis în judecată în martie 2015 de procurorii DNA. La aproape 5 ani distanță, s-a dat sentința, în primă instanță. Inculpații au fost obligați și la plata prejudiciului de peste 23 de milioane de lei.

 

Avocatul Dan Panțoiu: „Nu am avut o judecată, a fost o condamnare pur și simplu”

Inculpații urmează să conteste decizia judecătorului. „Am făcut declarația de apel. Așteptăm să vină motivarea, ca să vedem  ce a avut în vedere instanța și vom răspunde la considerentele doamnei judecător în fața Curții de Apel București, unde se va judeca apelul”, ne-a precizat Dan Panțoiu, avocatul lui Tudor Pendiuc, care a fost condamnat, în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru fapte de corupție.
Avocatul Panțoiu este încă optimist considerând că la apel decizia instanței ar putea fi cu totul alta. „Vom vedea ce complet li se va da. Dacă va ține cont de toate mijloacele de probe administrate, soluția va fi alta. Dacă va vrea doar să condamne, nu să judece, cum s-a întâmplat până acuma... Aici nu am avut o judecată, a fost o condamnare pur și simplu. Când judeci trebuie să ții cont de ce este în dosar. Speranța este că la Curtea de Apel, completul va înțelege să judece , ci nu doar să condamne”, a mai adăugat maestrul Dan Panțoiu.

Condamnările din dosarul Publitrans

Tudor Pendiuc, fostul primar al municipiului Pitești, a fost condamnat pentru luare de mită, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată la 8 ani de închisoare.
Emanuela Pendiuc, fata fostului edil, a fost condamnată  la 5 ani de închisoare pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită și pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.
Valentin Vișoiu, acționar la CNCD S.A, SC Conarg S.A, Conarg Real Estate S.R.L, la data faptelor, a fost condamnat la 7 ani și 8 luni închisoare pentru săvâșirea infracțiunilor de dare de mită, spălare de bani și complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în forma continuată.
Constantin Scarlat, reprezentant al firmei CNCD SA,  și Gheorghe Văsîi, reprezentant al Girexim Universal SA, au fost condamnați la câte 6 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.
Robert Aurelian Roman, director în cadrul SC Publitrans 2000 S.A., Emilian Nechita, director executiv al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Municipiului Pitești și președinte al Comisiei de evaluare și Lucia Corina Ivan, Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice, cu funcții la data săvârșirii faptei, au fost condamnați la pedepse de câte 4 ani și 6 luni închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.
Manuel Vasile Rotaru  și Elena Berinde, directori în cadrul SC Publitrans 2000 S.A, la data faptelor, au primit 5 ani și 6 luni închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.
Au fost și trei condamnări la pedepse cu amendă penală, după cum urmează:
Doru Alexandru Petriea, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, la data săvârșirii faptei, a fost condamnat la o pedeapsă cu amendă penala în cuantum de 30.000 lei ( 150 zile-amenda x 200 lei cantumul unei zile amendă) pentru săvârșirea infracțiunii de compromiterea intereselor justiției. Dacă va fi condamnat definitiv, acesta își va pierde și locul de muncă.
Mihai Petriea, tatăl lui Doru Alexandru Petriea, a fost condamnat la o pedeapsă cu amendă penală în cuantum de 15.000 lei ( 150 zile-amenda x 100 lei cantumul unei zile amendă) pentru săvârșirea infracțiunii de compromiterea intereselor justiției.
Carmen Lis, fosta secretară a lui Tudor Pendiuc, a fost condamnată la o pedeapsa cu amendă penală în cuantum de 9.600 lei ( 120 zile-amenda x 80 lei cuantumul unei zile amendă) pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.
De asemenea, instanța a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Ion Constantin, fost consilier al primarului municipiului Pitești, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată ca urmare a decesului său.

Sechestru pe vilele lui Tudor Pendiuc și Valentin Vișoiu, iar apartamentul Emei Pendiuc - confiscat

Tribunalul București a menținut și sechestrul asigurator pe bunurile inculpaților, până la o hotărâre definitivă. Judecătorul a constatat în dosar un prejudiciu de aproximativ  23 de milioane de lei. „Obligă în solidar inculpatii Pendiuc Tudor, Vișoiu Valentin, Văsîi Gheorghe ( în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC Girexim Universal SA) , Scarlat Constantin (în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC CNCD SA) , Roman Robert-Aurelian, Nechita Emilian, Rotaru Manuel-Vasile, Berinde Elena și Ivan Lucia-Corina la plata, către partea civilă Consiliul Local al municipiului Pitești, a sumei de 23.013.099,65 lei” se arată în minuta Tribunalului București.
Printre bunurile aflate sub sechestru se numără vilele şi apartamentele lui Tudor Pendiuc şi ale lui Valentin Vişoiu. De asemenea, afacerile magnaților Vișoiu și Văsîi nu pot fi înstrăinate, până la o decizie irevocabilă. S- a confiscat și apartamentul Emanuelei Pendiuc, despre care judecătorii spun că a fost primit ca mită de tatăl ei, Tudor Pendiuc, de la Valentin Vişoiu. „dispune confiscarea speciala de la inculpata Pendiuc Emanuela a apartamentului nr. 1 (denumit şi K21) compus din 3 camere şi dependinţe cu o suprafaţă totală de 102,97 mp şi suprafaţă utilă de 82,67 mp… primit de către inculpatul Pendiuc Tudor cu titlu de mită”, se arată în sentința pronunțată de Tribunalul București.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea