Stenograme din ședința de CJ Argeș. PSD + ALDE vor ca Secția de boli infecțioase să fie construită lângă o școală, în centrul Piteștiului

Spitalul Județean de Urgență Pitești dorește construirea unui nou corp de clădire în care să funcționeze cele două secții de boli infecțioase ale unității spitalicești. În ședința de Consiliu Județean din luna ianuarie a fost stabilită și locația unde va urma să fie construită Secția. Taman în centrul Piteștiului, lângă Școala Gimnazială „Ion Pillat” (Nr. 3), pe un teren situat pe strada Armand Călinescu, nr. 44, în suprafață de 4.138,00 mp. În prezent, Secțiile de boli infecțioase – adulți și copii - funcționează într-o clădire dată în folosință în anul 1920, clădire cu un grad ridicat de uzură fizică și morală, care nu mai corespunde standardelor pentru a putea asigura circuitele funcționale care să garanteze un act medical modern.  Dacă inițiativa de a construi un nou spațiu unde să funcționeze cele două secții de boli infecțioase ale Spitalului Județean de Urgență Pitești este văzută ca o necesitate de toți consilierii județeni, în schimb locația aleasă pentru a se realiza acest lucru a provocat nemulțumiri în rândul consilierilor PNL, PAM și PMP. Au fost discuții aprinse în ședința de CJ Argeș.
Primul care a ridicat ca fiind o problemă locația aleasă pentru construirea secției de boli infecțioase  a fost consilierul județean Mihail Tudor, din partea PAM: „Domnule Președinte, dacă îmi permiteți, este lăudabilă intenția dumneavoastră de a construi această secție de boli infecțioase, cu aceasta sunt de acord, cu construcția ei, numai că locația aleasă, terenul ales nu mi se pare tocmai potrivit pentru o secție de boli infecțioase în centrul orașului lipit de o școală, școala nr. 3, cred că ar trebui să ne mai gândim cu privire la această locație unde să fie construită această secție de boli infecțioase”, a precizat Mihail Tudor.
Replica lui Dan Manu, președintele CJ Argeș, a venit imediat: „Vă dau o veste proastă, secția de contagioase în prezent este la km 0, lângă Teatrul Davila. Măsurile de siguranță și de ordine publică și de siguranță medicală pentru protecția noastră sunt cu mult crescute față de anii precedenți. Și spitalele mari europene care se construiesc nu sunt undeva la 10-20 de km izolate, pe motiv că este sectie de boli contagioase”.

Mihail Tudor: „Cred că este necesar să ne gândim la o altă locație, nu lipită de o școală”

Discuția a continuat. În timp ce Dan Manu prezenta necesitatea construiriii unei noi astfel de secții, consilierii locali PAM și PNL  au venit chiar cu noi locații unde să se realizeze investiția.
Mihail Tudor: „Domnule Președinte, eu înțeleg, secția de contagioase este în centrul orașului și acum, dar acolo o știm și este de foarte multa vreme, înainte de anii 90, asta nu înseamnă că daca acum o avem în centrul orașului trebuie să o mutăm tot în centrul orașului. Trebuie să găsim o soluție, îmi dau seama că și măsurile de protecție vor fi cele mai bune, dar cu toate acestea cred că este necesar să ne gândim la o locație undeva, nu lipită în orice caz de o școală”. 
Dan Manu: „Eu am spus că încă funcționează secția în urban, nu este cazul să vă reamintesc Colentina, unde funcționează Institutul Marius Nasta, în cartiere, în București. Nu asta este rațiunea. Pornind de la logică și motivația evidentă privind necesitatea unui spital de contagioase sau a unei secții de contagioase, este evidentă. Din actuala clădire în care funcționează contagioasele, nu se mai poate face nimic din ea, să o îmbunătățești ca condiții hoteliere pentru pacienti dar și ca și dotare cu aparatură în locația respectivă. Și din acest motiv marți dimineață împreună cu doi colegi, directorul medical de la Spitalul Județean și doamna doctor Ionescu, am fost la Matei Balș, ocazie cu care am vorbit cu dl profesor Streinu Cercel si cu dl profesor Rafila două lucruri. Primul, pașii pe care trebuie să-i facem în colaborare pentru centrul de diagnostic și tratament a afecțiunilor hepatice și am stabilit pașii și vă dau o veste foarte bună, aceea că noi consiliul județean sau Spitalul Județean sau Pediatria, nu suntem prinși pe partea economică legat de acest centru, este vorba de un proiect, programul operațional sectorial unde Institutul Național Matei Balș a dezvoltat în teritoriu în două regiuni numai, Centrul Universitar Craiova și noi Argeșul și a doua discuție am avut-o legat de acest proiect, cum o facem, voi ce părere aveți că totuși sunteți Institut Național și forum decizional profesional din România. Ni s-a spus că facem foarte bine, mai mult decât atât vom stabili după ce se pune în discuție locația și tot, un proiect în care profesioniștii să ne poată ajuta la elaborarea acestui proiect, ca să nu greșim. Rostul este acela ca să nu mai plimbăm pacienții. Cum se întâmplă acum, iau copilul, il duc la Pediatrie, nu ține de mine, de dl doctor Enache, dacă este de gardă și-l duc la Contagioase. Îl urc în ambulanță, îl duc la UPU la Pediatrie la CPU, după care îl duc la Contagioase sau îl duc la Contagioase și nu ține de mine și îl plimb iarăși în mașina proprie sau în ambulanță și îl duc la Pediatrie. Rostul acestei entități înseamnă pe de-o parte cadre specializate pentru că în prezent și în viitor nu pot exista două secții, una de adulți și una de copii din rațiuni de practică, pentru că aceste gărzi, aceste permanențe medicale trebuie să fie făcute împreună și vom avea grijă și veți vedea că-n proiect așa va fi, ne vom ocupa și de infrastructură, adică de laborator, de radiologie, de strictul corespunzător pe care un spital de contagioase sau o secție de contagioase ar trebui să fie. Eu vă cer să fiți de acord pentru că trebuie pornit cu o locație pentru a face aceste proiecte de principiu care vor trece totuși pe la noi în fiecare etapă!”.
În discuție a intervenit și liberalul Marius Postelnicescu:  „Domnule Președinte, intenția este foarte bună, lăudabilă dar logistic puteam face un transfer de teren pe Căpitan Cuțui unde este o zonă mult mai pretabilă pentru o asemenea secție a Spitalului Județean și lângă Spitalul Militar, înțeleg că este vorba și de mobilitate și de distanță, la Călinești avem foarte multe clădiri care sunt în patrimoniul Spitalului Județean și care nu sunt puse în functiune”.
Nu a contat prea mult, însă, intervenția celorlalți consilieri județeni. Proiectul a fost aprobat  în cele din urmă și fără votul consilierilor PNL, PAM și PMP prezenți la ședință. Proiectul de hotărâre a fost votat cu 20 de voturi ,,pentru” și 9 voturi ,,împotrivă” (domnii consilieri județeni Gheorghe Bănică, Eduard Ștefan Dima, Dan Drăguțoiu, Valerian Jinga, Eugen Nae, Marius Dorel Postelnicescu, Manuel Tică, Mihail Tudor și Victor Gabriel Vasilescu).
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea