Muzeul Național „Brătianu” va fi inaugurat pe 24 mai

#  „Va fi o surpriză pentru toată lumea”, anunță managerul instituției
Guvernul Orban a aprobat, recent, alocarea a 3,5 milioane lei pentru transformarea Vilei Florica în Muzeul Național „Brătianu” până la data de 24 mai, atunci când PNL va sărbători 145 de ani de la înființare. Muzeul Naţional „Brătianu” va fi în subordinea Ministerului Culturii, și va funcționa în imobilul „Vila Florica”.
Jurnalistul Mihai Alexandrescu a fost numit prin ordin de ministru directorul instituției. Iar acesta a început deja pregătirile pentru inaugurarea din luna mai. „A fost depusă organigrama, a fost depus Regulamentul de Organizare și Funcționare (ROF). Urmează să se facă primele angajări, să se deschidă cont în trezorerie și pe urmă intrăm în linie dreaptă. Organigrama de start cuprinde 13 angajați cu tot cu manager. Managerul este numit prin ordin de ministru iar concursul are loc, potrivit legii, în 120 de zile de la numire”, ne-a precizat Mihai Alexandrescu.

La predarea către minister, CJ Argeș a lăsat imobilul fără nicio piesă de mobilier

Vila Florica a fost folosită până la sfârșitul anului trecut de Consiliul Județean Argeș, iar la predarea către minister, Bogdan Gheorghiu - ministrul Culturii susținea că imobilul a fost lăsat gol, fără nicio piesă de mobilier. Muzeul va avea ca obiectiv achiziţionarea de documente, obiecte cu valoare documentară ce au aparținut familiei Brătianu. De asemenea,  în cadrul instituției vor fi create o secţie de activităţi de pedagogie muzeală pentru copii şi tineret cu scopul stimulării creativităţii acestora; organizarea de activităţi menite să contribuie la aprofundarea şi mediatizarea, de o mai mare amploare, a informaţiilor despre istoria familiei Brătianu şi a locurilor unde aceasta a trăit.
„Vor fi achiziționate lucruri care țin de istoria familiei. Nu aș vrea  să dau exemple. Dacă  anunț  acum, atunci va lipsi elementul surpriză în momentul inaugurării. Tot patrimoniul care va fi adus acolo, legat de familia Brătianu, ar trebui ca în momentul deschiderii muzeului să constituie o surpriză pentru toată lumea”, ne-a mai precizat Alexandrescu.
Un lucru este clar: se lucrează cu spor ca Muzeul Brătianu să fie gata pentru inaugurare, conform termenului stabilit. „Pe data de 24 mai, atunci trebuie să fie gata amenajat Muzeul cu tot ce trebuie. Eu mi-am asumat că va fi gata. În următoarea lună urmează lucruri gospodărești, trebuie curățat parcul, curățată clădirea, igienizată. Vor fi făcute operațiuni de gospodărie a acelui parc și a acelei clădiri așa încât să fie în perfectă ordine și disciplină în momentul în care ne apucăm să o amenajăm ca un muzeu cu exponate istorice”, a adăugat managerul Muzeului Național Brătianu.
Potrivit legii de înființare, promulgată de președintele Klaus Iohannis în ianuarie, muzeul va avea următoarele obiective: „aducerea în atenţia publicului a figurilor marcante ale familiei Brătianu, a contribuţiei acestora la cultura şi istoria românilor, respectiv formarea României Moderne şi a României Mari; organizarea unui departament de documentare – bibliotecă, care să deţină colecţii de cărţi, publicaţii şi cataloage ilustrând bibliografia privind viaţa şi opera membrilor familiei Brătianu, studii de specialitate, monografii, albume, fotografii, alte documente; publicarea de studii, cataloage şi albume, ca rezultat al cercetărilor întreprinse”.
Legea prevede ca activitatea Muzeului să fie finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea