Începe apelul în procesul celor 32,8 hectare din Pădurea Trivale

# Primul termen de judecată a fost stabilit la finalul acestei primăveri

Procesul celor 32,8 hectare din Pădurea Trivale pentru care Direcția Silvică Argeș duce, de ani buni, o luptă grea, în instanțe, pentru a intra în deplină proprietate și posesie, a ajuns la Curtea de Apel Pitești. Judecarea dosarului a trecut, în ultima perioadă, prin mâinilor judecătorilor de la două Tribunale, Argeș și Vâlcea, fiecare dând o soluție total opusă. Soarta acestor hectare, din cea mai importantă pădure din municipiul Pitești, este acum în mâinile magistraților Curții de Apel Pitești. Primul termen al procesului a fost stabilit abia pe 20 mai.
Este vorba despre cele 32,8 hectare transferate din Rătești tocmai în Pădurea Trivale. O parte dintre ele au fost cumpărate de omul de afaceri Nicolae Ivănescu de la Ileana Brătianu (nepoata lui Ion C. Brătianu, cea care a revendicat terenurile forestiere care aparținuseră familiei sale), fiind vândute ulterior către trei firme, patronate de cetățeni israelieni. La solicitarea Prefecturii Argeș și a Direcției Silvice Argeș, pe 3 decembrie 2015, la Tribunalul Argeș s-a decis anularea titlurilor de proprietate pentru suprafețele respective de pădure. Un prim pas era făcut, mai urma doar ca autoritățile competente să solicite în instanță anularea a nu mai puțin de 14 contracte de vânzare-cumpărate, încheiate în urma retrocedării pădurii, în perioada 2007-2014. Pe 20 martie 2018, Tribunalul Argeș, pe fond, decidea anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 ha de teren din Pădurea Trivale. În motivarea instanței argeșene, se arătă că NU au existat cumpărători de bună credință în ceea ce privește terenurile respective..
Când lupta pornită de conducerea Direcției Silvice pentru recuperarea terenurilor părea că se îndreaptă spre victorie, situaţia a luat o întorsătură la 360 de grade. Evreii, în posesia cărora se află acum o bună parte din suprafața de 32,8 hectare, au cerut strămutarea dosarului, iar Curtea de Apel Pitești le-a admis cererea. Iar procesul a fost reluat la Tribunalul Vâlcea. La sfârșitul anului trecut a venit și lovitura de teatru”. Pe 1 noiembrie, Tribunalul Vâlcea a respins, tot pe fond, cererea de chemare în judecată a Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, prin Direcția Silvică Argeș, și a Statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice, privind anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 hectare din Pădurea Trivale. Cu alte cuvinte, contractele de vânzare-cumpărare nu sunt anulate, dar titlurile de proprietate sunt... anulate!!!

Tribunalul Vâlcea: „Contractele a căror desființare se solicită sunt cu titlu oneros”

Tribunalul Vâlcea a decis că au existat cumpărători de bună credință în ceea ce privește terenurile respective din Pădurea Trivale și respinge solicitările reclamanților. „Tribunalul apreciază că sunt îndeplinite condițiile aparenței în drept. Astfel, contractele a căror desființare se solicit sunt cu titlu oneros. Pe de altă parte, Tribunalul reține și îndeplinirea condițiilor constând în existența bunei credințe a dobânditorului, respectiv în existența erorii comune și invincibile. Tribunalul constată că, la momentul încheierii actelor a căror desființare se solicita, soluția din dosarul nr. 21.035/280/2013, nu era definitivă. Pe de altă parte, cererea de chemare în judecată care a dat naștere acestui dosar, a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Pitești la data de 2.10.2013, majoritatea actelor a căror desființare se solicita fiind încheiate anterior acestei date. Pe de altă parte, în privința actelor încheiate ulterior datei de 2.10.2013, părțile acestor acte nu aveau cunoștința de existența litigiului, nefiind părți în acest litigiu iar acest litigiu nu a fost înscris în cartea funciară. Dimpotrivă, toate actele în privința cărora se solicita desființarea au fost înscrise în cartea funciară. Tribunalul apreciază că părțile care au încheiat actele a căror desființare se solicită au fost de bună credință, totodată fiind într-o eroare umană și invincibilă în ceea ce privește calitatea de proprietar a înstrăinătorului. În consecință, Tribunalul apreciază că principiul validității aparenței în drept, mai sus analizat, împiedică constatarea nulității absolute a actelor juridice mai sus menționate, motiv pentru care tribunalul va respinge capătul de cerere formulat de reclamante privind constatarea nulității absolute a contractelor de vânzare-cumpărare ca neîntemeiat”, se arată în motivarea judecătorului Tribunalului Vâlcea.
Regia Națională a Pădurilor Romsilva, prin Direcția Silvică Argeș, și Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, au făcut apel, iar procesul va începe la finalul acestei primăveri, pe 20 mai, la Curtea de Apel Pitești.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea