Șeful AEP: Organizarea la termen a alegerilor electorale, propusă pentru 28 iunie, a devenit cvasi-imposibilă!

# Alegerile locale ar putea fi amânate pentru la toamnă sau pentru părimăvara anului viitor

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis către președinte, premier și președinții celor două camere ale Parlamentului o propunere pentru modificarea Codului administrativ pentru prelungirea mandatelor actualilor aleși locali, în condiţiile în care este puţin probabil ca alegerile locale să poată fi organizate în luna iunie.
Proiectul propus modifică Codul administrativ astfel încât mandatele primarilor, președinților consiliilor județene și ale consilierilor locali și județeni să fie prelungite de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență până la depunerea jurământului de către noii aleși.
Totodată, alegerile pentru fiecare dintre aceste funcții urmează să fie organizate în cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgență, arată proiectul Autorității Electorale Permanente.
În continuare, Autoritatea Electorală Permanentă propune și un proiect de lege prin care mandatul primarului și cel al președintelui de Consiliu Județean se prelungesc de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență până la depunerea jurământului de către primarul, respectiv președintele de Consiliu Județean, nou-ales.
Alegerile pentru noul primar, respectiv șef de Consiliu Județean, „se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu, sau de urgență, după caz”. Același lucru este valabil și pentru alegerile pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.
Potrivit aceluiași proiect de lege, mandatele consilierilor locali și județeni sunt și ele prelungite pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până când noile consilii sunt legal constituite.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea