INTERVIU. Prefectul Emanuel Soare: „Mai devreme sau mai târziu, toate spitalele din Argeș vor avea pacienți cu COVID”

Săptămâna trecută, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-au stabilit mai multe măsuri importante privind pacienţii cu coronavirus. S-a hotărât ca Spitalul Mioveni să fie numai pentru pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, în timp ce Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti să rămână pentru urgenţele din întreg judeţul. Pentru a fi asigurat necesarul de personal pentru Spitalul Mioveni vor fi transferaţi angajaţi de la Spitalele Curtea de Argeş, Costeşti şi Câmpulung. Decizia a stârnit nemulţumiri, personalul de la Mioveni anunţând chiar cu demisia. După această decizie, la Spitalul Mioveni a apărut și o problemă cu sistemul de ventilație și filtrare a aerului care ar fi putut face imposibilă organizarea unui spital COVID-19 în acest oraș. Despre această situație dar și despre alte probleme de la nivelul județului am stat de vorbă cu prefectul Emanuel Soare. Interviul a fost realizat vineri, 27 martie. Precizăm faptul că după închiderea ediției, unele informații ar fi putut suferi modificări.

„Vom muta Secția de Infecțioase de la Județean la Spitalul Mioveni, în clădirea veche”

# A fost stabilit ca Spitalul din Mioveni să ofere servicii medicale doar pentru cazurile Covid-19. Totuși, în cadrul acestei unității medicale ar fi o problemă cu sistemul de ventilație și filtrare a aerului. Care este situația concretă?
- Discuția este foarte complexă. A fost o decizie a Comitetului Județean de Situații de Urgență care a avut la bază argumentele specialiștilor, medicilor (DSP, Consiliul Județean, spitalele). Au fost nenumerate videoconferințe cu ministerul și întâlniri la CJ Argeș, cu managerii de spitale și directorii medicali. Propunerea ca Spitalul  Mioveni să fie spital COVID este venită de la Minister. Regula a fost clară: Spitalul Județean rămâne curat pentru că trebuie să deservească în continuare județul, iar Spitalul Mioveni devine spital COVID, plus COVID cu comorbidități. Am fost să discut cu cei de la Mioveni pentru că am înțeles că oamenii erau stresați, supărați, nu știu cine i-a agitat pe aici pe colo. Toate problemele evidențiate, într-un fel sau altul, s-au legat de acest sistem de ventilație pe care spitalul îl are și care teoretic, după spusele unora, care nu știu în ce măsură sunt specialiști pe subiectul acesta, prelua virusul și îl răspândea peste tot... Am preluat aceste probleme. Le-am dat ca temă celor care au venit cu propunerea în CJSU. S-au analizat și se analizează în continuare, căutăm informații și din alte părți. Nu există, în acest moment, niciun motiv pentru care decizia CJSU să se schimbe. În primul rând, în această etapă vom muta Secția de Infecțioase de la Județean la Spitalul de la Mioveni, în clădirea veche. Începem cu ea. O pregătim pentru că este cel mai ușor de realizat. Acum se fac niște investiții, se rezolvă cu numărul de paturi. Am avut discuții tehnice acolo cu proiectantul, care a venit cu propuneri de soluții prin care anumite chestiuni legate de ventilație s-ar putea rezolva. Problema ventilației, tratată la mod general, este că e o chestiune complexă. La o primă vedere ar putea fi o problemă, luând-o  pe elemente concrete nu este o problemă. În sensul că Spitalul acesta este complex, are mai multe niveluri. Nivelurile 3, 4, 5 înțeleg că nu au probleme din punctul de vedere al ventilației, pot fi cazate persoane. Problema  ar putea fi, spun unii, la blocul operator în ideea că sistemul împrăștie virusul. Fapt ce este fals pentru că oricum virusul nu se răspândește prin aer, sunt alte condiții de răspândire a virusului. Sistemul de ventilație în blocul operator scoate aerul afară. Există risc zero.
# Totuși personalul medical de la Mioveni este îngrijorat de această problemă și de lipsa materialelor de protecție...
- Probleme pentru personalul medical nu există. Ei evidențiază că nu au avut materiale de protecție. Nu au avut pentru că nu au fost spitale COVID. Toate spitalele  COVID sunt pe listă prioritară. M-am uitat în ochii fiecărei persoane de acolo, de la primar, consilier, personal medical, și le-m spus așa: nu voi permite niciodată ca personalul medical să fie pus în fața lucrului cu persoane suspecte sau persoane pozitive cu COVID fără să aibă în prealabil toate materialele și echipamentele de protecție.  Pe de altă parte, DSP-ul nu poate trimite materiale și echipamente de protecție acolo până când managerul spitalului vine cu solicitarea către DSP pentru obținerea avizului de funcționare pe infecțioase, pe secția respectivă. Această solicitare nu a ajuns nici până în momentul de față (vineri, 27 martie) la DSP. Când va ajunge , DSP-ul va da avizul și din momentul acela va livra materiale și echipamente de protecție. Autoritățile locale, managerul spitalului ar trebuie să transmită informații concrete tuturor și să susțină aceste demersuri pentru că prioritatea noastră zero este să protejăm personalul și să tratăm cazurile de COVID. Nu există situație în care să ne agităm, că nu vrem, că ne dăm la o parte. Mai devreme sau mai târziu, vă spun că toate spitalele din județul Argeș vor intra în lupta cu COVID, toate vor avea pacienți cu COVID.
# Există discuții că o parte din personalul de la Mioveni și-a dat demisia...
- Există asemenea discuții. Înțeleg că și-au dat unii demisia, alții au revenit asupra deciziei. Eu când am avut discuția cu personalul medical mi-au spus că își vor da demisia. Temerile dumnealor erau legate de faptul că nu au materiale de protecție, probabil și-au imaginat că vor intra în lupta asta fără să se schimbe nimic în sensul ăsta. Și aveau aceste temeri generale, mai puțin justificate, cred eu, legate de acest sistem de ventilație. Dacă managerul de spital și autoritățile le comunică corect și discută pe acest subiect și se vor implica în rezolvarea acestor probleme, cred că și personalul medical va reveni asupra deciziei.

„Nu avem un număr mare de cazuri COVID-19 confirmate în Argeș”

# Va veni personal medical la Mioveni și de la spitalele Câmpulung, Curtea de Argeș, Costești...
- Da. De asemenea, toată Secția de Infecțioase a Spitalului Județean vine cu personalul complet, iar personalul care va veni în Spitalul Mioveni va  continua să fie plătit de spitalul de unde a venit. Nu există nicio grevare pe bugetul local, tocmai de aceea spitalul are posibilitatea ca banii pe care îi are la dispoziție să îi investească. Nu va fi un leu cost pentru dumnealor, tot ceea ce înseamnă cheltuieli pentru personal sau echipamente vor veni din alte părți.
# Care este situația îmbolnăvirilor cu COVID -19 la nivelul județului?
- Cazurile nu se mai fac publice, cele pe județ. Ele sunt comunicate la nivel național. Argeșul este în continuare ferit. Nu avem un număr prea mare și nici nu este creștere pe cazurile pozitive.
# La nivelul Instituției Prefectului județului Argeș se desfășoară o campanie umanitară pentru ajutorarea persoanelor afectate de coronavirus. Câte donații au fost realizate?
- Oamenii sunt foarte receptivi. Noi am insistat pe ideea de donații financiare, nu neapărat pe aducerea de elemente neperisabile la sediul prefecturii. Campania merge, sigur că mai are nevoie de promovare. Mă bucur că au apărut și alte campanii la nivel de județ. Mă bucur că tot timpul primim la nivelul prefecturii tot felul de oferte de colaborare, inițiative, voluntari, persoane care vor să doneze, care vor să sprijine. Nu pot să vă spun în acest moment ce sumă s-a strâns cu exactitate, dar o să vă informăm la timpul respectiv. În acest moment suntem în situația în care adunăm de la nivelul județului cazurile sociale, care au nevoie de ajutor și până când ne vom face baza de date nu pornim acțiunile. Când vom avea această bază de date vom stabili prioritățile și vom trece la treabă. Amintim faptul că pot fi depuși bani în vederea sprijinirii persoanelor izolate și carantinate în contul pus la dispoziție de Crucea Roșie filiala Argeș, RO63RNCB0022047228680014. În concluzie, trebuie să ne calmăm, să fim raționali, să colaborăm în găsirea de soluții. Speranța noastră în perioada următoare sunt medicii. Vrem să îi asigurăm că le oferim tot sprijinul și ajutorul de care au nevoie, dar ne bazăm și pe dumnealor pentru că dumnealor sunt în prima linie acum.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea