Aparatul de testat COVID-19 va fi amplasat, la Pitești, într-un laborator înființat între blocuri

# Cele două aparate promise de CJ Argeș și de Ministerul Sănătății sunt încă blocate în licitații pe SEAP # Dan Manu: „Doamne, ajută să avem un câștigător!”

Ceea ce nu fac autoritățile județene, face mediul privat. Dan Manu a promis argeșenilor, încă de la decretarea stării de urgență, achiziționarea a două aparate Real Time PCR, pentru depistarea rapidă a infecțiilor cu coronavirus, unul din bugetul de stat și altul din fonduri de la Consiliul Județean Argeș. Timpul a trecut și de atunci numărul argeșenilor infectați cu COVID-19 a crescut considerabil. Lipsa echipamentelor de protecție, a testelor și a unui aparat de testare a făcut ca virusul să-și facă prezența și în Spitalul Municipal Câmpulung, acolo unde numărul cadrelor medicale infectate este în creștere. Iar situația se poate înrăutăți din ce în ce mai tare.

Și totuși, cele două aparate promise de autoritățile statului român sunt blocate de birocrație. Ajutorul vine, încă odată, de la mediul privat, omul de afaceri Gheorghe Văsâi donând primul aparat Real Time PCR județului Argeș, mai exact Spitalului Orășenesc din Mioveni. Acesta a fost montat în noua secție de boli infecțioase a spitalului din Mioveni. În schimb, la Pitești, deși nu a fost achiziționat încă un astfel de aparat, se lucrează la amenajarea unui laborator de analize medicale moleculare unde urmează să fie stabilit. O singură problemă însă! Acesta nu va fi amenajat în interiorul unei unități medicale, ci în locul sediului Biroului Teritorial Pitești al instituției Avocatul Poporului, situat în zona Eremia Grigorescu din Pitești, între blocuri.

Licitația pentru achiziționarea aparatului a fost suspendată și apoi reluată de CJ Argeș

Conducerea CJ Argeş spunea, încă din 16 martie, că are ca „prioritate maximă” achiziționarea acestor aparate: „Este vorba despre achiziţionarea unor aparate - iată că spun unor, ci nu a unui aparat. Pe lângă demersul pe care l-am făcut, prin Direcţia de Sănătate Publică, spre Ministerul Sănătăţii privind oportunitatea ca şi la nivelul judeţului Argeş, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, să vină un astfel de aparat, am găsit soluţia necesară, şi financiară, dar şi în regim de urgenţă, să putem şi noi, Consiliul Judeţean, să mai achiziţionăm încă un aparat. De ce? Foarte simplu; pentru că ne trebuie în judeţul Argeş asemenea aparate, care cu promptitudine să ne spună ce se va întâmpla, să nu mai stăm cu cazuri suspecte, care înseamnă şi timp îndelungat, şi resurse umane, şi resurse financiare care sunt blocate. Deci, este prioritate maximă pentru noi, pentru că acest gen de aparat oferă un diagnostic precis", preciza Dan Manu. CJ Argeș a alocat banii necesari pentru achiziționarea acestor sisteme real-time PCR și a kit-urilor pentru detectia COVID-19 doar că procesul de achiziționare s-a blocat pentru moment în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. La momentul deschiderii ofertelor, era înscris un singur operator, care nu putea oferi decât aparatul, fără auxiliarele indispensabile, aparatul propriu-zis neputând funcționa în lipsa acestor echipamente. Această dificultate în procedura de achiziție este generată de cererea foarte mare la nivel mondial.  Valoarea totală estimată a contractului este de 462.185 lei, fără TVA. „Nici unul dintre cei doi ofertanți, nu s-au încadrat în criteriile solicitate în caietul de sarcini. Unul s-a retras și nu a mai depus oferta, iar oferta celuilalt nu a fost conformă. S-a reluat licitația, data de deschidere a ofertelor fiind 16 aprilie”, ne-a precizat Camelia Juganu, referent compartimentul Comunicare și Promovare CJ Argeș.

Doi ofertanți la licitația organizată de Spitalul Județean

În schimb, licitația lansată de Spitalul Județean de Urgență Pitești este ceva mai avansată, deschiderea ofertelor fiind făcută încă din 8 aprilie. Doi operatori economici au depus oferte pentru a furniza aparatul și kit-urile necesare. Este vorba de Top Diagnostics SRL, reprezentată de Ariadna Ruxandra Lowendal-Dănilă, și de ANTISEL RO, reprezentată de Stergios Nikolaos Karamitros. De precizat că Top Diagnostics SRL a fost singurul ofertant în procedura organizată de CJ Argeș, oferta fiind respinsă pentru că nu ar fi îndeplinit condițiile stabilite în caietul de sarcini. Valoarea totală estimată a contractului este de 457.563,03, fără TVA. „Sunt doi ofertanți. Procedura este în evaluare. Săptămâna viitoare, comisia urmează să decidă dacă sunt respectate toate condițiile”, ne-a mai precizat Camelia Juganu.

Dan Manu: „Doamne, ajută să avem un câștigător!”

„Așteptăm cu mare urgență procurarea a celor două echipamente de aparatură PCR care analizează și pun un diagnostic de precizie a celor care sunt contaminați sau purtători de COVID 19. Licitațiile sunt în derulare, atât la Spitalul Județean de Urgență Pitești, prin fonduri alocate de ministerul Sănătății în proporție de 90% și 10% Consiliul Județean, care a dirijat fonduri către Spitalul Județean pentru a-l achiziționa. Licitația este în curs. Doamne, ajută să avem un câștigător!... Marea problemă a aparatului PCR care depistează COVID 19 este nu doar achiziționarea aparatului, cât și a anexelor, a lucrurilor care sunt absolut necesare pentru a putea funcționa”, a precizat Dan Manu, președintele CJ Argeș.

Autoritățile locale dau asigurări că laboratorul nu va reprezenta niciun risc pentru cei din jur

Primul aparat pentru depistarea COVID 19, dintre cele două aflate în licitație, care va fi achiziționat, urmează să fie montat în sediul Avocatului Poporului – Biroul Teritorial Pitești, situat pe strada Garoafelor, care este transformat în această perioadă în laborator de analize medicale moleculare. Se dorește ca lucrările să fie gata până în sărbătorile pascale. Deși viitorul laborator este situat exact între blocuri, autoritățile locale dau asigurări că nu va reprezinta niciun risc pentru sănătatea publică. „Acest tip de investigații, respectiv detecția virusului COVID 19 cu ajutorul aparatelor real-time  PCR, se face în laboratoare de biologie moleculară a căror structură trebuie să corespundă criteriilor și circuitelor stabilite de DSP-uri pentru avizarea acestora. În acest sens, a fost identificat un spațiu corespunzător, de comun acord cu reprezentanții DSP, care și-au dat acordul pentru locația respectivă și pentru amenajarea acestuia. Având în vedere aceste aspecte, nu a putut fi identificat în spital un spațiu care să corespundă unui laborator de biologie moleculară. Precizăm faptul că la laborator sunt aduse probele recoltate, în condițiile prevăzute de metodologia stabilită de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, neexistând interacțiune cu pacientul. Cu alte cuvinte, aici nu se prezintă pacienții ci sunt aduse doar probele”, ne-a precizat reprezentanți ai Consiliul Județean Argeș.  Acest aspect a fost confirmat și de coordonatorul Biroului Teritorial Pitești, Mihaela Stănciulescu: „Din discuțiile informale pe care le-am avut cu autoritățile locale și centrale avizate și de notorietate în materie, am primit asigurări că punerea în funcțiune a laboratorului de analize medicale moleculare, în această locație, nu reprezintă niciun risc pentru sănătatea publică”.
A.V.

*** *** ***

Șeful Serviciului Anatomie Patologică: „Acest aparat PCR nu poate funcționa singur”

Consiliul Județean Argeș a demarat, la Pitești, lucrările pentru amenajarea spațiului în care va funcționa laboratorul de biologie moleculară A fost aleasă ca locație fostul sediu al Avocatului Poporui Pitești. În acest moment, lucrările sunt în plină desfășurare, la finalizarea acestora, spațiul urmând a fi predat Spitalului Județean de Urgență Pitești.
”În cadrul Serviciului de Anatomie Patologică al Spitalului Județean se va înființa acest compartiment de biologie moleculară pentru testul PCR. În acest moment, se amenajează spațiul pentru respectarea circuitelor și tuturor caracteristicilor ca sa nu contaminăm probele și să avem rezultate corecte. Este nevoie, în acest compartiment, nu numai de aparatul PCR, ci și de o mulțime de alte dispozitive care ne ajută să realizăm această analiză, și anume hote, aparatură de pipetat, diverse cosumabile. Deci, acest aparat PCR nu poate funcționa singur, iar pregătirea spațiului și a necesarului pentru funcționare este foarte complexă”, a precizat dr. George Mihail Man, șef Serviciul Anatomie Patologică - Spitalul Județean de Urgență Pitești.

„Aparatul de Real-Time PCR este ultimul din lanțul de echipamente de care noi avem nevoie”

Specialiștii explică faptul că în spatele aparatului Real-Time PCR se află un întreg laborator. Astfel, acest aparat nu poate funcționa singur, fără toate celelalte echipamente conexe.
”Este vorba de un întreg labolator de biologie moleculară, nu doar de acest aparat real time PCR care dectează strict ARN-ul viral. Noi pornim, în primul rând, de la o probă, care vine prelevată, de obicei, din exudatul nazal și faringian, inclusă într-un mediu viral. Aceasta trebuie prelucrată. Deci, prima etapă este extracția acizilor nucleici, cu o cameră separată. Extracția se poate face automat, cu ajutorul unui aparat, care are nevoie de consumabile și de diverse echipamente auxiliare, cum ar fi o hotă de nivel biohazard 2, sau se poate face extracție manuală și, pentru acest lucru, avem nevoie de kit-uri speciale și, de asemenea, de alte echipamente suplimentare - pipete, centrifugi și consumabilele pentru acestea. Ulterior, în etapa următoare, după ce am obținut și am purificat acizii nucleici, în speță ARN-ul virusului SARS-COV-2, urmează etapa de preamplificare în care se pregătește master-mixul pentru reacție și, aici, avem nevoie de o încăpere specială cu hotă, care preîntâmpină o eventuală contaminare. Ulterior, se ajunge la unirea practic a ARN-ului viral cu acest master-mix și la produsul de reacție, care o să fie investigat într-o altă încăpere de acest aparat Real-Time PCR. Deci, aparatul de Real-Time PCR este practic ultimul din lanțul de echipamente de care noi avem nevoie. În spatele lui se află un întreg laborator de biologie moleculară. Nu putem să spunem că un singur aparat rezolvă întreaga procedură” - dr. Constantin Daniel Uscatu, medic anatomo-patolog - Spitalul Județean de Urgență Pitești.
A.V.

*** *** ***

Avocatul Poporului, lăsat fără sediu în Argeș

Sediul Biroului Teritorial Pitești al instituției Avocatul Poporului, situat pe strada Garoafelor din municipiu, va fi transformat în laborator de analize medicale moleculare, aici urmând a fi montat aparatul Real Time PCR pentru testarea infecțiilor cu COVID-19.  De săptămâna trecută, instituția a rămas fără sediu în Argeș, după ce Consiliul Județean le-a solicitat să elibereze locația pentru a putea permite desfășurarea lucrărilor de amenajare a viitorului laborator. Biroul Teritorial  al Avocatului Poporului coordonează activitatea în două județe - Argeș și Vâlcea. Echipa este formată din doi consilieri, care sunt repartizați pentru aproximativ 1 milion de cetățeni, dacă adunăm populația celor două județe amintite anterior. Iar în acest moment, activitatea se derulează prin intermediul telefonului sau pe email. Cetățenii pot contacta reprezentanții instituției la 0248 211 101, număr care a fost deviat pe telefonul personal al consilierilor Biroului Teritorial, sau pe email – Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .
„Legea obligă Consiliul Județean Argeș sau Primăria Pitești să pună la dispoziția Avocatului Poporului un spațiu, am făcut demersurile oficiale și așteptăm să ni se răspundă. Nu am primit niciun răspuns până astăzi (joi – 9 aprilie). Am primit doar niște promisiuni care nu sunt ferme. Sperăm să găsim o soluție. Lucrăm de acasă și telefonul fix este deviat pe telefonul meu mobil. Asta am putut face pentru ca cetățenii să ia legătura cu noi”, ne-a precizat coordonatorul Biroului Teritorial Pitești, Mihaela Stănciulescu (foto).
A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea