Medicii specialiști pot organiza caravane în zonele rurale cu acoperire deficitară a serviciilor medicale

# Actul medical, în această perioadă, în zonele defavorizate, se va putea efectua  în clădiri publice sau în corturi medicale special amenajate

Camera Deputaţilor a adoptat noi proiecte de lege inițiate de către PSD care vin în sprijinul cetățenilor și agenților economici în această perioadă dificilă, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada stării de urgenţă

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare amânarea, la cerere, de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe pentru operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă semnificativ şi persoane fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă.
Astfel, potrivit prevederilor stabilite, ”locatarii - operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat - a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe”.
Plata chiriilor pentru aceste categorii de locatari va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul locatorilor, la cererea locatarilor. Pentru a beneficia de amânarea la plata chiriei, locatarii respectivi trebuie să pună la dispoziţia organului fiscal teritorial competent orice fel de act justificativ care să ateste imposibilitatea plăţii chiriei în perioada specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar.

Darea în plată la creditele ipotecare

Potrivit noii legi, reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii (situație de forță majoră pentru debitori) următoarele evenimente: ”a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit; şi b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă”.
Un alt act adoptat de către Camera Deputaților este cel prin care se permite medicilor specialiști să organizeze caravane în zonele rurale cu acoperire deficitară a serviciilor medicale, în clădiri publice sau în corturi medicale special amenajate. Se asigură, astfel, cadrul legal pentru ca și cetățenii din zonele defavorizate să aibă acces la servicii medicale.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea