52 de ani de la vizita lui Charles de Gaulle la Pitești și Mioveni

# „Noroc Piteşti! Trăiască Piteştii! Trăiască România!”. Charles de Gaulle (1890 – 1970), Piteşti, 17 mai 1968
În urmă cu 52 de ani, la 17 mai 1968, preşedinţii Franţei (Charles de Gaulle) şi României (Nicolae Ceauşescu) se aflau în drum de la Craiova la Mioveni, unde urmau să viziteze noua uzină de autoturisme „Dacia”, rod al colaborării dintre cele două ţări.
Pe plan extern, potrivit historia.ro, deschiderea către vest continua. În ianuarie, Președintele Consiliului de miniștri, Ion Gheorghe Maurer se întâlnește cu mareșalul Iosip Broz Tito, apoi face o vizită oficială în Italia unde este primit de primul-ministru Aldo Moro, dar și de Papa Paul al VI-lea, într-o audiență particulară. O delegație economică a R.S.R. s-a aflat, tot oficial, în Marea Britanie. Ion Gheorghe Maurer se întâlnește la Helsinki cu primul-ministru al Finlandei și apoi la Oslo cu premierul Suediei.
În această ambianță are loc venirea în România a președintelui Franței generalul Charles de Gaulle. Era primul șef de Stat din Occident în vizită oficială în Republica Socialistă România (14-18 mai 1968). Memorabilul eveniment se regăsește în volumul Charles de Gaulle la Craiova datorat profesorului universitar Dinică Ciobotea și Elenei Marinaș (Editura Aius Print, Craiova, 2007, 214 p. + 26 ilustrații).
Generalul Charles de Gaulle a rostit alocuțiuni și cuvântări publice la Marea Adunare Națională, la Adunarea Populară din Craiova, la Slatina, Pitești, Târgoviște, Ploiești, la Universitatea din București, la radio-televiziunea română și la aeroportul Otopeni, la sosire și la plecare (plus o vizită în Parcul Cișmigiu la monumentul eroilor francezi). A fost cea mai amplu mediatizată vizită a unui șef de stat străin în R.S.R.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea