Șapte argeșeni, vindecați de COVID-19, au donat plasmă la Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești

Șapte persoane care s-au vindecat de COVID-19 şi au dezvoltat anticorpi pentru SARS-CoV-2 au donat până în prezent plasmă la Centrul de Transfuzie Sanguină din Pitești. Aparatul de plasmafereză poate ajuta la vindecarea pacienților COVID, prin tratamentul cu plasmă umană hiperimună colectată de la convalescenţi. Acest lucru este posibil datorită unor oameni altruiști, care au fost de acord să doneze plasmă pentru vindecarea semenilor lor, infectați cu virusul COVID-19.

Donatorii se încadrează în procedura națională de donare de sânge, beneficiază de toate drepturile unui donator de sânge, iar sănătatea lor nu este deloc pusă în pericol.
„Am putut să recoltăm plasmă prin această procedură de plasmafereză de la cinci pacienți. De la alți doi, care nu s-a calificat pentru această procedură, neavând venele potrivite, am recoltat sânge total și l-am separat noi. Am trimis, conform protocolului de lucru, un set de eprubete la laboratorul de  referință din București, la Institutul de Hematologie pentru teste suplimentare și așteptăm rezultatele”, ne-a precizat dr. Monica Chiran, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Pitești.
În Argeș sunt în prezent peste 100 de persoane vindecate de coronavirus. Aceștia pot să doneze plasmă, pentru a contribui, în acest fel, la însănătoșirea unui număr cât mai mare de oameni. O parte dintre ei, deși au vrut să doneze plasmă,  au fost excluși, fie din cauza vârstei, fie pentru că sufereau de alte afecțiuni. De precizat că donarea de plasmă se face cu programare, întrucât timpul necesar unei astfel de donări este mai mare decât în cazul sângelui. „După cel puțin două săptămâni de la externare, îi rugăm pe cei care s-au vindecat de COVID să vină cu încredere la noi, ca să putem să îi ajutăm și pe alții în stare critică”, a mai precizat directorul instituției.

 

Haideți să donați sânge! În Argeș, de Sfinții Constantin și Elena, au donat 90 de persoane

Pandemia de coronavirus a afectat și centrele de transfuzii, numărul de donatori scăzând în ultimele luni.Reprezentanții Centrului de Transfuzii Sanguine Pitești fac un apel către argeșeni pentru a veni la instituție ca să doneze sânge. Iar apelul acestora este de multe ori recepționat. Așa se face că în zi de sărbătoare, pe 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena au donat sânge 90 de persoane.
„Au fost zile în care numărul donatorilor a fost mai scăzut, dar și zile când am avut peste 70 de persoane. Pe 21 mai au donat sânge 90 de persoane”, ne-a mai spus dr. Monica Chiran, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Pitești.
De precizat că la Centrul de Transfuzii nu se efectuează teste pentru depistarea coronavirusului. „Dacă oamenii sunt sănătoși, dacă nu au intrat în contact cu persoane care au fost bolnave, cu persoane care au fost în străinătate în zonele roșii afectate de coronavirus, atunci pot să vină liniștiți să doneze sânge. De asemenea, persoanele care vin la noi trebuie să știe că nu efectuăm testarea COVID-19”, ne-a mai precizat dr. Chiran.
Pe lângă faptul că pot salva o viață, persoanele care donează sânge beneficiează de eliberarea la cerere a analizelor medicale efectuate, bonuri valorice, o adeverinţă pentru o zi liberă și reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun.
Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea