Peste 400 de plângeri în instanțele argeșene împotriva amenzilor aplicate în starea de urgență

Sute de argeşeni au contestat deja amenzile date de Inspectoratul Judeţean de Poliţie sau de alte autorităţi, în perioada de urgenţă, privind lupta împotriva  Covid 19. Oamenii cer în instanță nulitatea absolută a proceselor verbale întocmite. Reamintim că, pe 6 mai, Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituționalitatea OUG nr. 34/2020. Judecătorii Curții au decis că actul normativ care a majorat chiar și de 20 de ori cuantumul amenzilor aplicate persoanelor fizice, de la începutul  lunii aprilie, este neconstituțional.
Astfel, orice proces-verbal de sancționare contravențională emis în toată perioada stării de urgență va putea fi atacat cu plângere contravențională și invocată neconstituționalitatea prevederilor, indiferent de momentul emiterii și comunicării acestuia, adică înainte sau după intrarea în vigoare a modificărilor legislative adoptate, la 03.04.2020, prin OUG nr. 34/2020. Finalitatea unei astfel de măsuri este anularea procesului-verbal de sancționare contravențională și, după caz, dacă s-a achitat amenda, deschiderea unei portițe legale de recuperare a amenzii plătite conform prevederilor art. 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

De la decizia CCR, în Argeș au fost înregistrate 442 de plângeri contravenționale

Judecătoriile argeșene au înregistrat, în perioada 7-22 mai, plângerile a sute de cetăţeni, care au fost amendaţi în perioada ordonanţelor militare. Un număr de  442 de plângeri contravenționale au fost înregistrate în instanțele din județ, după cum urmează: Judecătoria Pitești – 135, Judecătoria Curtea de Argeș – 118, Judecătoria Câmpulung – 94, Judecătoria Costești – 69 și Judecătoria Topoloveni – 26.

Până la decizia CCR, numărul plângerilor contra proceselor verbale de sancţionare contravenţională era în scădere

Până la decizia CCR, numărul plângerilor contra proceselor verbale de sancţionare contravenţională înregistrate în acest an, în intervalul 16 martie - 6 mai, era mult mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform unei informări a Tribunalului Argeș. Începând cu data de 7 mai, după ce oamenii au înțeles că amenzile date în perioada stării de urgență sunt neconstituționale, au început să se înmulțească plângerile contravenționale în instanțe.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea