Spitalul Călinești a fost acreditat!

# Spitalul este renovat. Poate găzdui bolnavi cronici și îngrijiri paliative pe 40 de paturi
Unitatea medicală cu pricina are o istorie învolburată. În anii 1906 – 1908 s-a construit Spitalul Rural Călineşti, care a funcţionat cu 25 de paturi, o singură secţie  - medicină generală – şi un medic până în anul 1944.  În anul 1985 s-a dat în folosinţă noul pavilion, o construcţie modernă şi cu un înalt grad de asigurare al confortului.

Prin Hotărîrea de Guvern nr. 212 din 9 martie 2011, pe fondul crizei economice tot mai acute, se întocmește o listă cu unități din întreaga ţară care urmau să intre într-un program de revizuire, în urma căreia instituțiile regăsite pe acea listă vor fi transformate în aziluri de bătrâni. În Argeș apar patru, Spitalul Teja Papahagi Domneşti, Spitalul de Boli Cronice Mozăceni, Spitalul Dr. Ion Crăciun Călineşti şi Spitalul de Boli Cronice Rucăr. Consiliul Judeţean adresează memorii Ministerului Sănătăţii, pentru păstrarea în activitate a celor patru unități medicale din judeţul Argeş. La cererile plecate spre București achiesează și 11 comune arondate, prin primarii acestora. Unitatea este închisă, fapt ce se întâmplă, de altfel, și cu celelalte trei spitale menționate mai sus. Pentru a nu închide, definitiv, porțile, s-a găsit soluția înființării unui punct de lucru al Spitalului Mioveni.
Spitalul de Boli Cronice Călinești a fost reînființat în anul 2012, prin Hotărârea Guvernului nr.1170 din 04.12.2012 în subordinea Consiliului Județean Argeș și funcționează în conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii republicată, cu modificările și completările ulterioare.  Este unitatea sanitară de utilitate publică, cu personalitate juridică, ce furnizează servicii medicale în regim de spitalizare continuă pentru pacienții cu afecțuni cronice şi ambulatorie în specialitatea medicină internă, având ca obiect de activitate furnizarea de servicii de asistență medicală umană preventive, curative și  de recuperare.

# Situația clasificării
În baza prevederilor O.M.S. 1351/ 23.10.2018  privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă, precum şi O.M.S 323/2011 privind aprobarea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, cu modificările ulterioare, Spitalul de Boli Cronice Călinești  este clasificat în categoria a V-a de organizare.

# Caracteristicile populației deservite
Spitalul de Boli Cronice Călinești deservește în principal populația comunei Călinești și zona arondată de 10 localități ce însumează aprox. 50.000 locuitori.
Unitatea sanitară asigură asistență medicală pentru pacienții cu afecțiuni cronice (medicină internă), fiind singurul spital de profil din comunitatea deservită. 
Spitalul de Boli Cronice Călinești deservește în principal populația comunei Călinești și zona arondată de 10 localități ce însumează aproximativ 50.000 locuitori (astfel: oraș Topoloveni: 9.935 locuitori, comuna Beleti-Negrești: 1.848 locuitori, comuna Bogați: 4.412 locuitori, comuna Boțești: 1.123 locuitori, comuna Călinești: 11.159 locuitori, comuna Căteasca: 3.683 locuitori, comuna Dobrești: 1.771 locuitori, comuna Leordeni: 5.575 locuitori, comuna Priboieni: 3.512 locuitori, comuna Rătești: 2.974 locuitori, comuna Teiu: 1.323 locuitori,  persoane înregistrate în anul 2018, conform datelor INSSE).

Spitalul a fost, în sfârșit, acreditat

Inițial spitalul a furnizat servicii medicale spitalicești pacienților cu afecțini cronice, iar în anul 2019 spitalul s-a extins prin înființarea în structură a 10 paturi de îngrijiri paliative destinate pacienților oncologici (fază terminală).
În anul 2019, mai precis în luna octombrie, unitatea sanitară a primit vizita de evaluare a comisiei constituite de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), în vederea acreditării.
Pe data de 01 aprilie spitalul a primit răspunsul ANMCS privind constatările efectuate, răspuns favorabil, unitatea fiind încadrată în categoria a II – a de acreditare, ,„Acreditat cu recomandări”, obținând un punctaj total de conformitate de 82,52 % . Conform Ordinului ANMCS nr.10/2018 cu modificările și completările ulterioare, există 6 categorii de acreditare: categoria I- acreditat, categoria a –II-a – acreditat cu recomadări, categoria a III- a – acreditat cu reserve, categoria a IV- a – acreditat cu încredere redusă, categoria a V-a – decizie de prelungire a procesului de acreditare, categoria a VI- a – neacreditat.
“Pentru noi, pentru spital este o mare realizare, având în vedere că unitatea a mai trecut printr-un proces de evaluare în anul 2017 în urma căruia a primit nivel neacreditat. Pacienții se pot adresa cu încredere unității, beneficiind de servicii medicale de calitate, în siguranță, la cele mai bune standarde și personal calificat. Mulțumim, pe acestă cale, Consiliului Județean Argeș și instituțiilor abilitate pentru suportul acordat în toată această perioadă.” – purtător de cuvânt Pompilia Mitulescu.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea