Au mers să doneze plasmă după ce s-au vindecat de COVID-19

# Solidaritate! Povestea unui polițist, a unei infirmiere și a unei asistente medicale care s-au vindecat de coronavirus # Agentul şef Cristian Dăscăliţa (foto) va dona și a doua oară plasmă

Oameni cu suflet mare! S-au vindecat de COVID-19 și acum încearcă să îi ajute pe cei încă infectați. Este cazul a șapte argeșeni care au donat plasmă la Centrul de Transfuzie Sanguină din Pitești, care poate fi folosită cu succes pentru tratarea pacienților, confirmați pozitiv, aflați în stare critică. Acest tratament s-a dovedit eficient în mai multe spitale din lume, în care se raportează zilnic cazuri grave vindecate prin această procedură.

Printre cei șapte argeșeni care s-au vindecat de COVID și care au donat, recent, plasmă regăsim și un polițist de la Inspectoratul Județean de Poliție Argeș, o infirmieră de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Pitești și o asistentă medicală de la un centru privat de dializă din Pitești. Toți trei ne-au împărtășit din experiența avută ca pacienți bolnavi de coronavirus și ne-au precizat motivul care i-a determinat să doneze plasmă, ținând cont că, la nivelul țării, un număr foarte mic de pacienți vindecați fac acest gest.

Agentul şef Cristian Dăscăliţa va dona și a doua oară plasmă

Agentul şef Cristian Dăscăliţa este ajutor de şef de post de poliţie în comuna Dârmăneşti. Acesta s-a infectat cu COVID-19 după ce a luat contact cu un jandarm din zona Câmpulung, la care testele au ieşit pozitive. După ce s-a vindecat,  a decis să îi ajute pe cei care trec prin aceeaşi suferinţă. Agentul a ieşit eligibil pentru donarea de plasmă și a mers la Centrul de Donare și Transfuzie Sanguină Piteşti pentru recoltare.
„A fost un gest pur omenesc. Dacă pot să ajut și alte persoane de ce să nu o fac! Eu am avut foarte puține simptome. Am avut cea mai ușoară fază de COVID, doar puțin mi-a dispărut mirosul, dar mi-a revenit înainte de tratament, și într-o singură seară am avut febră timp de 10 minute. Am fost contactul direct al unui jandarm, care am înțeles că a fost venit din afara țării. Nu a încălcat nicio procedură, pentru că a ajuns în țară cu câteva zile înainte de a se da ordonanța. Într-o zi am lucrat cu un coleg de-al lui, care a fost la rând infectat, iar apoi cu amândoi. Două zile au fost de ajuns ca să mă infectez și eu”, ne-a precizat agentul de poliție Cristian Dăscăliţa.
Polițistul a stat internat la Spitalul Bălcescu, timp de două săptămâni. Și-a petrecut sărbătorile Pascale departe de familie, internat în spital. „Am fost internat la Spitalul Bălcescu luni, pe data de 6  aprilie. Mi-a fost recoltată proba atunci și mi-a venit joi seara. De atunci am mai stat internat  aproape două săptămâni. (...)După cinci zile de tratament, primul test a fost negativ, apoi am avut surpriza să fie cel de-al doilea pozitiv și a trebuit să mai aștept. Următoarele două au ieșit negative. A fost foarte urât să petreci sărbătorile de Paște în spital. Am fost externat pe 21 aprilie”, ne-a mai precizat polițistul.
Cristian Dăscălița a fost al treilea donator de plasmă de la nivelul județului Argeș. Gestul acestuia va ajuta la vindecarea a trei bolnavi infectaţi cu Sars-Cov 2, aflați în stare critică. La  două săptămâni de la prima donare, polițistul va putea dona din nou plasmă.  „Chiar m-a sunat doamna directoare ( dr. Monica Chiran de la Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești n. red.) dacă pot să vin să donez din nou. Având  anticorpi foarte puternici, doza pe care o donez eu se folosește la trei persoane”, ne-a mai spus agentul de poliție, care urmează ca zilele viitoare să doneze din nou plasmă.

Infirmieră de la Spitalul Județean Argeș: „Nu este vina domnului dr. Sârboiu. Eu nu îl văd vinovat și nu știu de ce a fost considerat vinovat”

O altă persoană care a donat plasmă la Centrul de Transfuzii din Pitești este o infirmieră de la Spitalul Județean Argeș.  Din motive personale, aceasta a dorit ca identitatea sa să nu fie făcută public. „Eu nu am crezut în această boală. Eram total asimptomatică, nu aveam niciun fel de simptom. Aveam și miros și gust, nu tușeam, nu aveam febră. După ce am fost externată și mi s-a solicitat să donez plasmă am zis că este un gest de omenie. Dacă eu nu am avut nimic, măcar să ajut pe cineva care într-adevăr are probleme!”, ne-a precizat infirmiera.
Aceasta a fost internată la Spitalul din Mioveni, timp de trei săptămâni. „Am fost internată la Spitalul din Mioveni, din vinerea Paștelui până pe 10 mai. Tot timpul am fost asimptomatică. Am avut patru teste pozitive, la rând, iar testele cinci și șase au ieșit negative.  Am fost un caz fericit pentru că nu am stat foarte mult. Am întâlnit fete care au stat și câte cinci-șase săptămâni cu teste pozitive foarte multe”, mai precizează infirmiera. „Eu nu aveam absolut nimic. Consideram că eram ca la pușcărie. Boală contagioasă… Acum, am depășit acel moment”, mai precizează aceasta.
Infirmiera s-ar fi îmbolnăvit din Spitalul Județean. „Am luat virusul din spital. Am  fost pe secția unde lucrează domnul doctor Sârboiu. Nu este vina dumnealui. Eu nu îl văd vinovat și nu știu de ce a fost considerat vinovat. Niciun pacient nu a fost testat. Cum și dumnealui s-a îmbolnăvit la rândul său, așa și noi!”.

Asistentă medicală: „Pacienta de la care am luat virusul a murit”

Printre cele șapte persoane din Argeș, vindecate de COVID, care au donat plasmă se află și A. N., o asistentă medicală de la un centru privat de dializă din Pitești. „Fratele meu este donator de sânge. El donează sânge de mai mult de trei ani. Donează foarte frecvent și am vrut de mult să fac și eu acest lucru, dar având niște probleme de sănătate mai amănunțite nu știam unde mă clasez. Zilele trecute m-a sunat doamna doctor de la Centrul de Transfuzii și mi-a spus situația, că sunt foarte puțini pacienți în Argeș care donează plasmă. Am vrut să donez și eu, să ajut oamenii infectați cu acest virus, mai ales că am trecut și eu prin aceeași situație. Din păcate eu stau foarte prost la capitolul vene. Nu am putut să dau direct plasma și am mers pe cealaltă variantă și am donat sânge urmând ca plasma să fie separată de ei”, povestește asistenta medicală.
A.N. a luat virusul de la un pacient. A fost internată în spital în a doua zi de Paște, lăsând în grija soțului cei doi copii mici. „M-am internat la spital luni, pe 20 aprilie, și m-am îmbolnăvit între 6 și 10 aprilie. Marți, pe  14 aprilie, am avut primele simptome, dar atât de vagi ca la o simplă răceală. Vineri, pe data de 17 aprilie, am fost liberă de la servici și m-am dus să mă testez că nu mă simțeam ok. Am aflat rezultatul și luni, în a doua zi de Paște, m-am internat la Spitalul de la Mioveni. Lucrând cu pacienții, am luat de la o persoană care a fost diagnosticată târziu cu COVID. Eu intrasem în contact cu ea destul de des. Era o pacientă cu foarte multe boli cronice, cu cancer la pancreas, cu o metastază, avea leucemie, făcuse septicemie, avea și diabet. A fost testată târziu, iar eu având simptome am sperat că nu sunt infectată și că am doar o viroză. Dar nu a fost așa, a ieșit și la mine testul pozitiv. La mine, exact în ziua în care m-am dus să mă testez îmi dispăruse mirosul și apoi gustul, la un interval foarte scurt. Înainte am avut simptome ca la o simplă viroză, îmi curgea nasul, dureri în gât foarte ușoare. Eu am fost printre norocoși, dintre cei care au avut simptome ușoare și puține. Am putut să duc pe picioare boala. Au fost fete care au venit mai rău!”, povestește asistenta.
Din nefericire, pacientul de la care se îmbolnăvise a murit.
„Pacienta de la care am luat virusul a murit. Doamna a fost și ea internată  în spital cu noi, la Mioveni. Eu eram la etajul 2 și ea era la parter, la terapie intensivă. Avea comorbidități destul de serioase. Ea avea cancer în fază terminală”, ne-a mai mărturisit asistenta.

„Am avut primul test pozitiv, al doilea negativ, apoi din nou pozitiv, iar ultimele două negative”

În timpul în care a fost internată, asistenta medicală a fost mutată dintr-un salon în altul din cauza rezultatelor testelor.
„În cazul meu primul test după ce am fost internată a ieșit pozitiv. Eu eram atunci sub tratament. La cinci zile mi sa recoltat din nou și a ieșit negativ. Am fost mutată într-un alt salon, teoretic pentru pacienții negativi. Mi s-a recoltat un nou test a doua zi și mi-a ieșit din nou pozitiv. Am fost mutată înapoi în salonul de unde am plecat și apoi a durat încă cinci zile ca să îmi recolteze un nou test. Următoarele două au ieșit, din fericire, ambele negative. Pe 20 aprilie am fost internată, și cred că undeva în jurul datei de 12 mai am fost externată”, mai povestește A.N.

Și un jandarm a donat plasmă

Printre cei vindecați de COVID și care au donat plasmă se află și un jandarm argeșean, cel care l-a îmbolnăvit, fără să își dea seama, pe agentul de poliție Cristian Dăscălița. Este vorba despre plutonierul major Mihai Răzvan Costanda, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Argeș, de la Detaşamentul Câmpulug. A fost primul jandarm depistat cu coronavirus în Argeş. Acesta se întorsese din Turcia, cu aproximativ două săptămâni înainte. Când a început să aibă simptome s-a dus şi a făcut testul, fiind confirmată infecţia cu COVID-19. După ce s-a vindecat, jandarmul s-a gândit să îi ajute pe cei care se luptă cu efectele virusului. A donat plasmă făcând un apel căre pacienţii eligibili, să îi urmeze exemplul. ”Primul gând a fost la familia mea! Dacă unul dintre noi ar fi avut nevoie de plasmă, poate era cineva dispus să doneze. Sunt bucuros că am putut să ajut, iar faptul că plasma prelevată de la mine poate salva viața altor persoane, m-a convins că vom învinge în această luptă inegală”, a spus jandarmul, într-un comunicat de presă emis de IJJ Argeș.
Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea