Despre “Martori și martiri” la Memorialul Închisoarea Pitești

# Luni, 8 iunie 2020, Andrei Găitănaru, psihoterapeut și publicist,  a vorbit despre “Martori și martiri” la Memorialul Închisoarea Pitești.  # Evenimentul s-a desfășurat în aer liber

După trei luni de restricții și izolare, argeșenii au fost invitați să redescopere Memorialul Închisoarea Pitești printr-o conferință despre cei închiși la închisoarea Pitești și în închisorile comuniste. Luni, 8 iunie 2020, de la ora 18:00, Andrei Găitănaru, psihoterapeut și publicist, a vorbit despre “Martori și martiri” la Memorialul Închisoarea Pitești. Evenimentul s-a desfășurat în aer liber.
Conferința a fost  prilejuită de expoziția multimedia BINOM+1: Fenomenul Pitești 49/89/19, a artiștilor Andrei Bălan, Andrei Mușat și Dan Adrian Ionescu. Expoziția a adus la Memorial o serie de lucrări de artă ce potențează experiența explorării spațiului fostei închisori și a inserat o perspectivă nouă asupra acțiunii violente petrecute aici în urmă cu 70 de ani – Fenomenul Pitești.
În curtea Memorialului s-a putut vedea un fragment din Zidul Berlinului, donat de Berlin Wall Memorial pentru a marca 30 de ani de la căderea comunismului în Europa.
Închisoarea de la Pitești este cunoscută pe plan mondial pentru desfășurarea, în acest loc, a Fenomenului Pitești – o formă de tortură fizică și psihologică continuă aplicată studenților anticomuniști - între 1949-1951. Această acțiune violentă a regimului comunist a fost numită de Aleksandr Soljenițîn, laureat al premiului Nobel și supraviețuitor al gulagului rusesc, “cea mai mare barbarie a lumii contemporane”.
“De ce vorbim despre martiri? De ce sunt ei relevanți pentru memoria creștinismului? Care este motivul pentru care exemplul martirilor din închisorile regimului comunist din România este important pentru noi? Dacă stăm să ne gândim, exemplul lor nu strălucește pentru oricine. Și nici chiar pentru noi în orice moment al vieții noastre. Moartea lor, suferința lor trimite către condiția principală a mântuirii unui creștin. Mai bine zis, o mărturisește. Iar noi, în măsura în care ne trăim viața ca pe un fel de vacanță incertă și fără obiectiv, suntem decuplați de la această mărturie. Până când boala, nedreptatea, batjocura, instalarea unui regim dictatorial sau altă sursă de suferință ne învață că principala sursă a înstrăinării de Dumnezeu este egoul nostru. Abia atunci ne amintim, abia atunci înțelegem că exemplul exemplul tâlharului de pe cruce despre asta vorbește, despre faptul că suferința poate înmuia inimi, poate întoarce minți și ne poate ajuta să îl mărturisim pe Dumnezeul care pentru noi a murit pe cruce.” Andrei Găitănaru
Acesta este un Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea