Crește numărul donatorilor de plasmă în Argeș

Printre ei s-a aflat și dr. Felix Sârboiu (foto)

Mai mulți argeșeni care s-au vindecat de COVID-19 s-au prezentat la Centrul de Transfuzie pentru a dona plasmă. În acest fel au venit în sprijinul altor pacienți care au fost infectați. Numărul donatorilor de plasmă în județul Argeș a ajuns la ZECE: nouă persoane au donat la Pitești, respectiv una  la Câmpulung. Dintre aceștia, cinci au donat prin procedură de plasmafereză și cinci prin donarea clasică (procesarea sângelui pentru obținerea plasmei), informează reprezentanții Centrul de Transfuzie Sanguină.
Printre argeșenii care s-au vindecat de COVID și care au donat, recent, plasmă regăsim cadre medicale, polițiști sau jandarmi.

De asemenea, săptămâna trecută s-a prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină din Pitești pentru a dona plasmă și medicul Felix Sârboiu, șeful compartimentului Chirurgie Cardio-Vasculară din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești. Doctorul a revenit la muncă la Județean, pe 18 mai, deși luase decizia de a pleca din județ după controversele apărute în spaţiul public în urma confirmării sale cu virusul COVID-19. Dr. Felix Sârboiu (foto) a fost convins să rămâna la SJU Pitești de președintele CJ Argeș.
„Având în vedere performanțele medicului Felix Sârboiu de-a lungul timpului, precum și necesitatea de a oferi la nivel regional servicii medicale într-o specialitate de nișă, chirurgie cardio-vasculară, în urma discuției, președintele Dan Manu l-a determinat să rămână la Spitalul Județean de Urgență Pitești, să continue activitatea și să dezvolte serviciile medicale alături de întreaga echipă a Secției de Chirurgie Cardio-Vasculară” anunţa biroul de presă al Consiliului Judeţean Argeş.
Persoanele vindicate de COVID-19 sunt rugate să se prezinte la Centrul de Transfuzie Sanguină din Pitești pentru a ajuta pacienții aflați în stare critică. Plasma colectată este testată în prealabil, iar după calificarea biologică este pusă la dispoziție spitalelor.

# A donat plasmă a doua oară

De asemenea, Instituția Prefectului Argeș informează că primul donator de plasmă umană din județ a revenit, pe 9 iunie, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Pitești pentru încă o donație. Este vorba despre Florin Popa (foto), electrician, din Pitești, care a înțeles importanța gestului său și a răspuns solicitărilor autorităților. Plasma recoltată va fi folosită la tratarea bolnavilor de COVID.  Până în prezent, la Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești s-a recoltat plasmă umană de la 5 donatori, prin plasmafereză (un bărbat din Pitești, de 47 de ani, o femeie de 39 de ani, din Pitești (asistentă), un bărbat de 43 ani din Pitești (polițist)- care va veni din nou să doneze, un jandarm de 33 de ani din Pitești și o femeie de 45 de ani din Pitești). În plus, de la 5 donatori s-a recoltat sânge, din care s-a extras apoi plasmă umană. Dintre pacienții vindecați de COVID din Argeș, 27 nu se încadrează pentru donare, având peste 60 de ani sau boli cronice.


A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea