Ce evenimente culturale pregătește Centrul Cultural Pitești săptămâna aceasta

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 15 – 19 iunie, o serie de evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite exclusiv online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial.
Conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești propune prelegerea cu tema Omul și existența sa paradoxală, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și credință în societatea contemporană”.  “Omul este cununa creației, unic și irepetabil ca persoană,  dar și unificator  prin  capacitatea și vocația sa de a se raporta rațional la existență, de a  descoperi și înțelege sensurile și semnificațiile creației. Științele, filosofia și religia doresc prin mijloace diferite  să explice și să înțeleagă omul, existența  lui, să confere o definiție ființei umane. Orice încercare rațională de explicare a omului, pentru a fi ancorată  în adevăr, trebuie să pornească de la dogma creștină conform căreia  “omul este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu” (Geneza 1.26).  În plan științific, rațional, omul este o ființă  definibilă, dar niciodată posibil de a fi cuprins în definiții raționale abstracte și închise deoarece, așa cum spunea  părintele profesor dr. Dumitru Stăniloae, “omul este taină și lumină, este o taină a luminii”. Omul este o ființă unică prin actul creației sale, Dumnezeu a creat omul din iubire, nu este rezultatul evoluției sau determinismului natural, este înzestrat de creator  cu trup, viață și suflet nemuritor, are capacitatea și vocația de a se cunoaște pe sine însuși și de a cunoaște  rațional  existența  creată.

Poeta Denisa Popescu va susține prelegerea cu tema  Poetul în Efigie – PAUL BOGDAN, în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, rostiri, scrieri”. “Paul Bogdan este originar din Târgu Ocna, județul Bacău. Este absolvent al Institutului Teologic al Patriarhiei Armene din Ierusalim. A debutat în poezie și în proză în același an, 2004, în calitate de coautor al volumului ”Poezii” și al ”Antologiei Concursului Național de Povești și Povestiri Ion Creangă”.  În același an, fast pentru el – 2004 – este distins de Președinția României cu Ordinul ”Meritul Cultural” în Grad de Ofițer. A publicat proză scurtă în cotidianele de limbă armeană Haraci – Paris și Marmara  – Constantinopole. În anul 2008, publică volumul ”Arehavar”, în colecția ”Teatru” a Editurii Vremea. Este semnatarul manifestului literar ”Boierismul”, spune Denisa Popescu.

Redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. în istorie Marin Toma, a ales pentru noua ediție a proiectului cultural-educativ “Istorie și istorii” o temă inedită – Viața urbană în Evul Mediu. “După cum foarte atent observa Jacques Rossiaud în urmă cu mai multă vreme, orășeanul medieval european locuia, potrivit descrierilor din epocă, atât de diferite, fie în Babilon, fie în Ierusalim.  Și totuși, când vorbim de orașele medievale, ce ar putea avea în comun cerșetorul și burghezul, cel din Londra cu cel din Gand, orășeanul dezvoltării inițiale și descendentul său din secolul al XV-lea?  Nici unii, nici alții nu se pot ignora fiind martorii unor realități sociale necunoscute lumii rurale, de la folosirea banilor până la deschiderea aproape obligatorie către lume. Cu toate acestea, între țăran și orășean diferențele principale erau de natură culturală. O cultură urbană căreia i-a luat multe secole pentru a se construi și diversifica.

Scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache-Babcinschi va demara proiectul cultural-educativ, sub genericul Teme culturale în emoții raționale, în cadrul căruia ne oferă prelegerea cu tema “Cutia cu bijuterii”. Născut la București, stabilit la Pitești, Lucian Costache- Babcinschi a lucrat în învățământ timp de 42 de ani, dar s-a remarcat în viața culturală a urbei și nu numai prin numeroase activități științifice și publicistice. Pentru cariera didactică și activitatea culturală a primit numeroase premii, diplome și distincții: Diplomă de Excelență Pentru Recuperarea Culturală a Basarabiei Românești, Chișinău, 4 noiembrie 2014; Diplomă de Excelență pentru Literatură, Festivalul Internațional de Literatură „Mihai Eminescu”, Ediția XXVIII, Turnu Severin, 2018; Premiul Eminescu, Festivalul Internațional de Literatură „Mihai Eminescu”, România. Ediția a XXIX-a, 11-15 ianuarie 2018, Drobeta-Turnu-Severin. Președintele Juriului: Acad. Mihai Cimpoi; Distincția 130 de ani de la trecerea în eternitate a Luceafărului poeziei românești Mihai Eminescu, Societatea Numismatică Română, Salonul Național Mihai Eminescu, 6 iunie 2019; Medalia și Diploma aniversară 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, Salonul Național Mihai Eminescu, Ediția XLI, 9 ianuarie 2020. 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea