Ce neconformități a descoperit DSP Argeș, în 2020, la apa potabilă distribuită populației din județ

# Pe parcursul anului 2019, conform rezultatelor centralizate de „Recorder.ro”, 57 de localității argeșene erau „roșii” (apa fiind contaminată).

În urma materialului publicat pe site-ul „Recorder.ro” privind harta apei contaminate din țară, inclusiv din localitățile Argeșului, am făcut o solicitare către Direcția de Sănătate Publică Argeș pentru a ne preciza exact ce neconformități au fost descoperite în primele cinci luni ale anului. Chiar dacă, într-o ediție anterioară a săptămânalului „Atitudine în Argeș”, dr. Alexandru Guiță (foto), directorul executiv al DSP Argeș, preciza că nu sunt neconformități la apa potabilă în județul nostru, răspunsul instituției pe care o conduce îl contrazice...

„E o mare prostie! O mare făcătură! Cei de la Recorder.ro au cerut în martie 2020, pe baza Legii 544/2001, informații, pe anul 2019, despre localitățile unde au fost probleme cu apa. Au fost probleme, dar câte una. În nicio localitate nu s-a repetat problema respectivă. S-au făcut determinări și s-au găsit neconformități. S-au luat măsuri, după care s-a dus Inspecția Sanitară și a controlat punerea în aplicare a măsurilor și revenirea la conformitate a apei potabile. Nu au fost toate concomitent, au fost pe rând și au fost rezolvate. Ce spun ei că apa în Argeș este  80% roșie, este o făcătură. La ora actuală nu mai avem nicio neconformitate cu apa potabilă”, ne preciza, la sfârșitul lunii mai, directorul Alexandru Guiță.
„Monitorizarea  calității apei  potabile (monitorizarea de audit și monitorizarea operațională) se efectuează  în  conformitate cu prevederile  Legii nr. 458/2002(r) și modificată  și  a  H.G. nr.974/2004, cu modificările ulterioare , care cuprinde normele de aplicare a legii menționate mai sus.  Monitorizarea de  audit  se  efectuează  conform  legii doar de laboratoarele de sănătate publică din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene. Monitorizarea operaționala se efectuează în baza unui contract încheiat de către operatorul de apă  cu un laborator înregistrat la Ministerul Sănătății pentru efectuarea analizelor pe apă potabilă. Menționăm  că toate  analizele (fizico-himice și microbilogice) se efectuează contra cost, în conformitate cu prevederile  legii apei potabile. 
Precizam  că  un  sistem  de apă  este format  din: sursa de apă, rezervorul de înmagazinare  și  rețeaua de  distribuție.În fiecare  UAT  a județului Argeș există între 1 și 9 sisteme de apă. Numărul  analizelor de laborator efectuate în cadrul celor două monitorizări  este  în funcție  de  volumul de apă distribuit și de  numărul de consumatori.
În primele 5 luni ale anului 2020, în urma  monitorizării  de  audit  efectuată  de DSP  Argeș la apa potabilă  distribuită populației  din  județ , s-au  înregistrat  următoarele  neconformități:
1. Neconformități  ale valorilor parametrilor  microbiologici s-au înregistrat în urmatoarele  sisteme: Dogari  din comuna  Ciomăgești , Valea - Stânii  și Valea - Mănăstirii din comuna Țițești; Vața din comuna Vedea,  Căpățâneni  din comuna Arefu. Deficientele  au  fost  remediate în cel mult o zi. S-au repetat analizele de laborator și nu au mai fost neconformități.
2. Neconformități  la  valorile  parametrilor chimici s-au  înregistrat la parametrul mangan  în următoarele  sisteme: sistem Tutulești din comuna Suseni; sistemul Goleasca din comuna Recea; sistemul Mălureni din comuna Mălureni; sistemul Valea – Nandrii  din comuna Dârmănești; sistemul Pârvu- Roșu din orașul Costești; sistemul Frătești din comuna Albota; sistemele Lăpușani, Petrești, Jupânești și Coșești din comuna Coșești, sistemul Căteasca din comuna Căteasca. În  toate  aceste cazuri a  fost  informat  operatorul  de  apă  din comuna  respectivă în  vederea remedierii  deficiențelor  care au dus la aceste situații și reducerea concentrației parametrului mangan printr-o soluție tehnică adecvată”, se arată în informarea emisă de DSP Argeș către „Atitudine în Argeș, în data de 12 iunie.

#Amenzi aplicate de Inspecția Sanitară de Stat în 3 comune

Inspecția Sanitară de Stat, din cadrul Ministerului Sănătății, a controlat în ultimele trei săptămâni calitatea apei din sistemele publice de alimentare cu apă din Argeș. „În urma verificărilor, UAT Morărești a fost amendată cu 5000 lei, dezinfecția apei făcându-se cu un produs biocid cu termen de valabilitate depășit. În comuna Coșești, la ambele sisteme de alimentare cu apă (Leicești-Corbu și Coșești) valoarea parametrului Mn (Mangan) a fost peste maximul admis. În plus, autorizațiile sanitare de funcționare nu au fost reavizate anual, deși au fost depuse la DSP, pentru că au existat depășiri ale parametrilor Fe și Mn. UAT Hârsești a fost amendată cu 10.000 lei, pentru că nu se realizează dezinfecția apei (nu au în dotare produse biocide), iar sistemul de alimentare cu apă nu are Autorizație Sanitară de Funcționare reavizată din 2014. Mai mult, sursa de apă necesită securizarea capacului, iar perimetrul de protecție al sursei și rezervoarelor nu este împrejmuit complet. UAT Ungheni a fost amendată cu 5000 lei, pentru că nu se efectuează monitorizarea operațională a calității apei, nu se efectuează dezinfecția apei (defecțiune la sistemul automat de clorinare, care e nefuncțional), iar sistemul de alimentare cu apă nu este autorizat sanitar”, se arată într-un comunicat de presă emis de Instituția Prefectului Argeș.


Reamintim că pe parcursul anului 2019, conform rezultatelor centralizate de „Recorder.ro”, 57 de localității argeșene erau „roșii” (apa fiind contaminată).
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea