116 ani de la trecerea în neființă a istoricului Gheorghe Ionescu-Gion

# Piteșteanul a fost meditatorul copiilor domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Gheorghe Ionescu-Gion (n. 14 octombrie 1857, Pitești - d. 29 iunie  1904, București) a fost un profesor, istoric, ziarist, publicist, cronicar literar și teatral, secretar general al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice, inspector general în învățământul secundar, vicepreședinte al Ateneului Român, membru corespondent al Academiei Române.

După studiile primare la Pitești, G. Ionescu-Gion urmează studii secundare la București, la liceele „Gheorghe Lazăr" și „Sfântu Sava". În anii de liceu s-a evidențiat în studiul istoriei și al limbilor moderne, ceea ce a contribuit la obținerea poziției de meditator al copiilor naturali ai domnitorului Alexandru Ioan Cuza, călătorind cu ei prin Italia și Spania, cu scopul cunoașterii monumentelor istorice din cele două țări.
Își continuă studiile la Universitatea din București, unde este studentul apropiat al lui Hașdeu și Odobescu, sub influența cărora a rămas toată viața. Studentul celor doi mari scriitori obține o bursă din partea Ministerului Instrucțiunii Publice și își desăvârșește studiile la Paris și Bruxelles, întorcându-se în țară. în 1884, cu titlul de doctor în litere și filosofie.
Își începe activitatea didactică la douăzeci și șase de ani, mai întâi fiind profesor de istorie la Școala normală de institutori din capitală, și, după desființarea acesteia, ocupând postul de profesor de limba franceză la liceul „Matei Basarab".
Pe o durată scurtă este inspector școlar și apoi secretar general în Ministerul Instrucțiunii publice.

Lucrări:
Portrete istorice (1894);
Din istoria fanarioților (1891);
Istorie a Bucurescilor (1899) – operă monumentală, ce îl impune în fața opiniei publice
Geografia în cronicarii români. Conferință (1889);
M. Kogălniceanu și răpirea Basarabiei (1894);
Istoria națională în istoria universală (1900)

În 26 octombrie 1911 a fost dezvelit, în Grădina Publică din Pitești, bustul în bronz al istoricului, realizat, în 1907, de Frederic Storck. În prezent, bustul este amplasat în fața Colegiului Național I. C. Brătianu. În Pitești există o stradă cu numele Gheorghe Ionescu Gion, în cartierul Găvana.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea