Instituția Prefectului Argeș: „Se constată o prezență mult mai numeroasă a exemplarelor de urs comparativ cu anul precedent”

# Patru argeșeni – grav răniți de urs, în 2019

Urșii coboară tot mai des aproape de gospodăriile oamenilor și atacă tot ce le iese în cale. Sunt numeroase sesizări ale autorităților locale și județene legate de această problemă ce pare să nu își găsească rezolvare. De asemenea, odată cu deschiderea Transfăgărășanului crește riscul de a se produce incidente nedorite, mai ales că pe acest sector de drum ursul se comportă ca la el acasă.

Mai mult, acesta nu pare a mai fi speriat sau deranjat de prezența oamenilor. Autoritățile, pentru că sunt blocate de legislația asctuală și nu pot să ia alte măsuri mai drastice, plasează indicatoare de avertizare, desfășoară  campanii de conștientizare a populației sau dau amenzi atunci când este cazul. Cu toate acestea, an de an, vedem sau auzim de persoane care dau dovadă de inconștiență și hrănesc ursul de aproape sau chiar fac selfie cu acesta.
„Problema urșilor în județul Argeș este una destul de serioasă, de altfel în multe alte județe la nivelul țării. Capacitatea maximă de exemplare în Argeș este undeva la 300 de urși, iar în momentul de față avem peste 1100 și ele se înmulțesc. Știm  foarte bine că legea, cea europeană și cea națională, îl consideră animal protejat, nu se pot face prea multe în sensul acesta. Există un număr destul de mic la nivel national, în jur de 140 de animale, care în urma unor derogări, foarte bine fundamentate, pot să fie recoltate.  Noi am făcut o adresă către minister prin care i-am informat despre toate cazurile de urși, numărul lor și pe unde au apărut, și le-am solicitat un punct de vedere. De asemenea, lucrăm  împreună cu Jandarmeria la o documentare a tuturor cazurilor. E o preocupare importantă pentru noi. Am avut o întâlnire cu reprezentanții Agenției de Mediu, a Gărzii Forestiere, cu cei ai Direcției Silvice pentru a vedea cum stau lucrurile în acest moment. Conform legii , fondurile cinegetice sunt sesizate în urma atacurilor urșilor, a progubele produse în UAT-urile respective…Fondul cinegetic transmite către minister aceste solicitări de recoltare. Nu se dau derogări prea multe, din păcate”, precizează prefectul EManuel Soare.

 

Emanuel Soare: „Relocarea urșilor s-a dovedit că nu e o soluție”

În ultimii ani s-a încercat, în Argeș,  relocarea urșilor din zonele în care se pot produce evenimente nedorite, însă în final s-a stabilit că această măsură nu dă rezultate pentru că la scurt timp ursul s-a întors înapoi. „Au fost și situații în care s-a pus în practică relocarea urșilor, doar că s-a dovedit că nu e o soluție, decât pe termen foarte scurt, pentru că în toate cazurile, fără excepție, ori de câte ori s-au produs relocări, în două-trei săptămâni, urșii au revenit în același loc. Am agreat cu Agenția de Mediu, cu Direcția Silvică să se insiste pe o campanie de conștientizare a populației, de plasare de indicatoare de avertizare că nu se permite hrănirea animalelor… Jandarmii au dat amenzi pentru hrănirea animalelor, insistăm pe aceste măsuri de conștientizare,  problema este că acestea trebuie realizate permanent. (…)  Legislația europeană și cea națională sunt atât de potrivnice situațiilor de recoltare încât probabil numai în cazuri foarte bine documentate, când sunt pagube foarte serioase sau chiar când viața unei persoane va fi pusă în pericol, abia atunci cred că vom putea obține cu greu o derogare”, mai susține prefectul.

S-au reluat demersurile de înființare a unui post montan de jandarmi la Nucșoara

Una dintre localitățile din Argeș grav afectate de această problemă este comuna Nucșoara, unde, recent, mai multe adăposturi de animale au fost atacate de urși.
„Am discutat la nivelul comandamentului de Jandarmerie să reluăm demersurile de  înființare a unui post montan de jandarmi chiar la Nucșoara pentru a se intervene mai ușor. S-au făcut demersuri de dotare a Jandarmeriei cu tot fel de instrumente, inclusiv cu dotarea unor sprayuri,  prin care se poate acționa de la distanță foarte mare și toate cazurile în care s-a acționat în acest fel urșii au plecat. Căutăm astfel de măsuri, pe care legea ni le permite acum, de evitare a acestui dezastru care s-ar putea întâmpla. Dacă populația de urși se înmulțește atât de mult, și există semne în acest fel, odată și cu aglomerările oamenilor,  care se fac în zonă de munte, ne așteptăm la o cretere a  incidentelor în perioada următoare. (…) Conform ultimelor date pe care le avem de la Jandarmerie sunt peste 20 de situații concrete de apariție a urșilor/ursoaicelor cu pui care vin de fiecare dată în aceleași locuri, nepunând la socoteală atacurile care se produc la gospodăriile oamenilor”, a mai adăugat Emanuel Soare.

Patru persoane au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost atacate de urs, în 2019

Conform Instituției Prefectului Argeș, anul trecut au existat 130 de persoane păgubite de urs. Au fost făcute dosare și depuse documentații pentru a fi despăgubite. De asemenea, în Argeș au existat patru persoane care au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost atacate de urs. Incidentele s-au petrecut între aprilie – august 2019,  pe raza localităților Berevoești (Bratia), Curtea de Argeș, Dâmbovicioara și Mălureni. În cazul incidentului de la Curtea de Argeș, victimei i s-a amputat piciorul.
În acest an nu au existat astfel de cazuri. De asemenea, niciun urs nu a fost recoltat pe parcursul acestui an în județul nostru. Totuși, autoritățile avertizează că: „în ultima perioadă, se constată o prezență mult mai numeroasă a exemplarelor de urs comparativ cu anul precedent, fiind observate pe șosea/drum național sau chiar în apropierea gospodăriilor/pensiunilor, ceea ce ar putea conduce la intensificarea cazurilor conflictuale generate de prezența urșilor în zonele locuite, fiind necesară intervenția pentru îndepărtarea exemplarelor de urs din zonele publice”, informează Instituția Prefectului Argeș.  Cu toate acestea, încercările de îndepărtare a exemplarelor de urs devin din ce în ce mai dificile.
„Conform legislației în vigoare, dacă jandarmul aflat în misiune împușcă un urs în apărarea vieții personale, dacă un vânător sau un cetățean care este pus în situația de a-și apăra viața împușcă un urs, în aceste cazuri se fac dosare penale. Noi putem să facem decât măsuri de prevenire, măsuri de conștientizare, măsuri punctuale  care se pot lua când se întâlnesc astfel de situații”, concluzionează prefectul Emanuel Soare.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea