Continuă jaful din pădurile Argeșului. Șeful Ocolului Silvic Pitești, trimis în judecată pentru omisiunea sesizării

# Procurorii îl acuză că, deși a luat la cunoștință despre comiterea unor infracțiuni de tăiere fără drept și furt de arbori, nu a sesizat organele de urmărire penală

Sorin Marius Balaș, șeful Ocolului Silvic Pitești, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, sub acuzația de omisiunea sesizării. Acesta este acuzat că în calitate de șef de ocol silvic nu a sesizat organele de poliție și nici unitatea de parchet competentă despre comiterea unor infracțiuni de tăiere fără drept și furt de arbori. Dosarul său a fost înregistrat la Judecătoria Pitești în data de 19 martie. Instanța a stabilit primul termen de judecată, în camera preliminară, pe 15 iulie. Inginerul Sorin Balaş este șeful Ocolului Silvic Pitești din anul 2013.

Acuzațiile aduse șefului de ocol silvic

Dosarul a luat naștere încă din anul 2015 când mai multe persoane au făcut plângeri penale împotriva reprezentanților Ocolului Silvic Pitești precizând că, în perioada 2013-2015, angajați ai acestui ocol au întocmit în numele lor mai multe cereri de marcare arbori, în baza cărora au fost efectuate exploatări de material lemnos, de care însă persoanele vătămate nu au avut cunoștință și de pe urma cărora nu au primit niciun venit. De asemenea, în cursul anului 2015, în urma rezilierii contractului de prestări servicii cu Ocolul Silvic Pitești, au fost efectuate două controale în suprafețele de pădure pe care acestea le dețin, fiind identificați 150 arbori tăiați fără drept, aspect ce nu a fost adus la cunoștința organelor de urmărire penală de către șeful ocolului silvic, Sorin Balaș. În urma cercetărilor s-a constatat că nici măcar Direcția Silvică Argeș nu a fost sesizată de către Ocolul Silvic Pitești cu privire la infracțiunile constatate cu ocazia efectuării celor două controale de fond.
„Inculpatul B.S.M. (Balaș Sorin Marius n. red.) a încălcat dispozițiile art. 119 alin. (2) din Legea 46/2008 (forma în vigoare la data comiterii faptei), care prevedea că, în cazul constatării prejudiciilor produse prin fapte ce pot fi calificate ca infracţiuni, persoana care are calitatea să le constate depune actul de constatare la unitatea sau la instituţia în care îşi desfăşoară activitatea. La alin. (2) al aceluiași articol se prevede faptul că șeful unităţii sau al instituţiei transmite actul de constatare la parchetul de pe lângă instanţa competentă din punct de vedere material şi teritorial. (…) De asemenea, inculpatul B.S.M. a mai încălcat și dispozițiile art. 291 alin. (1) C.proc.pen. care prevede că orice persoană cu funcţie de conducere în cadrul unei autorităţi a administraţiei publice sau în cadrul altor autorităţi publice, instituţii publice ori al altor persoane juridice de drept public, precum şi orice persoană cu atribuţii de control, care, în exercitarea atribuţiilor lor, au luat cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni pentru care acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu, sunt obligate să sesizeze de îndată organul de urmărire penală şi să ia măsuri pentru ca urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice alte mijloace de probă să nu dispară”, arată procurorii Parchetului Judecătoriei Pitești. Am încercat să îi luăm un punct de vedere șefului Ocolului Silvic Pitești, Sorin Marius Balaș, dar acesta nu a dorit să comenteze despre acest subiect.

Proprietarii de pădure s-au trezit cu înștiințări de plată de la ANAF

În dosar, alături de Sorin Balaș, au mai fost trimiși în judecată și alte două persoane: Georgel Podeanu (angajat în cadrul ocolului silvic), pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură private și instigare la tăiere fără drept de arbori ( toate în formă continuată), și Gheorghe Zărescu (administrator al unei societăți), pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
În ce privește infracțiunile reținute în sarcina celorlalți doi inculpați, procurorii susțin că „inculpatul P.G. a falsificat în mod nemijlocit 10 dintre contractele în cauză și a instigat la falsificarea unui nr. de 5 contracte, fără a avea consimțământul persoanelor vătămate, care au avut calitatea de beneficiari doar scriptic.
De asemenea, inculpatul Z.G. a falsificat în mod nemijlocit 8 contracte…, cu toate că a avut reprezentarea că societatea pe care o administra nu va efectua în realitatea exploatarea de material lemnos”.
În cazul autorizațiilor de exploatare emise în urma întocmirii în fals a mai multor contracte ar fi fost tăiat fără drept un volum total de 539 mc material lemnos. Totul s-ar fi descoperit după ce persoanele vătămate, în cursul anului 2015, au primit înștiințări de plată de la ANAF prin care erau somați să plătească diverse sume de bani reprezentând impozite pentru masă lemnoasă care ar fi fost comercializată în urma exploatării.
Neștiind despre ce este vorba, victimele s-au adresat Ocolului Silvic Pitești, solicitându-i să le pună la dispoziție toate actele de punere în valoare și autorizațiile ce s-au constituit în suprafața de pădure pe care o dețin.    În urma răspunsului primit, s-a observat că pe respectiva suprafața au fost exploatați sute de metri cubi anual, fără ca proprietarii să aibă cunoștință sau să fie despăgubiți. Așadar și lăsați fără lemne, și puși să plătească impozite pentru materialul lemnos care le-a fost furat.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea