Expoziția „Penelul și penița sfârșitului de secol XIX”, la Biblioteca Județeană

Din dorința de a pune în lumina reflectoarelor importanța difuzării valorilor culturale și artistice în societate, prin multitudinea revistelor culturale editate în acea perioadă, Secția de Presă și Legislație din cadrul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș și-a propus să deschidă, la etajul II, în holul central, expoziția de reproduceri fotografice „Penelul și penița sfârșitului de secol XIX”. Expoziția tematică așteaptă să încânte privirea cititorilor până la sfârșitul lunii august.
Este expus primul număr al revistei Convorbiri literare, apărut la Iași, la 1 martie 1867. Revistă a Societății Junimea, cu sediul la Iași și apoi la București, i-a avut printre colaboratori pe Octavian Goga, Dinu Zamfirescu, Vasile Alecsandri, Al. Brătescu-Voinești, George Coșbuc, Ion Creangă, I.L. Caragiale, Ioan Slavici. În perioada studenției vieneze (1869-1872), viitorul mare poet, Mihai Eminescu,  începe colaborarea la revista Convorbiri literare, unde își publică operele sale de maturitate.
Dintre speciile literare, cele mai cultivate sunt poezia lirică și epică de factură romantică. În revista enciclopedică populară Albina, An II, nr. 28/11 aprilie 1899, pe lângă articole din domeniul medicinei, istoriei, sfaturi practice, traduceri din literatura străină, mersul trenurilor, i se alocă un spațiu generos rubricii Din literatura română, unde sunt publicate Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul de D. Bolintineanu, Ruinele Târgoviștei de Vasile Cârlova, Corbul și vulpea de Heliade Rădulescu.
Numărul 3, din 15 mai 1881, al revistei Literatorul, o ilustrează pe Principesa Elisabeta la masa de scris.
V.A. Urechia, Iacob Negruzzi, Ioan Slavici, C.A. Rosetti apar în fotografii bine realizate tehnic în Almanah literar ilustrat, din 1887, apărut la București, editat de Editura Socecu & Teclu.
Din revista artistică și literară Doina, An. I, nr. 31/15 decembrie 1884, am expus partitura romanței Vino cu mine, iubita mea!, versuri scrise de M. Zamfirescu, muzica de Dem. Georgescu, și Fântâna lui Manole, gravură de Ecaterina Georgescu, de pe coperta numărul 40 din 1 mai 1885 al aceleiași reviste.
Revista Literatură și artă română, din 1896, într-o ediție grafică deosebită, cu hârtie lucioasă, deși puțin îngălbenită de timp, ne prezintă reproduceri după opere de mare valoare ale picturii românești: Cioban din Valea Prahovei, Colț de atelier, Întoarcerea de la Bâlci de Nicolae Grigorescu, Terasă de la Sinaia de Theodor Aman, Portretul Cluceresei B de G. Negulici.
Iuliana Ciucă, bibliotecar

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea