73 de ani de la nașterea marelui fotbalist Nicolae Dobrin

# Dobrin a fost solicitat să joace pentru Real Madrid. Nicolae Ceaușescu a refuzat

Cunoscut şi ca Gâscanul sau Prinţul din Trivale, Nicolae Dobrin a fost un fotbalist genial şi cunoscut antrenor român de fotbal. Istoria fotbalului românesc îl reţine ca unul dintre cei mai mari atleți români, un maestru al driblingului şi al fentei, un model în executarea paselor şi a loviturilor libere. Nicolae Dobrin s-a născut pe 26 august 1947.

 

Pentru că ajunsese un adevărat Bun Național, așa cum le plăcea comuniștilor să catalogheze elitele din diverse domenii, lui Nicolae Dobrin i-a fost refuzat transferul la Real Madrid, unul dintre cele mai titrate cluburi din lume. A fost prima solicitare a unui fotbalist român venită din partea unui club de renume. Se spune că negocierile s-au purtat între Santiago Bernabeu, președintele clubului spaniol și însuși Nicolae Ceaușescu, care nu s-a lăsat înduplecat chiar dacă șefii Realului s-au oferit să construiască o nocturnă ultra-modernă la stadionul din Pitești. A fost ales de trei ori cel mai bun fotbalist al României, în anii 1966, 1967 şi 1971.Palmaresul personal mai include doua titluri de campion cu FC Arges (1972 si 1979).
La echipa națională a debutat la 18 ani, la 1 iunie 1966, într-o partidă cu RF Germania. În națională a evoluat de 48 de ori, a marcat de 6 ori și a purtat de două ori banderola de căpitan. Pe lista performanțelor se mai înscriu 409 prezențe în prima divizie și 111 goluri marcate.
Dupa ce s-a retras din activitate, Dobrin a rămas aproape de FC Argeș și a antrenat echipa în mai multe rânduri (91-92, 98-99 si 2001). Nicolae Dobrin s-a ocupat în ultima perioadă de școala de fotbal din Pitești care îi poartă numele. A fost maestru emerit al sportului și profesor de educație fizică, iar o perioadă observator LPF. În anul 1995 i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Pitești
Decesul său a survenit din cauza unui cancer la plămâni. S-au organizat funeralii publice oficiale, la Stadionul Trivale (25-26 otombrie 2007), în prezența președintelui României. Statuie, stradă, stadion care îi poartă numele, în Pitești.

 

Lavinia Florea

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea