Doi argeșeni, candidați la funcția de consilier județean, respinși de BEJ pentru că au făcut poliție politică

# Candidatura primarului Gheorghe Purcaru (foto) la funcția de consilier județean - respinsă. Dar cea la Primăria Morărești - acceptată

Două candidaturi pentru funcția de consilier județean, pe listele Partidului Ecologist Român și ALDE, au fost respinse de Biroul Electoral Județean nr 3 Argeș. Motivul? Cei doi au fost colaboratori ai Securității.

 

Este vorba despre actualul primar de la Morărești, Gheorghe Purcaru, candidat al Partidului Ecologist Român pentru un nou mandat de edil, dar și pentru funcția de consilier județean, fiind pe locul 8 pe listă. Dacă pentru candidatura de la Primărie, Judecătoria Pitești a respins contestația făcută de contracandidatul său, cea pentru o funcție de consilier județean a fost respinsă din start de BEJ. „În dosarul de candidatură se află declarația dumnealui pe proprie răspundere, în care menționează «am fost colaborator al Securității sau colaborator al acesteia, în sensul art. 2, lit. a-c din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității». BEJ nr. 3 reține că funcția de consilier județean reprezintă o funcție ce se exercită în serviciul interesului public, care se circumscribe dispozițiilor legale ce reglementează o interdicție expresă prin voința legiuitorului de a accede în funcții publice, respective prin dispozițiile art 465 alin 1 li. k din Codul Administrativ, precum și art 50 din Legea nr. 188/1999”, arată BEJ.

 

BEJ, despre sentința pronunțată de Judecătoria Pitești: ”Nu s-a avut în vedere legislația specifică”

În ceea ce privește  sentința pronunțată de Judecătoria Pitești prin care s-a respins candidatura formulate de  împotriva candidaturii lui Gheorghe Purcaru la funcția de primar din partea PER Morărești, BEJ nr 3 Argeș susține următoarele: „În considerentele hotărârii, judecătorul fondului face trimitere la dispozițiile Legii nr. 115/2005, în care nu a regăsit nici o interdicție cu privire la dreptul de a candida al foștilor lucrători ai Securității sau colaboratori ai acesteia, fără a avea în vedere însă legislația specifică, respectiv dispozițiile art. 465 alin 1 li. k din Codul Administrativ, precum și jurisprudența consacrată a CEDO în această materie”, mai arată BEJ nr 3 Argeș.
De asemenea, BEJ a respins și candidatura lui Gheorghe Andreescu, din partea ALDE, aflat pe poziția 7, pentru funcția de consilier județean din aceleași motive.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea