Scandal la Spitalul Județean Argeș. Un ONG acuză că unei persoane vulnerabile i-a fost refuzată asistența medicală

# UDTATE: Presupusul comportament neadecvat al personalului medical, semnalat în petiție, va fi analizat și de către Consiliul de Etică din cadrul Spitalului Județean

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS)  a sesizat, printr-o adresă oficială, conducerea Spitalului Județean de Urgență Pitești despre o situație gravă petrecută în unitatea medicală. ONG-ul acuză faptul că unei persoane vulnerabile i-a fost refuzată asistența medicală în spital.
În sesizare se menționează că,  pe data de 13 octombrie, un asistent social al organizației Reaching Out Romania a mers împreună cu trei fete care trecuseră prin experiența traficului de persoane la Serviciul de medicină legală din cadrul Spitalului Pitești.

 

Asistentul discutase în prealabil cu medicul de serviciu și îi explicase că pentru una dintre fete, procurorul care instrumentează cazul de trafic de persoane a solicitat opinia medicului legist cu privire la eventuala corelare a diagnosticului fetei, cu o tulburare pe care aceasta o are de 5 luni (absența menstruației, în absența sarcinii) și cu faptul că traficantul o obligase să întrețină raporturi sexuale timp de o săptămână, zi și noapte, cu foarte mici pauze, pentru a scoate maximum de venituri din vânzarea ei. Celelalte victime însoțeau asistentul social, deoarece urmau să meargă împreună la un alt consult.
Potrivit reclamației semnate de Mihaela Munteanu, director de advocacy al FONSS, “la intrarea în serviciul medical, asistenta socială și beneficiarele au fost întâmpinate de un asistent medical –dl Gheorghe, care când a auzit că fetele sunt beneficiare Reaching Out, le-a refuzat accesul strigând că dacă nu vine DGASPC-ul, el nu discută cu ele, neinteresându-l faptul că i se prezentau documentele privind tutela asupra pacientei, tutelă deținută de președintele organizației. Mai mult acest domn a strigat pe holuri după fete vorbindu-le foarte urât, umilindu-le și menţionând că ele sunt cele traficate. Asistenta socială a luat beneficiarele și a părăsit serviciul. Fapta însă este incredibilă din partea unui profesionist plătit din fonduri publice, într-o instituție care trebuie să acorde asistență tuturor persoanelor care i se adresează.“
Federația susține că va face o plângere pe această temă la Consiliul Național de Combatere a Discriminării și solicită spitalului demararea unei anchete interne.
“Considerăm că prin atitudinea sa, acest angajat al Spitalului Județean Pitești a încălcat art.34 din Constituția României, privind accesul populației în mod echitabil și nediscriminatoriu la servicii medicale. Obturarea accesului la serviciile publice de asistență medicală pentru niște copii care îl denunțăm și noi și pe care vă solicităm să-l cercetați, pe motivul unei situații care deja i-a traumatizat destul, stigmatizarea lor publică pe acest motiv,este un act ce face obiectul Ordonanței nr. 137 din 31 august 2000. Dorim să avem certitudinea prin reacția dumneavoastră,că în România, în Spitalul Județean Pitești, asistență medicală nu este refuzată unui copil vulnerabil, unei persoane,pe motivul vulnerabilității ei. Că spitalul public nu e locul în care ești pus la zid, stigmatizat și dat afară pentru o vulnerabilitate pe care o ai. De asemenea, pentru că dorim ca anchetei administrative să îi urmeze o plângere în instantă și la Consiliul Național de Combatere a Discriminării, vă solicităm să ne faceți cunoscut numele întreg al angajatului respectiv și rezultatul anchetei interne pe care sperăm să o realizați.”, se mai specifică în reclamația trimisă conducerii spitalului, conform informațiilor publicate pe site-ul reţelei de presă www.presshub.ro.
Spitalul Județean de Urgență Pitești a demarat o anchetă în acet caz. „Imediat după primirea plângerii respective am demarat o anchetă şi am cerut note explicative. Rezultatul anchetei îl voi face public, de îndată ce aceasta va fi finalizată”, a precizat Adriana Molfea, managerul Spitalului Județean.

# UPDATE: Presupusul comportament neadecvat al personalului medical va fi analizat și de către Consiliul de Etică din cadrul Spitalului Județean

Conducerea unității medicale a transmis, marți - 20 octombrie, un comunicat de presă în care explică situația petrecută în spital:

„În fapt, situația reală este următoarea:

În data de 13.10.2020 s-a prezentat la SJML Argeș o persoană de sex feminin, care susținea că este asistent social în cadrul Asociației Reaching Out România, însoțită de căteva fete, posibil minore, solicitând verbal domnului doctor  care își desfășura activitatea în cadrul cabinetului de consultații medico-legale un consult de specialitate,  pentru una dintre cele 4 minore prezente, argumentând că ”ar da mai bine la dosar”.

Pentru efectuarea examinării medico-legale, medicul care își desfășura activitatea în cadrul cabinetului de consultații medico-legale, în conformitate cu dispozitiile art. 172 din  NCPP : ”(1) Efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau evaluarea unor fapte ori împrejurări ce prezintă importanţă pentru aflarea adevărului în cauză este necesară şi opinia unui expert;   (2) Expertiza se dispune, în condiţiile art. 100, la cerere sau din oficiu, de către organul de urmărire penală, prin ordonanţă motivată, iar în cursul judecăţii se dispune de către instanţă, prin încheiere motivate; (3) Cererea de efectuare a expertizei trebuie formulată în scris, cu indicarea faptelor şi împrejurărilor supuse evaluării şi a obiectivelor care trebuie lămurite de expert”, i-a solicitat actele necesare în baza cărora va efectua examinarea.

Doamna nu a prezentat niciun document în sensul celor mai sus arătate, ci  doar o adresa de la DIICOT către  Asociatia Reaching Out în care era menționat că minora este parte a unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de trafic de persoane, în niciun caz o Ordonanță motivată a organelor de urmărire penală prin care se dispunea efectuarea unei examinări medico-legale, respectiv un certificat medico-legal ce are valoare de raport de constatare.

De asemenea, nu a existat o cerere scrisă pentru efectuarea examinării medico-legale a minorei, din partea tutorelui legal al minorei, respectiv a Directorului Asociatiei Reaching Out. În mod corect, în baza biletului de trimitere prezentat de doamna în cauză,  domnul doctor din cadrul SJML Arges a direcționat-o către cabinetul de Obstetrică Ginecologie, pentru efectuarea unui control de specialitate.

În ceea ce priveste aspectele semnalate prin petitie, cu privire la presupusul  comportament neadecvat al personalului medical, acestea vor fi analizate și de către Consiliul de Etică din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești”, informează SJU Pitești.

Click AICI pentru vizualizare


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea