Primar depistat transportând lemne ilegal. Edilul de la Vlădești - cu dosar penal, iar firma familiei - amendată

Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns! Un primar din Argeș a fost depistat de polițiști în timp ce transporta, personal, lemne fără documente legale. Cristian Dică Hristu, primarul de la Vlădești, era la volanul unui camion, încărcat cu lemne, când a fost oprit de un echipaj de poliție, pe raza localității Corbi. În urma controlului, oamenii legii au constatat că întregul transport ar fi fost ilegal. Materialul lemnos a fost confiscat și predat Ocolului Silvic Domnești. De asemenea, camionul a fost indisponibilizat de oamenii legii până la finalizarea cercetărilor. În acest caz, polițiștii au deschis un dosar penal.

 

„Pe 27 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice au acționat, în localitatea Corbi, pe linia combaterii sustragerii, transportului și comercializării de material lemnos fără forme legale, ocazie cu care au depistat un bărbat de 53 de ani, din Vlădești, care transporta, cu un ansamblu auto format din autoutilitară cu macara și remorcă, cantitatea totală de 38,73 mc de material lemnos, fără documente legale de proveniență. În cauză, a fost întocmit dosar penal, conform Legii nr.46/2008, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat Ocolului Silvic Domnești. De asemenea, ansamblul auto, folosit la tranportul materialului lemnos, a fost indisponibilizat, până la finalizarea cercetărilor”, informează IPJ Argeș.

 

Făcea transportul pentru gaterul soției sale

Primarul Cristian Dică Hristu a confirmat întâmplarea petrecută pe 27 octombrie. Acesta susține că evenimentul s-a produs în afara programului de muncă de la Primărie. Edilul făcea transportul pentru gaterul soției sale și susţine că ar fi avut în remorcă doar câţiva metri cubi în plus. Poliția, însă, îl contrazice.
„Eu am fost la volan. Erau acte, dar după ce s-a măsurat s-a demonstrat că erau 2-3 metri cubi în plus. Era șase fără 10, seara. Eram în afara programului de servici de la Primărie”, ne-a declarat edilul Cristian Dică-Hristu. Întrebat cum a ajuns să conducă tocmai el camionul, primarul a susținut că: „Șoferii nu mai vin la muncă. Se cred miniștrii. Vor salarii mari”.

Control și la firma familiei edilului

La o zi distanță, după ce edilul a fost depistat transportând lemne ilegal, oamenii legii au verificat și firma familiei sale, care are ca obiect de activitate comercializarea, prelucrarea și depozitarea materialului lemnos. Polițiștii argeșeni au constatat noi nereguli. Au fost acordate două sancțiuni contravenționale în valoare totală de 13.000 lei.
„În ziua de 28 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, au acționat pe linia combaterii sustragerii, transportului și comercializării de material lemnos fără forme legale, ocazie cu care au efectuat un control la o societate comercială cu sediul în localitatea Vlădești, având ca obiect de activitate comercializarea, prelucrarea și depozitarea materialului lemnos. Din verificări s-a constatat faptul că reprezentantul societății verificate a expediat cantitatea de 29,91 mc de material lemnos, fără documente de însoțire și nu a verificat corespunzător avizele de însoțire, la momentul primirii în depozit a materialelor lemnoase. Ca urmare a neregulilor constatate, societatea a fost sancţionată contravenţional cu amenzi în valoare totală de 13.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravenţiile silvice. Totodată, a fost luată măsura complementară de confiscare valorică a cantității de  29,91 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 12680,786 de lei”, se arată într-un comunicat emis de IPJ Argeș.

Cristian Dică Hristu condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese

În iunie 2015, actualul edil de la Vlădești a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru conflict de interese. „A încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă în perioada exercitării funcției de consilier local, întructât a participat la deliberări și a votat pentru aprobarea hotărârii Consiliului Local al Comunei Vlădești, prin care a fost însușit contractul având ca obiect „furnizare lemne foc esență tare”, în valoare totală de 20.000 Lei, încheiat între Consiliul Local al Comunei Vlădești, în calitate de achizitor, reprezentat prin primar, și S.C. „HRISTO UNICO” S.R.L., în calitate de furnizor, reprezentată prin administrator (societate comercială al cărei asociat unic și administrator este cumnata sa). Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001. DICĂ HRISTU CRISTIAN a încălcat și regimul juridic al conflictelor de interese în materie penală, întrucât Primăria a încheiat și derulat contracte comerciale de executare lucrări și de furnizare produse cu S.C. „HRISTO UNICO” S.R.L. (societate comercială al cărei asociat unic și administrator este cumnata sa), precum și cu S.C. „DECOR COM DESIGN” S.R.L. (societate comercială al cărei asociat unic și administrator este soția sa); persoana evaluată a participat la aprobarea hotărârilor Consiliului Local al Comunei Vlădești prin care consiliul și-a însușit respectivele contracte și, totodată, a propus executarea de lucrări votând în favoarea aprobării acestora prin hotărâri de consiliu. DICĂ HRISTU CRISTIAN a obținut venituri în afara funcției de bază de la angajatorul S.C. “HRISTO UNICO” S.R.L. anterior deținerii funcțiilor publice precum și în perioada deținerii funcției de consilier local. Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.”, se arăta în comunicatul transmis de ANI. În cele din urmă, în noiembrie 2017, edilul a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de patru ani. De asemenea, i-a fost interzis, pe durata a trei ani, drepturile de a fi ales în autorități publice sau în orice alte funcții publice. Cu toate acestea, la un an distanță, deși a pierdut definitiv procesul cu ANI, Cristian Dică Hristu a câştigat în instanţă revocarea ordinului prefectului de Argeș, revenind în funcție. Iar în urma alegerilor din 27 septembrie 2020 a obținut un nou mandat de primar.
A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea