În luna noiembrie proiectul Molivișu ar putea să intre în ședința de Guvern

# Este nevoie de un HG pentru scoaterea din fond forestier

A doua tentativă de realizare a proiectului Molivișu ar putea fi readusă la viață, în luna noiembrie, în plină campanie electorală.  Și asta după ce un proiect de hotărâre, ce vizează situația de la Molivișu, ar trebui să intre într-o ședință de Guvern. Reamintim că investiția are nevoie de o Hotărâre de Guvern pentru scoaterea din fond forestier. După care, proiectul ar intra in linie dreaptă, conform celor precizate de conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivișu. Sperăm să nu fie totul doar o gogoașă electorală.

 

Mai concret, un proiect de hotărâre privind scoaterea din fond forestier a suprafeței de la Molivișu trebuia să intre în ședința de Guvern din această săptămână, doar că UAT Arefu nu a reușit să depună la timp un extras de carte funciară. Iar acest lucru a costat amânarea proiectului pentru o viitoare ședință.
„Nu am reușit să prindem ședința de Guvern din săptămâna asta. Nu mi-a venit extrasul de carte funciară la timp. E singurul care îmi lipsește. Trebuie să aștept de la UAT Arefu să îmi dea extrasul actualizat. Ținem legătura cu ei, dar procedura este cumva îngreunată în perioada de pandemie pentru că nu prea poți să intri la OCPI, nu prea poți să faci nimic. La OCPI, totul se depune online și vine prin poștă”, ne-a precizat Gabriel Dică, președintele ADI Molivișu.

 

Stadiul proiectului în anul 2020

Proiectul Molivișu a fost lansat cu surle și trâmbițe în 2012, fiind considerat un viitor promotor al turismului argeșean. Între timp, a înregistrat eșecuri peste eșecuri, a pierdut finanțarea europeană, a înregistrat defrișări ilegale și a intrat în atenția procurorilor. În anul 2016 a fost schimbată și conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivișu,  noul președinte al Asociației devenind Gabriel Dică. Iar de atunci se încearcă renașterea proiectului. Dar investiția s-a pierdut prin documentațiile necesare pentru scoaterea din fond forestier a unei suprafețe de 3,5354 hectare. Dintre acestea, însă, 2 hectare au fost defrișate acum câțiva ani - celebrele defrișări ilegale. Diferența este constituită din circa 1 hectar (baza pârtiei, piciorul telegondolei) și aproximativ 5000 m.p., locul unde va fi amplasată stația de captare și tratare a apei.
Iar investiția a stagnat și în 2020. Cel puțin până acum. În primele cinci luni ale anului proiectul pârtiei de schi Molivișu a fost blocat la Direcția Generală Turism, de unde era necesar un aviz pentru scoaterea din fond forestier. După obținerea documentului au mai trecut vreo cinci luni de... documentații pe la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Birocrația bat-o vina!  Urmează ca proiectul de hotărâre să intre în ședința de Guvern.

Echipamentele achiziționate ruginesc, nefiind folosite, de cinci ani

Iar noua conducere a ADI Molivișu se confruntă cu o mare (ne)realizare a vechii conduceri: achiziționarea timpurie a echipamentelor pentru instalația de schi. Mai exact, acestea au fost livrate încă din noiembrie 2015. „ADI Molivișu a semnat contractul nr.1/22.03.2013 de furnizare echipamente cu Dopplemayr Sielbahnen (firma austriacă specializată în domeniu instalațiilor de transport pe cablu). Valoarea inițiala a contractului este de 16.983.185 lei la care se adaugă TVA  în valoare de 4.075.964 lei de unde rezultă o valoare totala de 21.059.149 lei. Această valoare a fost achitată integral în urma demersurilor echipei ADI Molivișu. Echipamentele depozitate la Căpățâneni  (Arefu n. red.) și în organizarea de șantier sunt în continuare conservate conform documentației tehnice primite de la furnizorul Doppelmayr. Datorită perioadei lungi de depozitare echipamentele au nevoie urgentă de protejare de intemperii. Asfel se impune de urgență alocare unor fonduri pentru înfolierea echipamentelor din locația - La brutarie - pentru perioada rece. Înfolierea inițială nu a fost prevazută pentru o perioada mai mare de 1 an de zile. Astfel protecția inițială s-a degradat pe perioada verii și acum suntem în situația de a proceda la reînfolierea echipamentelor. Costurile estimative sunt de 4000 lei”, se arăta într-un raport al Consiliului Județean Argeș, (ATENȚIE!!!) din anul 2016.
Iar de atunci, an de an, se alocă bani pentru protejarea acestor echipamente, care au fost cazate în curtea căminului cultural de la Arefu.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea