Au trecut 104 ani de la bombardarea Piteștiului de către aviația germană

# Documente referitoare la evenimentul din timpul Primului Război Mondial

Se împlinesc, zilele acestea, 104 ani de când orașul de reședință al județului intra, nepregătit, în focul bombardierelor germane. Proaspăt intrată în război, de partea Antantei, după doi ani de neutralitate. România intră în vizorul austro-ungarilor și al nemților. Armata română va suferi în toamna anului 1916 o serie de înfrângeri zdrobitoare, ceea ce va forța autoritățile statului să se refugieze în Moldova, permițând inamicului să ocupe două treimi din teritoriul național, inclusiv capitala București.
Nici capitala județului Argeș nu scapă de represiunile astfel declanșate.

 

Pe 9 noiembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial, orașul Pitești era bombardat de aviația germană. Conform unui raport al poliției din acel an, în acea zi șapte bombe au fost detonate în mai multe zone ale orașului, distrugând locuințe și rănind oameni.

Poliţia oraşului Piteşti, Nr. 1.073, 9 noiembrie 1916
Domnule Prefect,

Am onoare a raporta că aeroplanele vrăşmaşe au aruncat astăzi ora 3 ½ P.M. în acest oraş, şapte bombe, în următoarele locuri:
1) În strada Tudor Vladimirescu (dosul abatorului) unde bomba a pătruns prin acoperiş în casa lui Hristea Mateş, măţar, distrugând odaia dinspre stradă şi bagajul chiriaşului Nicolae Velingher, mecanic CFR. N-a fost nicio victimă.
2) În curtea caselor d-lui farmacist N. Iliescu din strada Fraţii Goleşti n. 28, locuite de chiriaşul C-tin Iordan. Bomba a căzut în curte, lângă colţul casei, distrugând o galerie şi obiectele din două odăi unde schijele au pătruns prin ferestre şi prin scândurile galeriei, rănind în acelaşi timp pe D-na Filoftea C-tin Iordan, la umărul drept.
3) În zăvoiul din dreptul abatorului, rănind grav doi locuitori şi două femei, toţi din comuna Racoviţa, acest judeţ, care păşteau vitele în zăvoi. Tot în acest loc a mai fost rănit pe faţă şi la mâna dreaptă un caporal din Coloana 4 de Subzistenţă. Victimele au fost transportate la Spitalul militar de evacuare, din b-dul Elisabeta (Şcoala Nicolopol).
4) În strada Craiovei, trei bombe: la Radu Sămăreanu n. 152, la Ion Dogaru n. 157 şi la Bariera Craiovei, unde câteşitrele bombele, au căzut în grădini şi în câmp, fără a cauza vreo stricăciune.
5) A şaptea bombă, a căzut în grădina lui Ion Popescu din strada Smârdan n. 16, unde n-a cauzat nicio stricăciune.
Arhivele Naţionale – Argeş, fond Prefectura Argeş, dosar 80/1916, f. 117.
Poliţia oraşului Piteşti, 10 noiembrie 1916

Domnule Prefect,

Avem onoare a raporta că bombardările aeroplanelor vrășmașe făcute asupra acestui oraș în cursul zilei de 10 curent au cauzat următoarele:
1) La ora 10 AM în strada Maior Giurescu nr. 6 s-a aruncat o bombă pe acoperișul casei unde locuiește Vasile Bachidis distrugând acoperișul pe o întindere de 3 mp și tavanurile de la două camere și douăzeci geamuri.
2) Din această bombă, schijele au sărit la casa cu nr. 4 din aceiași stradă locuită de G. Nițulescu, funcționar CFR unde au spart 19 geamuri și a ucis pe un copil al său anume Gheorghe în etate de 5 ani.
3) Alte schije tot din aceiași bombă au sărit în strada Cuza Vodă nr. 23 ce este în apropiere la locuința lui Borcea Ion, funcționar CFR, rănind destul de grav la mână pe soția sa anume Zoe spărgând 14 geamuri și un cazan de aramă.
4) O altă bombă a explodat în Târgul din Vale, în fața oborului de vite rănind grav pe plutonierul Hagiu și soldatul Toma Ion din Coloana 13 de reparații și trei femei și a ucis doi cai și trei juninci.
5) La rampa gării locale, o bombă a lovit un vagon rănind ușor prin spărturi de geamuri trei soldați.
6) A patra bombă a căzut într-o câmpie din strada Colonel Chicoș fără să cauzeze vreo stricăciune.
7) După amiază la ora 2, trei bombe au fost aruncate în Târgul din Vale unde au ucis 60 vite cornute ale țăranilor care le adusese spre a le vinde Comisiei de aprovizionare a armatei.
8) La ora 2 ½ PM, alte șase bombe au fost aruncate tot în Târgul din Vale unde aviatorii dușmani au observat aglomerația de locuitori și vite aduse pentru Comisia de aprovizionare rănind grav pe băiatul Gheorghe Toarață de 15 ani din comuna Jiblea și s-au spart geamurile prăvăliei comerciantului Dumitru Ionescu.
9) La ora 3 ½ PM, două bombe au căzut la rampa gării ucigând 4 cai ai Coloanei 7 Subzistență, doi oameni bătrâni anume Gheorghe Ana în etate de 80 ani din comuna Boișoara și Nae Nicolescu din acest oraș, strada Maior Giurescu, precupeț în etate de 64 ani.
Arhivele Naţionale – Argeş, fond Prefectura Argeş, dosar 80/1916, f. 130.


Avioanele germane au bombardat oraşul Piteşti, din nou, pe 12 noiembrie 1916. În urma atacului s-au înregistrat şase răniţi şi importante pagube materiale. Ca să evite distrugerile urbane şi pierderile de vieţi omeneşti, primarul Alexandru Fostiropol a acceptat ca Piteştiul să fie ocupat de trupele germane.
În aceeași zi, printr-un Ordin de Zi, emis tardiv, apărarea oraşului Piteşti a fost încredinţată, de Statul Major, Grupului militar condus de generalul Constantin Prezan, din cadrul Armatei I Române. În acelaşi an, 1916, pe 18 noiembrie, primăria a fost devastată de trupele nemţeşti, o bună parte din arhiva instituţiei fiind arsă.
Documente preluate de pe site-ul arhivist.blogspot.ro


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea