Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. Omagiu celor ce-au plecat și celor ce-au rămas

La data de 11 noiembrie 2014 s-a celebrat, pentru prima dată, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, instituită prin Legea nr. 150/2014, că o recunoaștere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României. De atunci și până astăzi i-am celebrat și comemorat pe toți cei care au purtat Tricolorul peste granițele României, ducând onoarea și tradiția forțelor armate în cele mai fierbinți puncte de pe glob.
Somalia,Angola, Mali, Congo, Bosnia, Kosovo, Irak, Afganistan, Republica Centrafricană, Timorul de Est sau Haiti sunt zonele unde militarii argeșeni indiferent de armă, și-au arătat profesionalismul și devotamentul pentru Drapel și România.

 

La ceremonia de anul acesta, ca în fiecare an, conducerea Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Argeș a participat la ceremonialul militar –religios care a avut loc la, Crucea Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități din cadrul Cimitirului Militar.
La acestă activitate au participat conducerea Asociației - col.dr. Marian Bae, comandantul Garnizoanei Pitești, col. rtr. Țânțarcu Alexandru, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război Argeș, Președintele AOJABCMRR Pitești, col. rtr.  Stoica Ilie, președintele ANCMRR din MAI, col. rtr. Cruceană Mihail.
Toți cei participanți la acest eveniment restrâns din cauza situației impuse, a adus prin cuvântul lor omagiu, respect și amintire veșnică celor căzuți în Teatrele de Operații.
Cu sprijinul Bisericii de Garnizoana Pitești, s-a efectuat slujba de pomenire pentru cei plecați dintre noi și pomenirea lor veșnică.
Dacă, la 11 noiembrie 2003, aflam cu adâncă tristețe că am pierdut un camarad în teatrul de operații Afganistan, iată-ne astăzi, la 17 ani distanță, când cunoaștem un număr nedrept de mare al militarilor care și-au încheiat ”misiunea vieții” în teatrele de operații.
După 16 ani de la aderarea României în NATO – și participarea în Somalia, Angola, Bosnia, Irak, Afganistan, Armata României are tragicul bilanț: 177 de militari răniți, 30 de militari decedați; militari diagnosticați cu SPT (stres post traumatic): 3.880.
În acest sens, credem că România are nevoie de un Centru de Recuperare și Refacere.
Construirea primului Centru Medical din România și cel mai mare din Europa de Est, având ca principali beneficiari pe militarii răniți sau diagnosticați cu stres postraumatic.
Centrul se va numi ”Centrul de Recuperare și Refacere pentru Veterani”.
Locația: Aninoasa, județul Dâmbovița, în apropiere de Mănăstirea Dealu (capul lui Mihai Viteazu), pe un teren de 10 hectare primit de la Consiliul Local Târgoviște. În acest amplasament a funcționat fostul Liceu Militar de la Mănăstirea Dealu, unde a studiat, printre alții, și Regele Mihai, după care a fost, pentru o scurtă perioadă, Spitalul Mănăstirea Dealu.
Este compus din două pavilioane: A = 5.202 de metri pătrați; B = 16.506 de metri pătrați.
Centrul va asigura recuperarea capacității de muncă și tratarea militarilor veterani cu dizabilități fizice și a veteranilor cu stres post traumatic care în acest moment sunt tratați de către partenerii aliați din NATO în spitalele din Europa și SUA.
Nu doar astăzi! Mereu! Gândurile noastre trebuie să se îndrepte către cele 30 de familii care au rămas fără un soț, fără un tată, fără un fiu, fără un frate.... fără un camarad, care a răspuns apelului patriei prin supremul sacrificiu. Este datoria noastră, a celor care ne bucurăm de echilibru, stabilitatea și pacea dintre granițele țării, să le ținem memoria vie celor plecați în Oastea Domnului.
Că veteran al teatrelor de operații, care am reușit să mă întorc sănătos și să mă bucur de frumusețea zilelor petrecute cu familia mea, astăzi privesc viața că pe o binecuvântare și că o șansă de a transforma-o în menirea care-i vizează pe veteranii teatrelor de operații, pe cei rămăși. Dacă principalele virtuți ale militarilor sunt camaraderia, onoarea și respectul, să-ncercăm să facem din acestea piedestal și să-i răsplătim, cu recunoștință, pentru întreaga lor dedicare.
Dictonul nostru este ”Împreună susținem veteranii!”, dar, astăzi, voi spune:
Admirați-i pe cei rămăși!
Nu-i dați uitării pe cei plecați!

Dan Arsenescu
Președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf.Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” Argeș

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea