Calendarul ortodox-electoral al PRO România a ajuns la argeșeni. Conține greşeli, omisiuni sau înscrieri eronate

 

În ultimele zile, argeșenii au găsit la ușa locuințelor calendare ortodoxe pentru anul 2021 cu sigla Pro România, respectiv ziarul electoral al organizației județene. Iar pe calendarul electoral este menționat următorul mesaj: „Indiferent de vremuri, sărbătorile vor rămâne sărbători”. Iar „concluzia” acestor sărbători ar trebui să fie: „PRO România îți dă viitorul prim ministru al României!”.

Patriarhia Română a transmis, recent, un comunicat prin care atrage atenția credincioșilor în privința acestor calendare transformate în materiale electorale. Pe lângă faptul că acestea sunt pline de greșeli, demersul formațiunii politice încalcă și legea, susține Patriarhia.

# „Calendarele conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate”

„Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetăţenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase. Dincolo de faptul că o asemenea iniţiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creştin ortodox constituie un rapt de conţinut, imagine şi simbol creştin-ortodoxe, aceasta încalcă Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri şi propriile magazine bisericeşti.


Reamintim că, în perspectiva alegerilor locale şi legislative din acest an, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa din 21 iulie 2020, pornind de la poziţiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000, 12-13 februarie 2004, 5-7 martie 2008 şi 25 februarie 2016, din dorinţa de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române faţă de viaţa politică şi campaniile electorale, a reiterat apelul său către liderii partidelor politice din Romania de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti. Ca urmare, Patriarhia Română recomandă credincioşilor ortodocşi să caute calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri şi magazinele bisericeşti, pentru a avea siguranţa că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, a transmis Biroul de presă al Patriarhiei Române.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea