Din 25 martie, Centrul de Cultură ”Dinu Lipatti” va fuziona cu Muzeul Județean Argeș

Joi, 25 martie, de la ora 12.00 se va desfășura, on-line, o nouă ședință ordinară a Consiliului Județean Argeș. Pe ordinea de zi se află și un proiect de hotărâre privind „aprobarea reorganizării Centrului de Cultură ”Dinu Lipatti” prin fuziune prin absorbție de către Muzeul Județean Argeș”. În urma reorganizării Centrului de Cultură, drepturile și obligațiile acestuia se transferă în patrimoniul Muzeului. De asemenea, personalul angajat al Centrului va fi preluat, cu respectarea normelor legale, tot de către Muzeul Județean. Instituția condusă de Cornel Popescu trebuie să înainteze, în termen de 30 de zile propunerea de organigramă, statul de funcții si Regulamentul de Organizare și funcționare ca urmare a fuziunii prin absorbție.

 

Muzeul Județean Argeș a administrat expoziția „Dinu Lipatti” aflată în Casa memorială de la Ciolcești- Leordeni, din anul 1985 de la amenajarea sa până la data de 13.12.2019, când a trecut în administrarea Centrului de Cultură Lipatti, fostul Centru de Cultură Brătianu. Potrivit Hotărârii nr. 277/13.12.2019 a Consiliului Județean Argeș, a fost aprobată revocarea dreptului de administrare constituit în favoarea Muzeului Județean Argeș asupra imobilului Casa Memorială “Dinu Lipatti”, aflat în domeniul public al Județului Argeș și respectiv, darea în administrare Centrului de Cultură ”Dinu Lipatti”.
Expoziția amenajată la parter cuprinde o serie de instantanee realizate de artist, care era pasionat și de fotografie, dar și fotografii în care Dinu Lipatti apare în diferite etape ale carierei sale artistice alături de maeștrii săi - George Enescu, Florica Muzicescu, Mihail Jora. Sunt apoi documente și obiecte care i-au aparținut, pianul la care cânta, bustul său din bronz, sculptat de Ion Irimescu și, mai presus de toate, e atmosfera în care și-a petrecut copilăria.
Toate acestea sunt donația ambasadorului Valentin Lipatti, fratele artistului. Pe perioada administrării de către Muzeul Județean Argeș, Casa memorială “Dinu Lipatti” a beneficiat de reparații și a avut o activitate culturală importantă, organizând anual Festivalul Național concurs „Premiile Muzicale Dinu Lipatti”, dar și alte evenimente dedicate marelui pianist.

 

Centrul de cultură ”Dinu Lipatti” avea patru salariați și un manager

Prin adresa nr. 2304/12.02.2021, Muzeul Județean Argeș propune spre analiză oportunitatea reamenajării expoziției permanente Dinu Lipatti din casa Memorială de la Ciolcești, având în vedere că Muzeul Județean Argeș deține în patrimoniu obiecte care au aparținut fraților Dinu și Valentin Lipatti.
Actualmente, Centrul de Cultură funcționează în imobilul Casa memorială Dinu Lipatti de la Ciolcești- Leordeni, cu un număr de patru salariați și un manager, neavând capacitatea de a răspunde nevoilor culturale și obiectivelor stabilite de autoritate (Consiliul Județean Argeș), prin caietul de obiective și Regulamentul de Organizare și funcționare al instituției. Astfel, a fost inițiat proiectul de hotărâre privind aprobarea reorganizării Centrului de Cultură ”Dinu Lipatti” prin fuziune prin absorbție de către Muzeul Județean Argeș.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea