Peste 23.000 de elevi argeșeni vor primi burse

# ISJ Argeș: „Suma totală pentru burse, la nivelul județului Argeș, este de 18.368.000 lei”

Vești bune pentru elevii argeșeni. În perioada următoare, aceștia urmează să primească banii pe burse.  Conform Inspectoratului Școlar Județean Argeș, din bugetul  de stat a fost alocată suma de 18.368.000 lei pentru burse școlare. Un număr de 23.147 de elevi argeșeni vor primi burse de performanță, de merit, de studiu sau de ajutor social.
Începând cu acest an, elevii beneficiază de burse plătite din bugetul de stat. În acest sens, prin Legea Bugetului de Stat, au fost alocate 536 milioane de lei, dublul sumei totale acordate anul trecut de către autoritățile publice locale pentru plata burselor școlare.

Mai mult, prin HG 1.064/2020, Guvernul României a stabilit cuantumul minim al burselor la valoarea de 100 de lei (aprobat și asigurat din bugetul de stat), cuantum care poate fi majorat de autoritățile locale din bugetele proprii.
„Sunt 23.147 de elevi eligibili pentru burse. După Hotărârea de Guvern 1064/2020, ei trebuie să primească un cuantum de 100 de lei minim. Suma totală la nivelul județului Argeș este de 18.368.000 lei. Problema este că nu există aprobate bugetele la nivelul localităților. Banii sunt ajunși acolo, în primării,  și nu au altă destinație, nici măcar nu îi pot folosi pentru altceva. Trebuie să aprobe ei bugetul ca să se dea drumul la execuție”, a precizat inspectorul școlar general Elena Murguleț (foto).

 

Câte burse primesc elevii piteșteni

Minimul asigurat de Minister pentru bursă este de 100 de lei, dar fiecare localitate în parte poate să facă diferență între tipurile de burse (de performanță, de merit, de studiu sau de ajutor social). „Am aflat că la nivelul Piteștiului s-au gândit să facă o diferență, cum ar și trebui să fie, între bursele de performanță, de merit și social”, a mai adăugat profesoara Elena Murguleț (foto).
Amintim că Hotărârea nr. 1064/2020 pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, prevede următoarele:
„(1) În anul școlar 2020-2021, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, este de 100 lei.
(2) Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.
(3) Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale”.
Pe 23 decembrie 2020, consilierii locali piteșteni au aprobat numărul burselor acordate elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din municipiu, pentru semestrul I al anului școlar 2020-2021.
În Pitești, situația este următoarea: burse de performanță - 43, burse de merit - 2395, burse de studiu - 73, burse de ajutor social - 423. De asemenea, școlile din Pitești cu cele mai multe burse acordate elevilor sunt:
- Colegiul Național „Ion C. Brătianu”: 5 burse de performanță, 385 burse merit, 25 – burse de studiu, 25 - de ajutor social;
- Colegiul Național „Zinca Golescu”: 2 burse de performanță, 415 de merit, 2 de studiu, 10  - de ajutor social;
- Liceul Teoretic „Ion Barbu”: 340 burse de merit, 5 burse de ajutor social;
- Colegiul Național „Al. Odobescu”: 235 de burse de merit, 8 burse de studiu, 5 burse de ajutor social;
- Școala Gimnazială „Marin Preda”: 160 burse de merit, 15 - de studiu, 16 – de ajutor social.

În 2020, doar în Câmpulung și în Pitești se acordau toate tipurile de burse

În septembrie 2020 a fost publicat un raport, realizat de Societatea Academică din România și Avocatul Poporului, privind acordarea burselor pentru elevi la nivel naţional, în anul şcolar 2019-2020. Obiectul raportului a fost reprezentat de situaţia respectării dreptului la burse şcolare al elevilor de către autorităţile publice locale din România în anul şcolar trecut, având la bază date din 3182 de unităţi şi subdiviziuni administrativ-teritoriale în sarcina cărora există obligaţia de a acorda burse şcolare pentru elevi.
Conform acestui raport, Argeșul se clasează pe locul 31 la nivel național (doar 1,96% dintre localitățile județului n. red) având doar două localități, Pitești și Câmpulung, care acordă toate tipurile de burse şcolare: de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social. Din nefericire, erau și 58 de localități argeșene care nu acordau niciun fel de bursă elevilor, printre acestea fiind și municipiul Curtea de Argeș sau orașul Costești. De asemenea, doar în 44 de localități din Argeș erau acordate cel puțin un tip de bursă școlară (43,14% - locul 15 la nivel național), în restul de 58 nefiind acordate deloc. De asemenea, în 42 de localități erau acordate burse de ajutor social (41,18% - Argeșul ocupând locul 13 la nivel național), în 11 localități – burse de merit (10,78% - locul 30 la nivel național), în 4 localități burse de studiu (3,92% - locul 31), în 5 localități – burse de performanță (4,90% - locul 19). De precizat că localitatea Lerești  era singura comună din județ care ofera mai mult de două tipuri de burse: de performanţă, de studiu şi de ajutor social.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea