365 de ani de la sfințirea Bisericii Domnești din centrul Piteștiului

Ctitorie a domnitorului Ţării Româneşti - Constantin Şerban (1654-1658) şi a soţiei sale - Doamna Bălaşa - Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost înălțată în anul 1656. Ea prezintă o arhitectură aparte, care oglindeşte rafinamentul la care ajunsese arta construcţiei în Ţara Românească, la mijlocul secolului al XVII-lea. Sfințirea vechii biserici s-a făcut la 13 mai 1656. În această săptămână se împlinesc 365 de ani de la acest eveniment.

De-a lungul timpului, biserica a suferit modificări substanţiale, ca urmare a reparaţiilor şi refacerilor executate în urma unui incendiu (reparată în 1844 şi 1869). După ultima reparaţie, executată în 1872, construcţia şi-a pierdut înfăţişarea iniţială. Între anii 1964 şi 1969 a fost restaurată prin grija Direcţiei Monumentelor Istorice, de un colectiv condus de arhitectul Ştefan Balş, care a reuşit să redea oraşului un monument de o autentică valoare.
O importanţă deosebită pentru arhitectura monumentului, o reprezintă pridvorul, care este supraînălţat printru-un foişor pe coloane din cărămidă, constituind clopotniţa, soluţie folosită pentru prima dată în Ţara Românească (www.bisericadomneascapitesti.ro).
În jurul anilor 60 biserica s-a regăsit pe lista construcțiilor propuse pentru demolare, însă parcă printr-o minune, sentința aceasta a fost modificată într-un ordin de restaurare totală care să respecte planul original. Astfel că au urmat lucrări între anii 1963 respectiv 1968.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea