Prefectul Emilia Mateescu: „Trebuie să ne hotărâm dacă vrem să trăiască ursul și să nu mai trăiască omul!”

Una dintre problemele dezbătute la întâlnirea inițiată de conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș a fost și rezolvarea urgentă a atacurilor urșilor asupra oamenilor, gospodăriilor și animalelor acestora.
S-a cerut, încă o dată,  modificarea legislației privitoare la animalele sălbatice în scopul protejării comunităților locale și a turiștilor, prin: scurtarea termenului de reacție a autorităților în cazul solicitărilor de extragere/relocare a unor animale sălbatice care provoaăa daune sau pun în pericol comunitățile locale și/sau turiștii; flexibilizarea acordării cotelor de animale sălbatice la nivelul arealelor în concordanță cu specificul și popularea zonelor (concret, la nivelul zonei muntoase a județului Argeș este necesară reducerea efectivelor de urși si relocarea exemplarelor care viziteaza frecvent zonele populate în alte areale).

„În ceea ce privește problema urșilor este într-adevăr o problemă foarte gravă în județul nostru. Nu știu câți cunosc efectiv ce se întâmplă. Constituția României apără drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Deci, este obligația statului, constituțională, de a apăra oamenii. Prioritar este cetățeanul, dreptul lui de proprietate, dreptul lui de siguranță, de a se simți în siguranță și protejat de autorități și orice alte discuții în care urșii ar trebui protejați peste oameni nu ar trebui să existe. Se poate stabili o limită maximă de urși de care avem nevoie ca specia să nu dispară, înțeleg că acesta a fost motivul pentru care s-a interzis vânătoarea urșilor sau uciderea lor. Nouă ne este clar că specia nu este pe cale de dispariție, însă trebuie să ne hotărâm dacă vrem să trăiască ursul și să nu mai trăiască omul. Trebuie să facem o alegere pe acest aspect. Iar din punct de vedere constituțional mie mi se pare că nu sunt dubii”, a precizat, în cadrul întâlnirii, prefectul  Emilia Mateescu.
De asemenea, prefectul județului Argeș a decis ca începând de joi, 13 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură să aibă calitatea de invitat permanent la Colegiul Prefectural, astfel încât aceasta să aibă posibilitatea reală să dialogheze direct cu administrația centrală în teritoriu. Se dorește ca prin această modalitate nevoile mediului de afaceri argeșean să-și găsească o rezolvare mai rapidă, iar administrația publică să-și realizeze esența.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea