Pitești 633. O viață în slujba Cetății / Distinsul cărturar argeșean Silvestru D. Voinescu (2 ianuarie 1935 - 13 septembrie 2005)

”Model de slujire devotată a unei instituţii, făcând parte din galeria directorilor de tradiţie, longeviv ctitor al unui edificiu visat cu obstinaţie, Silvestru Voinescu rămâne un reper luminos în galeria bibliologilor români, model de urmat pentru generaţiile prezente şi viitoare”
(conf. univ. dr. Victor Petrescu, director al
Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa ”Ion Heliade Rădulescu”).

Silvestru D. Voinescu, distins cărturar, director al Bibliotecii Judeţene Argeş timp de peste 40 de ani (1964-2005), şi-a dedicat întreaga activitate cărţilor, reuşind performanţa de a se contopi cu ideea de cultură în Argeş şi Muscel.
S-a născut la 2  ianuarie, în localitatea Călinești, Muscel, unde a urmat și școala primară. În anul 1945 merge la Seminarul Central București, și începând cu anul 1950 la Colegiul Național I.C. Brătianu din Pitești. În perioada 1955-1961 urmează Facultatea de Drept din cadrul  Universității București.
La data de 10 septembrie 1964 se încadrează cu funcția de director al Bibliotecii Județene Argeș, după ce 8 ani profesase ca bibliotecar la Biblioteca Comunală Topoloveni, Argeș, și un an ca bibliograf în cadrul Bibliotecii Județene Argeș.
Silvestru D. Voinescu a scris numeroase titluri de cărţi tipărite cu trudă şi cu grijă, fiind un cercetător meticulos, având o "adevărată veneraţie pentru documentul recitit cu ochiul proaspăt al iubitorului adevărat" (Sergiu Nicolaescu, Revista Cultura nr. 3-4/1999).
În lucrările sale, face cunoscut şi nu lasă uitării cărţi, fapte şi oameni legaţi de existenţa profesiunii de bibliotecar. Silvestru Voinescu "se mărturiseşte scriind şi scrie pentru a face mai multă lumină".
Este autorul a 8 volume (lucrarea O viață printre cărți cuprinde 3 volume, volumul 1 apărut în anul 1997, cel de-al doilea în anul 2001, și cel de-al treilea în anul 2004) și 15 volume scrise în colaborare.
A făcut cercetări temeinice privind unele aspecte ale istoriei municipiului Pitești și ale județului Argeș, aducând contribuții importante la cunoașterea unor personalități argeșene.
A publicat peste 350 de articole și studii în ziare și reviste naționale și locale: Contemporanul, Revista de istorie, Biblioteca, Biblioteca Bucureștilor, Datini, Argeș, Argeșul liber, Calende, Săgetătorul, Dor, Gazeta de Argeș, Jurnalul de Argeș, Secera și Ciocanul. A publicat în revistele de studii și cercetări ale Muzeelor din Pitești, Golești și Câmpulung Muscel, precum și în revista Institutului de Învățământ Superior din Pitești.
Silvestru D. Voinescu deține numeroase premii și diplome de excelență din partea asociațiilor și a instituțiilor de cultură cu care a colaborat într-un mod fructuos și laborios de-a lungul anilor.
În anul 1984 este ales  membru al Asociației Oamenilor de Știință (azi Academia Oamenilor de Știință din România), vicepreședinte al Asociației Bibliotecarilor din bibliotecile publice din România (1990), membru mirean în Adunarea Eparhială a Eparhiei (1998), membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Pitești (2003). Este declarat Omul de cultură al anului 1995, distincție oferită de săptămânalul „Jurnalul de Argeș” și Bibliotecarul anului 1995 din România, titlu oferit de Revista Bibliotecii Naționale; Diplomă de Onoare din partea Primăriei Municipiului Pitești pentru contribuția adusă la afirmarea și dezvoltarea Municipiului Pitești (20 mai 1998) și Titlul de onoare Omul caritabil al anului 1998, din partea Î.P.S. Calinic, Episcop al Argeșului și Muscelului, pentru sfânta lucrare în slujba obștii creștine; din partea Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Argeș,  Diplomă de  Excelență pentru felul cum a organizat și condus Biblioteca Județeană Argeș în anul 2001 și  Diplomă de  Excelență  pentru întreaga activitate publicistică în vederea punerii în valoare a culturii argeșene și a personalităților sale în contextul istoriei naționale (2002); Distincție de vrednicie din partea ÎPS Calinic, Episcop al Argeșului și Muscelului, pentru apărarea credinței ortodoxe, lucrând pentru binele Bisericii (15 iunie 2002); este desemnat Cetățean de Onoare al comunei Călinești,  la 15 iunie 2002.  
În anul 2004 i se oferă Diplomă din partea Consiliului Județean Argeș și Diploma de Excelență din partea Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Argeș, pentru activitatea prodigioasă depusă în cei 40 de ani în funcția de director al Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș.
Silvestru D. Voinescu și-a dedicat întreaga viață activității de bibliotecă, ctitorind destinele bibliotecii județene timp de 40 de ani. Personalitate culturală marcantă, un foarte bun manager, dar și un coleg cu mult tact, domnul Voinescu și-a lăsat “pecetea” pe tot ce a însemnat bibliotecă publică în județul Argeș.
În anul 2003 are loc inaugurarea noului lăcaș de cultură al Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, de care domnul Voinescu iși leagă numele și personalitatea. Realizarea și darea în folosință al noului sediu al bibliotecii județene a însemnat încununarea eforturilor unor personalități care și-au dedicat întreaga activitate pentru ducerea la bun sfârșit a acestei misiuni deloc ușoare.  
Silvestru D. Voinescu, a fost sufletul și mintea noului edificiu, și nu a avut o clipă de răgaz până nu și-a văzut opera împlinită.
Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș i-a acordat post-mortem, în anul 2005,  Diploma de Excelență,  pentru contribuția esențială la dezvoltarea bibliotecii publice din Pitești și pentru întreaga activitate dedicată cărții și spiritualității românești.
Drd. Cristina Baciu,
Biblioteca Județeană Argeș

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea