Viceprimarul Piteștiului, Gelu Tofan: „Deciziile noastre au fost la limita legală”

# Consilierii PNL-USR de la Pitești – o primă decizie nefavorabilă în instanță

Tribunalul Argeș a suspendat, săptămâna trecută, hotărârea privind desemnarea reprezentanților Consiliului Local Pitești în Adunarea Generală a Acționarilor de la Apă Canal 2000 SA. Recent, consilierii locali piteșteni PNL și USR PLUS au inițiat acest proiect de hotărâre desemnându-l pe Sorin Apostoliceanu ca reprezentant al municipiului Pitești în AGA de la Apă Canal, asta în ciuda opoziției consilierilor locali PSD sau chiar a secretarului municipiului Pitești, Cătălin Călugăru, care nu și-a dat avizul considerând că proiectul de hotărâre are anumite elemente de nelegalitate.

 

În cele din urmă, s-a ajuns în instanță. Iar pe 7 iunie Tribunalul Argeș a stabilit: „Admite acţiunea. Dispune suspendarea executării HCL nr. 85/2021, cu privire la art.2, art.3 şi art. 4, până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie. Cu recurs în 5 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Argeş”. Mai precis, instanța a suspendat următoarele articole: reprezentarea de drept în cadrul Adunării Generale a Acționarilor la SC Apă Canal 2000 SA a primarului Cristian Gentea și desemnarea consilierului Sorin Apostoliceanu în calitate de reprezentant al municipiului în AGA la Apă Canal.

 

Pe 17 iunie, instanța va decide și în privința hotărârii de consiliu care vizează Termo Calor

Tribunalul Argeș urmează să decidă pe 17 iunie dacă va suspenda și executarea HCL nr. 84/2021, prin care au fost desemnați reprezentanții municipiului în AGA de la SC Termo Calor Confor SA. Precizăm că PNL și USR PLUS l-au desemnat ca reprezentant în acest caz pe consilierul local Barbu Miu, însă acesta și-a dat între timp demisia din CL Pitești.

Gelu Tofan: „Într-un fel este foarte bine”

„Ne-au contestat hotărârea de Consiliu Local de la Termo Calor și de la Apă Canal, mai precis hotărârile nr. 84 și 85 ca fiind nelegale. Instanța le-a suspendat până la judecarea fondului. Într-un fel este foarte bine pentru că puteau fi luate decizii și apoi, ulterior, în urma unei hotărâri definitive să rezulte și prejudicii. Să se judece pe fond și apoi vedem care este situația concretă. Aceste societăți comerciale, din punctul nostru de vedere ar trebui să fie reprezentate de noi pentru că suntem majoritari, de exemplu avem 90% în Apă Canal, dar nu suntem reprezentați. E o chestie legislativă care trebuie reglementată în instanță. (...) Deciziile noastre au fost la limita legală pentru că așa este codul administrativ. Îl înțelegem mai greu. Mai există o lege a societăților comerciale din `90 care reglementează altfel aceste societăți. Sunt probleme de ordin legislativ care trebuiesc reglementate la nivel national, nu la nivelul local, al Piteștiului. Asta a generat conflictele astea interne aici”, a precizat viceprimarul Gelu Tofan.

De ce nu a acordat vot de legalitate pentru cele două proiecte secretarul Călugăru

„În timpul ședinței, în calitate de Secretar General al Municipiul Pitești am adus la cunoștința consiliul local faptul că nu voi contrasemna de legalitate cele două hotărâri, în cazul adoptării acestora, acestea conținând elemente de nelegalitate, având în vedere prevederile coroborate ale legislației incidente în domeniu, în special cele care privesc reprezentarea UAT-urilor în cadrul operatorilor regionali. (...)În concluzie, în aplicarea principiului lex specialis derogant lex generali, în urma interpretării normelor juridice în materie, inclusiv asupra sensului lor pozitiv, generator de efecte juridice, apreciez că primarul, în calitatea sa de reprezentant de drept în adunările generale ale operatorilor regionali, prevăzută la art.132 Cod administrativ, este singura persoană avută în vedere de legiuitor să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale în cadrul acestora”.

Gelu Tofan: „Nu am angajat avocat. Ne-am reprezentat singuri”

De asemenea, în spațiul public a fost propagat zvonul că a fost angajat un avocat de către consilierii locali PNL și USR PLUS pentru a apăra interesele Consiliului Local., deși ar fi putut apela la juriștii primăriei.
Viceprimarul Tofan susține că este o informație falsă. Amintim că Tofan a fost împuternicit de Consiliul Local Pitești, la începutul lunii iunie, să semneze orice înscris necesar reprezentării municipiului Pitești în instanță, în cauzele privind plângerile prealabile și acțiunile formulate împotriva celor două hotărâri de Consiliu Local menționate anterior.
„Noi am dat o hotărâre pentru că era obligatoriu de a depune înscrisuri la instanță și nu avea nimeni dreptul de semnătură din rândul consilierilor locali. Atunci, noi am făcut o extraordinară pentru a desemna pe cineva să semneze înscrisurile, pentru că am renunțat la forma de apărare prin avocat și cu juriștii primăriei nu aveai cum pentru că ar fi o incompatibilitate să ne judecăm între noi. (...) Ne-am reprezentat singuri, prin oamenii noștri profesioniști care au lucrat materialele, pentru că sunt mai multe procese, și eu am semnat  documentele fiind împuternicit prin hotărâre de Consiliu”, ne-a precizat viceprimarul Gelu Tofan.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea