Cristian Enescu, primarul comunei Valea Iașului: ”Urmărim atragerea de fonduri europene”

Cristian Enescu, actualul primar al comunei Valea Iașului, nu vine din neant. A crescut în localitate, a lucrat în mediul privat, a obținut cinci mandate de consilier local – din care trei mandate a fost viceprimar. Cetățenii comunei l-au ales, în cele din urmă, ca primar, iar acesta nu vrea să îi dezamăgească.
# Ați lucrat o bună perioadă în mediul privat, după care ați făcut pasul, încet dar sigur, spre administrația locală...
Primar Cristian Enescu: Așa este. Am lucrat, cu ani în urmă, la Electroargeș după care, în anii 90, am înființat o firmă. Din 1992 am lucrat ca unic asociat și administrator al acestei firme, în cadrul căreria am înființat mai multe magazine care făceau comerț cu amănuntul, în special magazine alimentare.

Din 2000 fac politică, în același an am fost ales consilier local. Din 2004 am fost, timp de patru ani, viceprimar al localității. Sarcinile mele, atunci, au fost cele de atragere de fonduri prin Ordonanța 7 dar și întocmirea documentației pentru gaze. Am fost vicepreședintele Asociației de Gaze Cerbureni. În 1997 am strâns în jur de 300.000 lei de la cetățeni și am introdus, în trei sate, rețeaua de gaze. În 2008 nu am mai fost ales viceprimar, am rămas consilier local și  președinte al Comisiei de Buget-Finanțe. Din 2012 am fost ales, din nou, viceprimar, până la alegerile de anul trecut, adică două mandate. Anul trecut, în 27 septembrie, am devenit, prin vot, primarul comunei Valea Iașului. În toată această perioadă am încercat să pun umărul la ridicarea acestei localități în care trăim.
# Ați produs una din puținele surprize la alegerile din toamna anului trecut. Cum a fost bătălia politică, mai ales că vă întâlneați, zilnic, la muncă, cu principalul oponent – primarul, pe atunci, Nicolae  Barbu?
- Bătălia a fost, într-adevăr,  destul de grea. Am evitat, însă, aici, discuțiile politice. Toată lumea și-a văzut de treabă și de sarcini. Sigur, în campanie am mers din casă în casă pentru a comunica votanților ce planuri de viitor am. Cu o echipă formată în special din oameni tineri, i-am convins pe consăteni să mă voteze.
# În mandatele trecute, ca viceprimar, alături de echipa din primărie, ați făcut lucruri bune în localitate. Ce v-ați propus ca șef al administrației locale? Începeți introducerea de rețea de gaze anul acesta?
- Vă dați seama că, după trei mandate de viceprimar cunosc foarte bine problemele zonei, cunosc lipsurile cu care ne confruntăm și ceea ce avem de făcut. Într-adevăr, pentru gaze, suntem deja în faza în care avem luate avizele și bani alocați pentru extinderea rețelei. Mai avem în proiect extinderea rețelei de canalizare cu aproape 1 km., cu finanțare prevăzută în bugetul localității. De asemenea, lucrăm să dezvoltăm rețeaua de alimentare cu apă. Suntem, în acest moment, singura comună de pe valea Topologului care nu are niciun puț forat. Am primit de la Consiliul Județean o finanțare de peste 300.000 lei pentru pentru a face un astfel de foraj – în satul Cerbureni - dar și pentru o stație de clorinare. Și rețeaua se va extinde, în această etapă, cu circa 1500 de metri. Intențiile noastre sunt acelea de forare a cel puțin trei puțuri de adâncime pentru a putea deveni, oarecum, independenți din acest punct de vedere, al apei potabile. Proiecte sunt multe, nu numai acestea: asfaltări, reparări de drumuri, reparații în școli – pentru că vine vacanța mare și avem timp să intervenim etc.
# Se aude că, la Valea Iașului, echipa PSD/PRO România funcționează foarte bine. Este adevărat?
- Da! Așa este! Dovada - primarul face parte din PSD, iar viceprimarul din PRO ROMÂNIA. Domnul viceprimar Vasile Ungureanu este un om de calibru, cu care colaborez foarte bine, alături de care reușim să acoperim toată paleta de sarcini și chiar de provocări cu care nu confruntăm aici, la primărie. Și fostul primar a dorit acest post, însă, făcând pact cu PRO România, e liniște în comună. Și domnul viceprimar a lucrat în mediul privat, știe cât de greu se câștigă banii dar și cât de repede se duc pe cheltuieli. Chiar facem o echipă bună și sper ca această bună înțelegere să fie de durată.
# Cum ați colaborat, până acum, cu Consiliul Local?
- În Consiliul Local avem 5 consilieri PSD și 2 PRO România, așadar avem majoritate. Suntem susținuți chiar și de un consilier liberal care este de acord cu proiectele noastre. Deci nu avem probleme, este liniște.
# Cum credeți  că va arăta, în viitor, comuna Valea Iașului?
- Am promis, în campania electorală, mai multe lucruri printre care: trotuare, asfaltarea mai multor drumuri - și primele vor intra în licitație chiar în această toamnă, altele la anul. Continuăm cu rețelele de apă, canalizare și gaze până acoperim toată comuna. Urmărim atragerea de fonduri europene pentru executarea de terenuri pentru sport și parcuri de agrement. Avem în vedere, în zona Mustățești, construirea unui nou Centru de Permanență sau Dispensar, cu stație de încărcare mașini electrice. Eu cred – ca să vă răspund la întrebare – că această localitate arată bine, dar va arăta mult mai bine. Pentru asta muncim, iar oamenii ne recunosc – sau nu – munca prin vot!

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea