Ion Mînzînă, despre soarta proiectului Molivișu: „Să vedem dacă suntem capabili să obținem și finanțările necesare”

# Un pas înainte și apoi doi înapoi!

Proiectul Molivișu este încă departe de realizare. Cu toate că Guvernul a adoptat, recent, proiectul de hotărâre “pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național, cu compensare, de către Primăria comunei Arefu a terenului în suprafață de 3,0730 ha, în vederea realizării obiectivului «Construire pârtie de schi A1 Ghițu Molivișu»”, mai sunt numeroși pași de făcut pentru ca obiectivul să intre în linie dreaptă. Urmează actualizarea PUZ-ului, care va dura în jur de jumătate de an, licitația și apoi execuția.

 

Primordială este, totuși, găsirea unei noi soluții de finanțare a proiectului.
Precizăm că proiectul Molivișu a fost lansat cu surle și trâmbițe în 2012, fiind considerat un viitor promotor al turismului argeșean. Între timp, a înregistrat eșecuri peste eșecuri, a pierdut finanțarea europeană, a înregistrat defrișări ilegale și a intrat în atenția procurorilor. În anul 2016 a fost schimbată conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivișu,  noul președinte al Asociației devenind Gabriel Dică. Iar de atunci tot se încearcă renașterea proiectului.

„Am obținut scoaterea din fond forestier, ceea ce ne permite să depășim un mic obstacol. Proiectul Molivișu se face dar trebuie să înțelegem că nu putem sări peste etape. La etapa asta, scoaterea din fond forestier este un foarte bun pas pentru noi, dar nu este singurul. Mai avem PUZ-ul, mai avem licitația, mai avem execuția. Unul dintre factorii pentru care Molivișu nu s-a făcut, în primul episod, este și faptul că acel constructor era inexistent. Nu avea o putere tehnică să ducă proiectul la bun sfârșit. Oameni nepregătiți, foarte puțini oameni, utilaje închiriate. Cum să faci un proiect când tu nu ai capacitatea tehnică pentru așa ceva? Trebuie să fim foarte atenți în toate etapele pe care le parcurgem”, a precizat Gabriel Dică, președintele ADI Molivișu, în cadrul unei conferințe de presă a CJ Argeș/

Gabriel Dică: „Urmează să facem PUZ-ul. O etapă care va dura maxim șase luni”

Deși liberalii argeșeni s-au lăudat că au reușit să obțină o Hotărâre de Guvern pentru scoaterea din fond forestier de parcă au reușit să facă pârtia de schi, lucrurile încă nu stau deloc bine. În 2017, devizul estimativ al cheltuielilor pentru realizarea proiectului era de circa 1,7 milioane de lei. Între timp, cheltuielile au crescut, iar pentru proiect nu există nicio sursă de finanțare. Se dorește obținerea unei finanțări pe fonduri europene, dar de la dorință la realizare e cale lungă...

„Obstacole noi vom mai avea. Important este să fim înțelepți, să le anticipăm cumva și să reușim să trecem peste ele fără să pierdem timp mult. După cum vedeți, evoluția prețurilor este fulminantă. La nivelul anului 2017 era un deviz, acum e cu totul altul. Vom trece și prin devizul acela și vom merge mai departe. (…) La momentul acesta urmează să facem PUZ-ul. O etapă care va dura maxim șase luni, fără alte obstacole. Vom vedea licitația, vom vedea execuția și la final să ne bucurăm de o pârtie de schi.”, a mai adăugat președintele ADI Molivișu.

Președintele CJ Argeș nu știe dacă e capabil să obțină finanțare pentru proiect

Declarația lui Gabriel Dică a fost întreruptă de președintele CJ Argeș, Ion Mînzînă, care nu era la fel de pozitiv ca predecesorul său. „Până să ne bucurăm, va trebui să găsim și soluții pentru a avea finanțarea necesară pentru acest proiect. Este lucrul cel mai important! Să vedem dacă noi suntem capabili, toți cei care dorim să fim implicați în acest proiect, să obținem și finanțările necesare. Fără bani nu se poate face nimic”, a precizat Ion Mînzînă.

Acesta a fost completat de Marius Nicolaescu, vicepreședintele CJ Argeș, care aruncă în sarcina altora accesarea de fonduri pentru proiect: „Studiem posibilitatea accesării unor fonduri europene pentru realizarea acestui proiect. Însă aceste fonduri europene este posibil să trebuiască să le acceseze ori unitatea administrativ teritorială Arefu, pe raza căreia se află pârtia, ori ADI Molivișu. Atunci, noi nu putem decât să venim în sprijinul acestui proiect cu specialiștii din cadrul CJ pe care îi avem în cadrul Direcției de proiecte. Acestea sunt încercările care urmează pentru noi: posibilitatea găsirii unei finanțări”.
Cu toate acestea, președintele ADI Molivișu rămâne optimist: „Molivișu nu se oprește aici. Molivișu se va face!”. O întrebare rămâne totuși fără răspuns: Când?
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea