Foștii parlamentari argeșeni vor afla abia la anul dacă își vor primi pensiile speciale înapoi

# Tribunalul Argeș va judeca procesele la sfârșitul lunii ianuarie 2022 # Printre cei zece reclamanți se află și Gheorghe Marin, Constantin Tămagă sau Georgiu Gingăraș

Câteva sute de foști parlamentari vor să își recupereze în instanță pensiile speciale. Printre aceștia se numără foști premieri, miniștri, dar și importanți lideri politici. Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleșcanu sau Vasile Blaga sunt doar câteva exemple.

Zece foști parlamentari de Argeș își vor pensiile speciale înapoi

Și zece foşti parlamentari de Argeş vor să-și recupereze pensiile speciale, în Justiţie. În acest sens, pe rolul Tribunalului Argeș au fost deschise trei astfel de dosare. Printre reclamanți se află Constantin Tămagă, Ion Burnei, Iulian Cristache, Adrian Duţă, Filip Georgescu, Gheorghe Marin, Nicolae Ionescu, Georgiu Gingăraş, Vasile Nițu și Nichita Sandu. Într-unul dintre dosare, cu opt reclamanți,  instanța a stabilit ca primul termen de judecată să aibă loc abia pe 28 ianuarie 2022.
Potrivit documentelor, foștii parlamentari au dat în judecată secretariatele generale ale Camerei Deputaților și Senatului pentru a-și recupera pensiile. Înainte de eliminarea pensiilor speciale, făcută de Parlament în luna februarie, peste 800 de foști senatori și deputați beneficiau de indemnizație pentru limită de vârstă. Amintim că Parlamentul  a decis pe 17 februarie 2021 eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost adoptată cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, iar cei 30 de parlamentari ai UDMR, prezenți în sală, nu au votat.Ulterior, Asociația Foștilor Parlamentari i-a cerut Avocatului Poporului, printr-o petiției, să conteste la Curtea Constituțională legea, însă instituția nu a dat curs acestei solicitări.
Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.
A.V.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea