Probleme «de căldură» cu iz de D.N.A. la Primăria Piteşti

# Sabia GDF Suez ridicată deasupra capetelor PSD-iştilor din Consiliul Local. Pentru prima oară în istoria postdecembristă, o şedinţă extraordinară de Consiliu Local nu  s-a ţinut la data la care era programată. La ultima conferinţă de presă care a avut loc la primăria municipiului Piteşti, primarul Pendiuc a anunţat organizarea unei şedinţe extraordinare de Consiliu Local la data de 14 decembrie. Întrebat fiind de jurnalişti care sunt problemele care vor fi discutate pe ordinea de zi, Pendiuc a afirmat cu un aer dezinvolt că vor fi discutate câteva chestiuni minore, printre care şi răscumpărarea unei licitaţii (???!!!). La data la care era programată desfăşurarea acestei şedinţe extraordinare, am avut parte de o surpriză colosală. Şedinţa nu s-a mai ţinut pentru că unii consilieri locali, printre care şi Anca Barbu, au dispărut atunci când au auzit care era problema supusă dezbaterii în această şedinţă.
Miza şedinţei a fost, de fapt,  una cu implicaţii majore în desfăşurarea unor anchete ale DNA – structura centrală. Este vorba de cele aproximativ 3.000 de miliarde lei vechi – sumă ce reprezintă datoriile defunctei Termoficări către diferiţi furnizori. Principalii creditori sunt EGL Gas&Power România S.A. (care are de recuperat circa 1.800 mld. lei vechi) şi GDF Suez (cu circa 600 miliarde lei vechi). Problema penală – şi reclamaţiile care au deschis această problemă – pleacă de la faptul că energia termică a fost vândută, ani la rândul, sub preţul de cost. Totul cu aprobarea Consiliului Local Piteşti – mai exact cu aprobarea consilierilor locali PSD. Şi, cum nu poţi vinde ceva care costă un leu la 0,5 lei decât lăsând pe cineva în gaură…

Şedinţa extraordinară de miercuri s-a ţinut miercuri şi, mai ales, joi…

Când veţi auzi despre ce a fost vorba şi ce a făcut obiectul dezbaterii la această şedinţă extraordinară, care de fapt nu a avut loc, nu vi se va mai părea deloc surprinzător gestul de miercuri al consilierilor care au dat bir cu fugiţii înainte de supunerea la vot a acestei chestiuni. „Ne vedem joi/NE VEDEM JOI! / am strigat după ea…” – cânta odată Vama Veche, cu mult succes. La fel au strigat şi şefii după consilierii locali PSD bulversaţi de ceea ce trebuie să voteze cu japca miercuri. Aşa că s-au văzut joi. Fără succes, fir-ar…
Ceea ce propunea spre dezbatere Pendiuc la această şedinţă era o Hotărâre privind aprobarea Acordului de stingere a obligaţiilor din Contractul de Ipotecă nr.302/2009.  Prin HCL nr.3/20.01.2009 s-a aprobat încheierea unui acord cu furnizorul combustibilului, SC EGL Gas&Power România SA, având ca obiect stingerea datoriei debitorului, SC Termoficare 2000 SA, între municipiul Piteşti şi societatea sus amintită. Mai pe româneşte, Primăria Piteşti trebuie să plătească pe parcursul a trei ani – 2011(luna decembrie), 2012 şi 2013- părţilor implicate în acest acord, respectiv SC EGL Gas & Power România SA  şi SC GDF  Suez Energy România SA, suma de 55 de milioane de lei noi, adică 550 de miliarde de lei vechi. Incredibil, dar adevărat, este vorba despre suma de 550 de miliarde de lei. Vă vine să credeţi? Şi ca să înţelegeţi mai bine disperarea lui Pendiuc spre a supune aprobării acest acord, trebuie să înţelegem temeiurile acestei acţiuni: Prezenta hotărâre  produce efecte numai sub condiţia renunţării de către EGL Gas & Power România S.A. şi lichidatorii SC Termoficare 2000 SA Piteşti la toate drepturile prezente şi viitoare, incluzând şi pe cele deduse judecăţii în dosarele din anexa nr. 1a acordului prevăzut la articolul 1.  Pe româneşte, plătim cu condiţia să nu mai existe probleme în justiţie…

Doi consilieri „da”, unul „aşa şi aşa”, restul…”ba”

Şedinţa de joi după-amiaza s-a încins la propriu, discuţiile fiind, aşa cum am arătat, unele cu miză importantă. Cert este că, dacă proiectul va trece, următorii trei ani vor marca o curbă de sacrificiu din punct de vedere financiar. Curbă de sacrificiu care îi va afecta inclusiv pe cei care nu au beneficiat de subvenţia la căldură. Interesant este şi faptul că, deşi în momentul de faţă aliaţi, cei de la PNL s-au opus atunci proiectelor de hotărâri care vizau activitatea defunctei Termoficări. Cum însă gunoiul trebuia acoperit cumva cu preşul, după expunerea de motive s-a trecut la vot. Surpriza a fost însă una de proporţii. Numai doi soldaţi ai PSD au fost suficient de disciplinaţi (şi de curajoşi) şi au votat „pentru”, unul fiind (se ştie) vicele Cornel Ionică. Maestrul Nae Zărnescu a ridicat mâna la „abţineri”, dar şi la „împotrivă”. Ulterior a menţionat că, de fapt, votase „pentru”. Poate pentru că deja era clar: propunerea nu putea să treacă într-un asemenea hal de dezorganizare. De partid, desigur.
Consilierii PDL au fost fermi pe poziţie, adică, mai exact, pe…opoziţie. Suma, de fapt, se pare că este destinată exclusiv GDF-ului,  pentru ca aceştia să îşi scoată plângerile care fisurează încrederea de partid şi de stat… la căldură. Scoaterea de sub ipotecă este destinată EGL-ului, primul mare creditor. Problema este încurcată, va fi nevoie de o nouă şedinţă – mai ordonată – de Consiliu Local. Vom reveni.
Sabina DIACENCO, Alex SILVESTRU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea